«Ράλι» σε χρυσό, ασήμι και παλλάδιο

«Ράλι» σε χρυσό, ασήμι και παλλάδιο

Οι τιμές στο χρυσό, στο ασήμι και στο παλλάδιο εκτινάσσονται στα ύψη, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ωθεί τους επενδυτές «σε ασφαλές λιμάνι».

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών κατρακύλησαν, ενώ οι αποδόσεις του δολαρίου των ΗΠΑ και των ομόλογων του δημοσίου επέτειναν την πτώση τους παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να ελέγξουν την αναταραχή μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Στο κλίμα αυτό, η τιμή του χρυσού αυξάνεται κατά 2,3% φτάνοντας τα 1.916 δολάρια την ουγκιά, η τιμή του ασημιού καταγράφει αύξηση 6,85% φτάνοντας τα 21.19 δολάρια την ουγκιά, ενώ το παλλάδιο είναι αυξημένο κατά 8,49%, στα 1.488 δολάρια την ουγκιά.

«Ο χρυσός μοιάζει πολύ να εκπληρώνει την ιδιότητά του ως ασφαλές καταφύγιο», με την υποστήριξη από τη σύντομη κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων, δήλωσε ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές εμπορευμάτων στην TD Securities.

«Πολλοί επενδυτές κοιτούν το χώρο των πολύτιμων μετάλλων ως ένα ασφαλές καταφύγιο ενάντια σε αυτήν την αστάθεια και αυτόν τον κίνδυνο... εν μέσω ενός περιβάλλοντος πολύ χαμηλότερων επιτοκίων και του δολαρίου ΗΠΑ που πέφτει, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές τους», είπε η Melek.

Οι έμποροι δεν αναμένουν πλέον αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα και η τρέχουσα πρόβλεψη είναι για αύξηση 25 μονάδων βάσης επιτοκίων, με ορισμένους μάλιστα να μην αναμένουν καθόλου αύξηση, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό.

«Το μέλλον των τιμών του χρυσού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν τα μέτρα της Fed αποδειχθούν αποτελεσματικά. Εάν η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) θεωρηθεί μεμονωμένο περιστατικό, ο χρυσός μπορεί να χάσει ορισμένα από τα πρόσφατα κέρδη του», δήλωσε ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus.

«Ωστόσο, εάν η κρίση οδηγήσει σε διαρκή ανατροπή της πολιτικής της Fed, ο χρυσός μπορεί να παραμείνει σε ζήτηση», πρόσθεσε.