Αυτή η διαρροή καταθέσεων οδήγησε πολύ γρήγορα στην τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Πώς και γιατί η κατάρρευση της SVB οδήγησε στη χρεοκοπία της Signature Bank
Shutterstock
Shutterstock

Πώς και γιατί η κατάρρευση της SVB οδήγησε στη χρεοκοπία της Signature Bank

Αυτή η διαρροή καταθέσεων οδήγησε πολύ γρήγορα στην τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, οι πελάτες της Signature Bank που φοβήθηκαν από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) απέσυραν πάνω από 10 δισ. δολάρια σε καταθέσεις. Αυτό δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Αυτή η διαρροή καταθέσεων οδήγησε πολύ γρήγορα στην τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν αργά την Κυριακή ότι η Signature ανέστειλε τις δραστηριότητές της, για να προστατευθούν τόσο οι καταθέτες της όσο και η σταθερότητα του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ξαφνική κίνηση σόκαρε τα στελέχη της Signature Bank, ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με έδρα τη Νέα Υόρκη και βαθιές διασυνδέσεις με τον κλάδο των ακινήτων καθώς και με νομικές επιχειρήσεις, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρώην βουλευτής Μπάρνεϊ Φρανκ. Η Signature Bank είχε 40 υποκαταστήματα, ενεργητικό 110,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις 88,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση.

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, ώσπου παρατηρήσαμε μια διαρροή καταθέσεων αργά την Παρασκευή, η οποία ήταν καθαρά μεταδοτική και προερχόταν από την SVB», δήλωσε ο Φρανκ στο CNBC κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Τα προβλήματα για τις αμερικανικές τράπεζες ξεχείλισαν την περασμένη εβδομάδα με την εκκαθάριση της Silvergate Bank. Αν και η πτώση της εν λόγω εταιρείας ήταν από καιρό αναμενόμενη, συνέβαλε στην αναζωπύρωση ενός κλίματος πανικού σχετικά με τις τράπεζες με υψηλά επίπεδα επισφαλών καταθέσεων. Επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδρυτές άδειασαν τους λογαριασμούς τους στην Silicon Valley Bank την Πέμπτη, οδηγώντας στην κατάσχεσή της το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πανικός εξαπλώνεται

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ένα «τσουνάμι» πιέσεων τόσο στην Signature και την First Republic όσο και σε άλλα «βαριά» χρηματοπιστωτικά ονόματα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας λόγω φόβων ότι οι επισφαλείς καταθέσεις θα μπορούσαν να «κλειδωθούν» ή να χάσουν την αξία τους. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.  

Η Signature Bank ιδρύθηκε το 2001 ως μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις εναλλακτική λύση έναντι των μεγάλων τραπεζών. Επεκτάθηκε στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και στη συνέχεια άνοιξε στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων το 2018, γεγονός που συνέβαλε στην εκτόξευση των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια. Η τράπεζα δημιούργησε ένα δίκτυο πληρωμών που λειτουργούσε 24/7 για πελάτες κρυπτονομισμάτων και είχε καταθέσεις ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες που σχετίζονται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Στο κόκκινο οι αγορές - Στα πολύτιμα μέταλλα στρέφονται οι επενδυτές

Τι συμβαίνει τώρα στις αγορές - Απαντούν οι αναλυτές του Liberal

Μπάιντεν για κατάρρευση SVB: Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός -Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές