Μπάιντεν: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός - Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές
AP
AP
Κατάρρευση SVB - Signature

Μπάιντεν: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός - Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές

Στη νέα τοποθέτηση του μέσα σε 24 ώρες ο Τζο Μπάιντεν επιχειρώντας να καταλαγιάσει το ντόμινο στις αγορές από την κατάρρευση των SVB και Signature, καθησυχάζει επενδυτές και καταθέτες ενώ υπόσχεται απολύσεις των διοικήσεων που οδήγησαν αυτές τις τράπεζες στη χρεοκοπία. 

Ο  Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ταχείες ενέργειες της κυβέρνησης για τη βοήθεια των καταθετών στις δύο αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τους Αμερικανούς να είναι σίγουροι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.

Προσέθεσε ότι το πακέτο διάσωσης που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές χθες το βράδυ -το οποίο εγγυάται όλες τις καταθέσεις- σημαίνει ότι οι πελάτες της SVB θα μπορέσουν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Οι σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοί τους μπορούν επίσης να αναπνεύσουν ευκολότερα», ανέφερε χαμογελώντας. 

Όπως τόνισε, η υπουργός Οικονομικών Γέλεν και μια ομάδα τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών ανέλαβαν άμεσα δράση: η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων ανέλαβε τον έλεγχο της Silicon Valley Bank το βράδυ της Παρασκευής και στη συνέχεια της Signature Bank την Κυριακή.

«Όλοι οι πελάτες με καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να είναι σίγουροι, ότι θα προστατεύονται και θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει και τις μικρές επιχειρήσεις που πρέπει να κάνουν πληρωμές μισθοδοσίας αυτή την εβδομάδα (βασική ανησυχία για πολλούς πελάτες), εξηγεί ο πρόεδρος.»

Επανέλαβε δε δύο φορές εμφατικά, ότι «καμία απώλεια δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους».

Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο αμερικανικό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων δεν ισχύει και για τους επενδυτές, που διαθέτουν τις μετοχές των εν λόγω τραπεζικών ιδρυμάτων, σημειώνοντας πως «έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο επισήμανε ότι «οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται». «Ανέλαβαν εν γνώση τους ένα ρίσκο και όταν δεν απέδωσε, οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός», υπογράμμισε.

Απόλυση διοικήσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η διοίκηση των τραπεζών αυτών θα απολυθεί. 

«Εάν μια τράπεζα (όπως η SVB ή η Signature) αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί», εξηγεί.

Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτές οι χρεοκοπημένες τράπεζες βρέθηκαν εξαρχής σε αυτές τις συνθήκες, συνέχισε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη ενημέρωση για το τι συνέβη και γιατί, [ώστε] οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Κανείς στην κυβέρνησή μου δεν είναι υπεράνω του νόμου.»

Εξηγεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν (στην οποία ήταν αντιπρόεδρος) έθεσε σε εφαρμογή "νέες σκληρές απαιτήσεις" για τράπεζες όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank.

Αυτό περιελάμβανε τον νόμο Dodd-Frank για να διασφαλιστεί ότι η κρίση που είδαμε το 2008 δεν θα ξανασυμβεί, εξηγεί. 

Δυστυχώς, η τελευταία κυβέρνηση αναίρεσε ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις, προσέθεσε. 

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους κανόνες των τραπεζών ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική χρεοκοπία.

Αυτό θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις». 

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Μαρτίου 2023, 15:09

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός

Κατάρρευση SVB - Signature: Αναμένεται νέα τοποθέτηση Μπάιντεν