Τι συμβαίνει τώρα στις αγορές - Απαντούν οι αναλυτές του Liberal
SVB, Signature

Τι συμβαίνει τώρα στις αγορές - Απαντούν οι αναλυτές του Liberal

Η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature έχει οδηγήσει σε μαζικά sell off τραπεζικών μετοχών και σε πτώση τα χρηματιστήρια διεθνώς. Αναλυτές του Liberal εξηγούν τους λόγους της πτώσης των αγορών και σχολιάζουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των τραπεζών.

«Η κατάρρευση και δεύτερης αμερικανικής τράπεζας μέσα σε λίγες ημέρες, σκορπίζει φόβο στις αγορές. Οι καταθέτες των τραπεζών φοβούνται μήπως χάσουν τις καταθέσεις τους. Οι μέτοχοι των τραπεζών φοβούνται μήπως μηδενίσει η αξία των μετοχών τους. Οι ομολογιούχοι των τραπεζών φοβούνται μήπως χάσουν τα λεφτά τους. Οι δανειολήπτες φοβούνται μήπως τους ζητηθεί η άμεση επιστροφή των δανείων που έχουν λάβει.

Οι φορολογούμενοι φοβούνται μήπως κληθούν οι ίδιοι να καλύψουν το «μη εγγυημένο μέρος των καταθέσεων» που θα αποδοθεί πίσω στους καταθέτες. Και οι επενδυτές φοβούνται την επιδείνωση της ψυχολογικής κατάστασης στις χρηματιστηριακές αγορές που μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ενός νέου κραχ. Τέλος οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται πως ίσως να χρειαστεί να ανακόψουν τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που δεν θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό τους για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος. 

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο Μάνος Χατζηδάκης τονίζει:« Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στην παρούσα φάση από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, ωστόσο ο βαθμός συσχέτισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις ξένες αγορές θα παραμείνει αυξημένος μέχρι να εκτονωθεί η κρίση. Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αυξημένου πολιτικού ρίσκου, έντονης μεταβλητότητας από το εξωτερικό και καλών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται, χωρίς όμως αυτό να το κατατάσσει εκτός γενικότερου συστημικού κλίματος». 

Από την πλευρά του ο Σπύρος Αλεξόπουλος επισημαίνει: «Στην παρούσα φάση για τους επενδυτές μειώνεται το ρίσκο της αύξησης των επιτοκίων, καθώς απομακρύνεται η επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αλλά έχει έρθει πιο κοντά η βλαπτική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιξη πάνω στους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν τι βαραίνει περισσότερο και αν το όφελος των πολύ επιθετικών αυξήσεων, αν θα είναι μεγαλύτερο από την ανησυχία για το τι ζημιά θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερα ιδρύματα με βάση την κατάρρευση των SBV και της Signature Bank.

Τα παραπάνω συνδυάζονται και με έναν γύρο ακόμα profit taking στην Ευρώπη, καθώς από πέρυσι οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτήν τη στιγμή συστημικός κίνδυνος δεν υπάρχει καθώς οι μεγάλες τράπεζες επιτηρούνται πιο αυστηρά». 

Τέλος, η Μαίρη Βενέτη υπογραμμίζει πως «οι ευρωαγορές υποχωρούν περισσότερο από την Wall Street, στην οποία τα συμβόλαια στον S&P 500, μέχρι στιγμής, κινούνται με ψυχραιμία. Ο λόγος είναι πως υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κρίσης από τις ΗΠΑ, καθώς έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την αποζημίωση των καταθέσεων και συζητούν δύο διαφορετικούς μηχανισμούς προκειμένου να διαχειριστούν τη ζημιά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Συζητούν τη δημιουργία μιας δικλείδας ασφαλείας για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πάνω από 250 χιλ. δολαρίων) με τη χρήση προνοιών του νόμου περί ομοσπονδιακής εγγύησης καταθέσεων. Επίσης, στο δημόσιο διάλογο έχει τεθεί η δημιουργία ενός τραπεζικού μηχανισμού από την Fed ο οποίος θα δώσει υποστήριξη σε όποιον οργανισμό έχει έκθεση στην Silicon Valley Bank. Αν και παραμβάσεις τέτοιου είδους είναι αντίθετες με την αρχή της αυτορρύθμισης των αγορών, εντούτοις είναι αναγκαίες γιατί η τραπεζική πίστη είναι το Α και το Ω της χρηματοοικονομικής ευστάθειας». 

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Εξετάζουν την ίδρυση Ταμείου για τη διασφάλιση καταθέσεων σε χρεοκοπίες τραπεζών

Η κατάρρευση της SVB βάζει φρένο στην αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Βαθύ κόκκινο μετά την κατάρρευση SVB και Signature