ΗΠΑ: Εξετάζουν την ίδρυση Ταμείου για τη διασφάλιση καταθέσεων σε χρεοκοπίες τραπεζών
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Εξετάζουν την ίδρυση Ταμείου για τη διασφάλιση καταθέσεων σε χρεοκοπίες τραπεζών

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Federal Deposit Insurance Corp εξετάζουν τη δημιουργία ενός ταμείου που θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να προστατεύσουν τις καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, ανέφερε το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν το νέο ταμείο-«σωσίβιο» σε συνομιλίες με τραπεζικά στελέχη και ελπίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθησυχάσει τους καταθέτες και θα βοηθήσει να περιοριστεί ο πανικός, ανέφερε η έκθεση.

Η δημιουργία του νέου ταμείου αποτελεί μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης του οργανισμού, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η FDIC αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ για την αποτυχία της SVB και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η Silicon Valley Bank κατέρρευσε όταν οι καταθέτες, ανησυχώντας για την οικονομική ευρωστία της τράπεζας, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Η απότομη κατρακύλα της τράπεζας μεταφράστηκε σε πτώση της αξίας των αμερικανικών τραπεζών, άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: