ΕΚΤ: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση της SVB

ΕΚΤ: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση της SVB

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τυχόν επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κατάρρευση των δυο αμερικανικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης ασκούν συντηρητικότερη πολιτική δανεισμού από την SVB και την Signature Bank.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, η εποπτική αρχή των τραπεζών της ευρωζώνης βλέπει περιορισμένες συνέπειες από την κατάρρευση της SVB, με υψηλόβαθμη πηγή στην ΕΚΤ να σημειώνει πως «οι τράπεζες της ευρωζώνης ήταν καλύτερα  χρηματοδοτούμενες και πιο συντηρητικές στην πολιτική δανεισμού από την SVB, η οποία δάνειζε ως επί το πλείστον νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, και την αντίπαλη Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία πτώχευσε το Σαββατοκύριακο.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμα ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν κάνει καλή δουλειά με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, επισημαίνει πως πρέπει να παρακολουθείται στενά κάθε περαιτέρω διάχυση, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

Ο  διευθυντής της Scope Ratings, Μάρκο Τροιάνο, σημείωσε ότι οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης εφάρμοσαν τις αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας σε όλες τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ομότιμές τους στις ΗΠΑ έθεσαν το όριο στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Silicon Valley Bank, η οποία υπέστη τραπεζική κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα, είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό.

Προς το παρόν, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν είδε την ανάγκη να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, ενώ δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής μόνο η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank συγκάλεσε για σήμερα την ομάδα κρίσεων της για να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην εγχώρια αγορά.

Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin, η οποία εποπτεύει τις γερμανικές τράπεζες σε συνεργασία με την Bundesbank, δήλωσε ότι επιβάλλει μορατόριουμ στο γερμανικό υποκατάστημα της SVB.

Διαβάστε ακόμα:

Στο κόκκινο οι αγορές - Στα πολύτιμα μέταλλα στρέφονται οι επενδυτές

Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός -Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές

Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup: Δεν κινδυνεύουν οι βελγικές και γαλλικές τράπεζες

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο