Τόσο ο Μπέκερ όσο και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της SVB, Ντάνιελ Μπεκ, βρίσκονται πλέον αντιμετώποι με μηνύσεις από τους μετόχους της τράπεζας, κατηγορούμενοι ότι απέκρυψαν το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων θα άφηνε τη SVB, η οποία χρεοκόπησε την περασμένη εβδομάδα, «ιδιαίτερα ευάλωτη» σε ένα bank run.
Ο CEO της SVB πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατ. δολ. λίγο πριν από την κατάρρευση
Shutterstock
Shutterstock
Αντιμέτωπος με μηνύσεις

Ο CEO της SVB πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατ. δολ. λίγο πριν από την κατάρρευση

Τόσο ο Μπέκερ όσο και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της SVB, Ντάνιελ Μπεκ, βρίσκονται πλέον αντιμετώποι με μηνύσεις από τους μετόχους της τράπεζας, κατηγορούμενοι ότι απέκρυψαν το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων θα άφηνε τη SVB, η οποία χρεοκόπησε την περασμένη εβδομάδα, «ιδιαίτερα ευάλωτη» σε ένα bank run.

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον η υπόθεση της χρεoκοπίας της περιφερειακής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Γκρεγκ Μπέκερ, δύο εβδομάδες πριν η εταιρεία οδηγηθεί σε πτώχευση, είχε πουλήσει μετοχές της τράπεζας αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο Μπέκερ όσο και ο οικονομικός διευθυντής της SVB, Ντάνιελ Μπεκ, βρίσκονται πλέον αντιμετώποι με μηνύσεις από τους μετόχους της τράπεζας, κατηγορούμενοι ότι απέκρυψαν το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων θα άφηνε τη SVB, η οποία χρεοκόπησε την περασμένη εβδομάδα, «ιδιαίτερα ευάλωτη» σε ένα bank run.

Η προτεινόμενη ομαδική αγωγή κατά της SVB, του διευθύνοντος συμβούλου Γκρεγκ Μπέκερ και του οικονομικού διευθυντή Ντάνιελ Μπεκ κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Η πώληση 12.451 μετοχών στις 27 Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο που ο Μπέκερ πούλησε μετοχές της μητρικής εταιρείας SVB Financial Group, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά αρχεία. Ο ίδιος κατέθεσε το σχέδιο που του επέτρεψε να πουλήσει τις μετοχές στις 26 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή, η Silicon Valley Bank χρεοκόπησε μετά από μια εβδομάδα αναταραχής που τροφοδοτήθηκε από μια επιστολή που έστειλε η εταιρεία στους μετόχους ότι θα προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια άνω των 2 δισ. δολαρίων μετά την ανάληψη ζημιών. Η ανακοίνωση έστειλε τις μετοχές της εταιρείας σε βουτιά, ακόμη και όταν ο Μπέκερ προέτρεπε τους πελάτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. 

Ούτε ο Μπέκερ ούτε η SVB απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με την πώληση μετοχών και το αν ο διευθύνων σύμβουλος γνώριζε τα σχέδια της τράπεζας για την προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου όταν κατέθεσε το σχέδιο διαπραγμάτευσης. Οι πωλήσεις μετοχών πραγματοποιήθηκαν μέσω ενός ανακλητού καταπιστεύματος που ελέγχεται από τον Μπέκερ, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις.

Προκαθορισμένο σχέδιο

Σύμφωνα, πάντα, με το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε παράνομο στα εταιρικά σχέδια συναλλαγών όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο Μπέκερ, οι επικριτές του εκτιμούν πως τα προσυμφωνημένα σχέδια πώλησης μετοχών, που ονομάζονται «σχέδια 10b5-1», έχουν σημαντικά κενά, καθώς - μεταξύ άλλων - δεν έχουν υποχρεωτικές περιόδους αναμονής σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις μετοχών σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι η χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Μπέκερ προέβη στην πώληση του μετοχικού πακέτου της τράπεζας, θα μπορούσε απλώς να είναι συμπτωματική.

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές που εκτιμούν πως αυτές οι κινήσεις είναι προβληματικές. Ο Νταν Τέιλορ, καθηγητής στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δήλωσε σχετικά: «Ενώ ο Μπέκερ μπορεί να μην είχε προβλέψει το bank run στις 26 Ιανουαρίου όταν ενέκρινε το σχέδιο, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι σημαντική. Εάν συζητούσαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά τη στιγμή που εγκρίθηκε το σχέδιο, αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό».

Τον Δεκέμβριο του 2022, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε οριστικοποιήσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα επιβάλλεται μια περίοδος αναμονής τουλάχιστον 90 ημερών για τα περισσότερα σχέδια συναλλαγών των στελεχών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν τα εταιρικά στελέχη να κάνουν συναλλαγές για τρεις μήνες μετά την εφαρμογή τους.

Wall Street: Κατρακυλούν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών

Ισχυρή πτώση στις αξίες των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών καταγράφεται στη Wall Street μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

H First Republic Bank «βυθίστηκε» 64% και η Western Alliance Bancorp σημείωσε πτώση περίπου 57%. Η PacWest Bancorp έχασε 26%, η KeyCorp υποχώρησε σχεδόν 30% και η Zions Bancorporation έχασε περίπου 24%.

Μετά την κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών η Citi σημείωσε πτώση 6%, η Bank of America έχασε 3%, και η Goldman Sachs περίπου 2%.

Η μετοχή της Charles Schwab  «βυθίστηκε» κατά 10%. Ωστόσο, η εταιρείκα διαβεβαίωσε τους μετόχους και τους πελάτες ότι δεν βλέπει σημαντικές εκροές και ότι το 80% των συνολικών καταθέσεων της εμπίπτει στα ασφαλιστικά όρια FDIC.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο 

Γερουσιαστής Δημοκρατικών: Οι τράπεζες κατάρρευσαν εξαιτίας της νομοθεσίας Τραμπ

Στο «κόκκινο» οι αγορές, καθησυχαστική η ΕΚΤ - Στα πολύτιμα μέταλλα στρέφονται οι επενδυτές

Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός -Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές

Τι συμβαίνει τώρα στις αγορές - Απαντούν οι αναλυτές του Liberal

Πρόεδρος Eurogroup: Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley