Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός -Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές

Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός -Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους καταθέτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ διευκρίνισε πως δεν ισχύει το ίδιο και για τους επενδυτές, που διαθέτουν τις μετοχές των εν λόγω τραπεζικών ιδρυμάτων  σημειώνοντας πως «έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός».

Όπως μεταδίδει το CNBC ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο επισήμανε ότι «οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται». «Ανέλαβαν εν γνώση τους ένα ρίσκο και όταν δεν απέδωσε, οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η Federal Deposit Insurance Corporation και η Federal Reserve θα καλύψουν πλήρως τις καταθέσεις και στις δύο χρεοκοπημένες τράπεζες και θα βασιστούν στη Wall Street και στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - όχι στους φορολογούμενους - για να αναλάβουν το οικονομικό κόστος.

«Το FDIC την Παρασκευή ανέλαβε τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της SVB», είπε ο Μπάιντεν. «Όλοι οι πελάτες που είχαν καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα προστατεύονται και θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα», σημείωσε.

«Επαναλαμβάνω ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από τους φορολογούμενους. Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τις προμήθειες που πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα:

First Republic: Βουτιά 67% για τη μετοχή - Τέθηκε σε αναστολή

Τζεντιλόνι: Η ΕΕ δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης

Μπάιντεν: Ασφαλές το τραπεζικό σύστημα - Τι είπε για καταθέτες και ρυθμιστικό πλαίσιο