Κλονίζεται η First Republic από την κατάρρευση της SVB - Βουτιά 65% για την μετοχή της
Shutterstock
Shutterstock

Κλονίζεται η First Republic από την κατάρρευση της SVB - Βουτιά 65% για την μετοχή της

Η κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξαπλώνεται, με τις μετοχές της First Republic Bank να κάνουν βουτιά ακόμα και 65% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, παρά τις προσπάθειες της περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τη ρευστότητά της.  

Η «βουτιά» της μετοχής έρχεται αφού η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Κυριακή ότι είχε περισσότερα από 70 δισ. δολάρια σε αχρησιμοποίητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εργασιών της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την JPMorgan Chase & Co.

«Η πρόσθετη ικανότητα δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η συνεχής πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της Federal Home Loan Bank και η δυνατότητα πρόσβασης σε πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω της JPMorgan Chase & Co. αυξάνει, διαφοροποιεί και ενισχύει περαιτέρω το υφιστάμενο προφίλ ρευστότητας της First Republic», ανέφερε η τράπεζα.

Οι διαβεβαιώσεις δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές, με πολλούς να στρέφονται για ασφάλεια στα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα, καταδεικνύοντας τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο η άνοδος των επιτοκίων να αποκαλύψει κρυμμένους κινδύνους αλλού. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αναλυτές, μεταξύ άλλων της Deutsche Bank AG και της Citigroup Inc., δήλωσαν ότι η κρίση της SVB είχε μικρή επίδραση στις προοπτικές των τραπεζών στην περιοχή, οι οποίοι πρόσφατα εμφάνισαν ισχυρά κέρδη.

Περισσότερη ρευστότητα είναι διαθέσιμη μέσω της νέας διευκόλυνσης δανεισμού της Fed, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ήρθε αφού η ρευστότητα της First Republic βρέθηκε υπό πίεση, όπως και άλλων περιφερειακών τραπεζών, μετά την κατάρρευση της SVB.

Διαβάστε Περισσότερα