THINK TANKS

Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, 08:24
Το 1898, μετά την γρήγορη νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο με την Ισπανία, ο σπουδαίος κοινωνικός επιστήμονας του Yale William Graham Sumner εξεφώνησε μια ομιλία με τίτλο “Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ισπανία”.
Η κατάκτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κίνα

Οι τιμές των κλιματιστικών έχουν μειωθεί κατά 97% από τη δεκαετία του 1950

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, 08:56
Μέσα σ’ αυτό τον καυτό καιρό, αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε για μια στιγμή τον κλιματισμό - την απλή εφεύρεση που μας παρέχει ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού, επιτρέπει στους ανθρώπους να κατοικούν σε αφιλόξενα μέχρι πρότινος μέρη, αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας μας, και έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τον θάνατο από υψηλή θερμοκρασία. Μια εφεύρεση που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, και ευτυχώς γίνεται ολοένα και πιο προσιτή. Γράφουν οι Gale Pooley και Alexander Hammond.
Οι τιμές των κλιματιστικών έχουν μειωθεί κατά 97% από τη δεκαετία του 1950

Η φορολόγηση πτήσεων δεν είναι λύση απέναντι στην εκπομπή ρύπων

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, 09:47
Η ολλανδική κυβέρνηση συνέταξε ένα νομοσχέδιο με στόχο τη χρέωση για περιβαλλοντικά ρυπογόνες συμπεριφορές. Το επόμενο βήμα, ένας ευρωπαϊκός φόρος επί των πτήσεων, μπορεί να αρχίσει κι αυτό να πραγματώνεται. Όμως οι φόροι για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να το βλάψουν μακροπρόθεσμα, και η παράβλεψη των προσπαθειών που έχουν καταβάλει οι αεροπορικές εταιρίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε καινοτόμα πράσινα προγράμματα. Γράφει ο Diego Zúniga Aguilera.
Η φορολόγηση πτήσεων δεν είναι λύση απέναντι στην εκπομπή ρύπων

Η Ευρώπη και ο στόχος των μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, 09:44
Πάνω από τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν με τον νέο στόχο της επίτευξης ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050. Η μείωση των εκπομπών κατά περισσότερο από 40% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια είναι ένας τολμηρός στόχος καθαυτός. Γράφει η Sorana Gheorghiade.
Η Ευρώπη και ο στόχος των μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Το ισπανικό κράτος-παραμάνα κάνει ένα βήμα πίσω

Παρασκευή 09 Αυγούστου 2019, 08:35
Όπως καταγράφει η τελευταία δημοσίευση του Δείκτη Κράτους-Παραμάνας (Nanny State Index) του Epicenter, η Ισπανία είναι μια από τις πιο ελεύθερες χώρες της ΕΕ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ 28 κρατών, βελτιώνοντας τη θέση της κατά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2017. Γράφει ο Juan Angel de Soto.
Το ισπανικό κράτος-παραμάνα κάνει ένα βήμα πίσω

«Όλα δωρεάν» και ο πρώτος νόμος της πολιτικής

Πέμπτη 08 Αυγούστου 2019, 08:58
Τις προάλλες, ένας πολιτικός επέκρινε τον Μπέρνι Σάντερς και την Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστηρίζοντας ότι προσφέρουν στους ψηφοφόρους «δωρεάν τα πάντα και ανέφικτες υποσχέσεις». Είναι αξιοσημείωτο ότι η κριτική αυτή διατυπώθηκε από έναν Δημοκρατικό ομόλογό τους. Ο Τζον Ντιλέινι είπε ότι αυτού του είδους οι πολιτικές βασίζονται σε «οικονομικά των παραμυθιών». Γράφει ο Dan Sanchez.
«Όλα δωρεάν» και ο πρώτος νόμος της πολιτικής

Γιατί οι ιδιοκτήτες γης στην Ουκρανία δεν μπορούν να πουλήσουν

Τετάρτη 07 Αυγούστου 2019, 08:23
Η Ουκρανία είναι η μόνη δημοκρατική χώρα στον κόσμο όπου οι ιδιοκτήτες γης δεν έχουν το έννομο δικαίωμα να αποχωριστούν την ιδιοκτησία τους. Στο περίεργο πολιτικό περιβάλλον της χώρας ένας κωμικός εξελέγη Πρόεδρος της Ουκρανίας τον Μάιο, και το νέο του πολιτικό κόμμα μόλις κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Γράφει ο AJ Skiera.
Γιατί οι ιδιοκτήτες γης στην Ουκρανία δεν μπορούν να πουλήσουν

Δεδομένα και ανάλυση: Ισορροπώντας εργασία και ελεύθερο χρόνο

Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, 09:30
Το Lithuanian Free Market Institute (LFMI) συνέταξε μια ανάλυση των ρυθμίσεων που αφορούν τις ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θέτει ελάχιστα επίπεδα ρύθμισης ως προς τις ώρες εργασίας. Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι χώρες τείνουν να ακολουθούν πλήρως τις προδιαγραφές της ΕΕ ως προς τη μέγιστη διάρκεια της ημερήσιας εργασίας, τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης, και κάποιες πτυχές της ετήσιας άδειας.
Δεδομένα και ανάλυση: Ισορροπώντας εργασία και ελεύθερο χρόνο

Μήπως τελικά πρέπει να ρυθμίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις;

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2019, 10:42
Το «ψευδείς ειδήσεις» έχει γίνει η εύκολη απάντηση για κάθε ερώτηση ή ρεπορτάζ με το οποίο διαφωνεί ή δυσαρεστείται ένα δημόσιο πρόσωπο. Μολονότι η έκφραση αυτή έγινε πρώτα δημοφιλής στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί και οι δημοσιολόγοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον χρησιμοποιούν την ίδια απάντηση για να εκτρέψουν τη συζήτηση, να αποφύγουν τον κριτικό έλεγχο και μερικές φορές για να επισημάνουν την πραγματικότητα. Γράφει ο Sam Bocetta.
Μήπως τελικά πρέπει να ρυθμίσουμε τις ψευδείς ειδήσεις;

Πόσο καλή ιδέα είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης;

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019, 09:08
Η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη απειλείται. Ο ευρωπαϊκός ενημερωτικός κλάδος αντί να επιδεικνύει μια πλούσια ποικιλομορφία απόψεων, περιεχομένου, ιδιοκτησίας και δομών, αντιμετωπίζει σημαντικούς και εντεινόμενος κινδύνους που αφορούν την ανταγωνιστικότητά του, τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τον βαθμό κοινωνικής συμπερίληψης. Γράφει ο Matteo Baccaglini.
Πόσο καλή ιδέα είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης;

Ένα νέο ξεκίνημα - Η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 08:41
Μετά από χρόνια λιτότητας, η ελληνική πολιτική σκηνή μετακινήθηκε από την ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν χαρισματικό κεντροδεξιό πολιτικό που ανέλαβε το έργο να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Μετά όμως από μια συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 25%, πώς θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, και τι σημαίνει η εκλογή του για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης; Γράφει ο Daniel Iturri Calvo.
Ένα νέο ξεκίνημα - Η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Καρλ Πόπερ, φιλόσοφος της ελευθερίας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 09:04
Στις 28 Ιουλίου του 1902 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, ο Καρλ Ράιμουντ Πόπερ. Ως έφηβος στη Βιέννη, ο Πόπερ αισθάνθηκε έλξη προς τον μαρξισμό, και για ένα διάστημα θεωρούσε τον εαυτό του κομμουνιστή. Αυτό που τον απομάγευσε ήταν η συνειδητοποίηση ότι καμία από τις προκείμενες του μαρξισμού δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Γράφει ο Madsen Pirie.
Καρλ Πόπερ, φιλόσοφος της ελευθερίας

Πού κάνει λάθος η κριτική του BBC για το «Εγώ το Μολύβι»

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 08:46
Το αθάνατο δοκίμιο του Leonard Reed «Εγώ, το Μολύβι» έχει πείσει περισσότερους ανθρώπους για τα θαύματα της ελεύθερης αγοράς, απ’ ό,τι πιθανότατα κάθε άλλο συγκρίσιμο έργο - τόσους μάλιστα πολλούς που πρόσφατα το BBC δημοσίευσε ένα άρθρο όπου του επιτίθεται. Όποιος όμως διαβάσει και τα δύο κείμενα, θα συμπεράνει ότι το μολύβι του Ρηντ έχει πιο γερή μύτη. Γράφει ο Ben Johnson.
Πού κάνει λάθος η κριτική του BBC για το «Εγώ το Μολύβι»

Μήπως ο καπιταλισμός λέει τον σοσιαλισμό κεφάλα;

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 09:08
Οι διανοούμενοι της Δύσης εδώ και καιρό έχουν τη συνήθεια να εξυμνούν τα σοσιαλιστικά πειράματα όσο αυτά βρίσκονται στην ακμή τους για να τα αποκηρύξουν στη συνέχεια, ισχυριζόμενοι ότι εξαρχής δεν ήταν ποτέ σοσιαλιστικά. Μια από τις συχνότερες αντιδράσεις που δέχομαι τελευταία είναι η εξής: «Μα θα μπορούσες να πεις ακριβώς το ίδιο πράγμα και για τον καπιταλισμό!». Γράφει ο Kristian Niemietz.
Μήπως ο καπιταλισμός λέει τον σοσιαλισμό κεφάλα;

Αλ. Σόμμερ: Ο οφθαλμίατρος που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από την τύφλωση

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, 08:41
O Αμερικανός επιστήμονας ανακάλυψε ότι η έλλειψη βιταμίνης Α συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της θνησιμότητας και παθογένειας των παιδιών. Εκτιμάται ότι η ανακάλυψη και η θεραπεία του Σόμμερ έχει σώσει πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά από πρόωρο θάνατο και συνεχίζει να σώζει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη ανθρώπους κάθε χρόνο. Γράφει ο Alexander Hammond.
Αλ. Σόμμερ: Ο οφθαλμίατρος που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από την τύφλωση

Τι αποτέλεσμα θα είχε ένας τεράστιος χρυσός αστεροειδής στην οικονομία

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 08:45
Στην ελληνική μυθολογία η Ψυχή ήταν μια γυναίκα τόσο όμορφη που προκάλεσε τη ζήλια της θεάς του έρωτα, Αφροδίτης. Ο Ιταλός αστρονόμος του 19ου αιώνα Ανιμπάλε ντε Γκασπάρις έδωσε το όνομά της σε έναν τεράστιο αστεροειδή. Κατά τρόπο ταιριαστό, αποδείχτηκε ότι ο 16 Psyche, ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς της ζώνης των αστεροειδών αποτελείται από ένα μέταλλο γνωστό για τoν πόθο που προκαλεί στους ανθρώπους: Τον χρυσό. Γράφει ο David Youngberg.
Τι αποτέλεσμα θα είχε ένας τεράστιος χρυσός αστεροειδής στην οικονομία

Η σημασία της υποκειμενικής αξίας

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 08:44
Στο πρώτο ή το δεύτερο έτος των μικροοικονομικών, οι φοιτητές μαθαίνουν ότι η ατομική ωφέλεια είναι υποκειμενική: Το τι είναι επωφελές ή δαπανηρό για ένα άτομο εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο. Με άλλα λόγια, δεν είναι δουλειά του οικονομολόγου να κρίνει αξιολογικά το τι αρέσει και τι δεν αρέσει στους ανθρώπους - αυτή η απόφαση είναι δική τους. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο οικονομολόγος είναι να επιχειρήσει να αναλύσει το πώς οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την ωφέλειά τους δεδομένων των περιορισμών τους. Δυστυχώς, αυτό το μάθημα εύκολα ξεχνιέται. Γράφει ο Mitchell Harvey.
Η σημασία της υποκειμενικής αξίας

Η «λογική» του κατώτατου μισθού

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, 09:07
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν καλύπτουν καν το κριτήριο των οικονομικών της πρόνοιας (και της ανάλυσης κόστους-οφέλους) σύμφωνα με το οποίο η επιβολή κόστους σε κάποια άτομα προκειμένου να παραχθεί όφελος για κάποια άλλα δικαιολογείται αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα κόστη και οι ωφελούμενοι θα μπορούσαν θεωρητικά να αποζημιώσουν τους χαμένους και να συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη και μετά απ’ αυτό σε καλύτερη κατάσταση. Γράφει ο Pierre Lemieux.
Η «λογική» του κατώτατου μισθού

«Όχι» από τους Αμερικάνους στην... αύξηση του κατώτατου μισθού

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 09:13
Οι νόμοι που θεσπίζουν κατώτατους μισθούς έχω παρατηρήσει πως είναι δημοφιλείς. Αυτό αναμφίβολα εξηγεί το γιατί οι Δημοκρατικοί της Βουλής ψήφισαν την Πέμπτη έναν νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα. Παρ’ όλα αυτά, η φαινομενική δημοτικότητα του κατώτατου μισθού μπορεί να αποδειχθεί πολιτικός σιδηροπυρίτης (ο χρυσός του ανόητου). Γράφει ο Jon Miltimore.
«Όχι» από τους Αμερικάνους στην... αύξηση του κατώτατου μισθού

Δημοσιονομική Ένωση: Ένα αναγκαίο βήμα για την ΟΝΕ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 09:06
Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τα σοβαρά ελαττώματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) της ΕΕ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν αυτή την οικονομική αναταραχή, αλλά πολλοί διατύπωσαν επιφυλάξεις επί του τρόπου που έχει δομηθεί η ΟΝΕ. Σήμερα είναι σαφές ότι τα ελαττώματά της επέτειναν την ταχύτητα και την καταστροφική δύναμη της κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γράφει ο Daniel Abreu Costa.
Δημοσιονομική Ένωση: Ένα αναγκαίο βήμα για την ΟΝΕ

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 16/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα