Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν επηρέασε τόσο καθοριστικά το πνευματικό πρόσωπο της Ευρώπης όσο η ζωή του Ιησού – σε βαθμό που επί αιώνες Ευρωπαίοι και Χριστιανοί ήταν ταυτόσημες έννοιες. Οι αρχαίες βιογραφίες του Ιησού (Ευαγγέλια) γράφτηκαν στην κοινή ελληνική και μία στην αραμαϊκή – επίσης κοινή γλώσσα που χρησιμοποιούσε τότε ο απλός λαός σε μια εύγλωττη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Στην επιστολή του προς τους Γαλάτες της Μικράς Ασίας, ο Απόστολος Παύλος εξηγεί ότι έγινε σύνοδος των Αποστόλων στην Ιερουσαλήμ (48 ή 52 μ.Χ.) με θέμα συζήτησης εάν στον χριστιανισμό θα γίνονταν δεκτοί και μη Εβραίοι. Επικράτησε η άποψη του Παύλου που τη στήριξε και ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, ότι ο χριστιανισμός πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους τους λαούς, όλα τα έθνη. Ο Παύλος μιλούσε και έγραφε ελληνικά. Σε μιαν έκφραση σεβασμού προς το ελληνικό πνεύμα απολογήθηκε μιλώντας ελληνικά στον Άρειο Πάγο. Και τιμώντας το ρωμαϊκό πνεύμα ζήτησε να δικαστεί ως ρωμαίος πολίτης, όταν συνελήφθη. Έτσι, ο Παύλος μίλησε ως ιθαγενής ελληνικά, και ζήτησε τον ρωμαϊκό νόμο – εξαιρετικά συμβολικές πράξεις.
Η έκθεση με τον τίτλο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα» φιλοδοξεί να αποδώσει εύγλωττα το μείζον ιστορικό γεγονός και να περιγράψει τον σταδιακό εκχριστιανισμό της πόλης των φιλοσόφων. Το γεγονός παρουσιάστηκε στο κοινό, για πρώτη φορά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2025, και με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, μεταφέρεται στο Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, δείχνοντας στην Αθήνα νέα εκθέματα, περισσότερα από πενήντα αρχαία αντικείμενα.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση την Τετάρτη 2 Ιουλίου (20:00) και θα ακολουθήσει εκδήλωση με αντιπροσωπευτικές μουσικές συνθέσεις από την παγανιστική, εκκλησιαστική και χριστιανική μουσική, καθώς και από τη λαϊκή παράδοση.
Μέρος 1 (διάρκειας 10΄)
- Ύμνος του 5ου αιώνα μ.Χ. του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου προς όλους τους θεούς, «κραυγή» ενός πολυθεϊστικού κόσμου που χανόταν (μετ. Ν. Ξανθούλη)
- Ύμνος χριστιανικός του 3ου/4ου αιώνα μ.Χ. από την όαση της Οξυρύγχου στην Αίγυπτο, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, προαναγγελία ενός χριστιανικού κόσμου που ερχόταν
Ερμηνεία Ραφαέλα Τσομπανούδη (ηθοποιός, τραγουδίστρια), Νίκος Ξανθούλης (μουσικός, λυριστής)
Μέρος 2 (διάρκειας 10΄)
Ο χορός ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», υπό τη χοραρχία του καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, ερμηνεύει αντιπροσωπευτικές μουσικές συνθέσεις από την εκκλησιαστική και κοσμική μουσική του Βυζαντίου, καθώς και από τη λαϊκή μουσική παράδοση:
1. Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής των αγίων Πατέρων, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου († 1778), με παρεμβολές θέσεων Γερμανού Νέων Πατρών (2ο μισό 17ου αι.), ήχος πλ. δ΄ Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός
2. Δοξαστικό Σαν τα μάρμαρα της Πόλης, πολίτικος/μικρασιάτικος αργός καρσιλαμάς, ήχος πλ. α΄ επτάφωνος
3. Κράτημα Παναγιώτη Χαλάτζογλου (†1748), ήχος πλ. α΄ πεντάφωνος.
Περισσότερα για την περιοδική έκθεση μπορείτε να μάθετε εδώ.
Κεντρική φωτ.: Ο Παύλος κηρύττει στους Αθηναίους όπως τον είδε ο Ραφαήλ (1515)