Κατάρρευση SVB - Signature: Αναμένεται νέα τοποθέτηση Μπάιντεν
AP
AP

Κατάρρευση SVB - Signature: Αναμένεται νέα τοποθέτηση Μπάιντεν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τοποθετηθεί σήμερα για την τραπεζική κρίση που οδήγησε τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με μια σειρά έκτακτων μέτρων, αφού οι καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank απείλησαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη κρίση.

Ο Μπάιντεν χθες άφησε υπονοούμενα για νέα ρύθμιση των μεγάλων τραπεζών μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά αντιμετωπίζει ένα διχασμένο Κογκρέσο που είναι απίθανο να εγκρίνει αυστηρότερους νέους κανόνες.

Η οικονομική του ομάδα συνεργάστηκε με τις ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τα μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν την εγγύηση των καταθέσεων και στις δύο τράπεζες, τη δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης που θα παρέχει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης και θα διευκολύνει τις τράπεζες να δανείζονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι κινήσεις έστειλαν κύματα ανακούφισης στη Silicon Valley και έκαναν τα futures των μετοχών να κάνουν ράλι, αλλά η κρίση δοκιμάζει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και οι φόβοι παρέμειναν ότι οι επιπτώσεις θα αναστατώσουν τις παγκόσμιες αγορές την εβδομάδα που έρχεται.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία βυθίστηκαν σήμερα πριν από το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, ενώ τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών αυξήθηκαν με ορισμένους επενδυτές να ποντάρουν σε μια παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

"Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν", ανέφερε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του την Κυριακή.

Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις σήμερα στις 1300 GMT σχετικά με πρόσθετα σχέδια για να διατηρηθεί η οικονομία σε τροχιά εν μέσω κρίσης που προκλήθηκε από την αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε.

«Είμαι σταθερά αποφασισμένος να καταστήσω πλήρως υπόλογους τους υπεύθυνους για αυτό το χάος και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της εποπτείας και της ρύθμισης των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μην βρεθούμε ξανά σε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων δήλωσε σήμερα ότι μετέφερε όλες τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank  σε μια νεοσύστατη τράπεζα-γέφυρα και ότι όλοι οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από το πρωί της Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης: 

Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις δυο τραπεζών «θα λογοδοτήσουν»