Το μικροσκόπιο της «στάμπας» του ηγέτη για τον Αντετοκούνμπο

Το μικροσκόπιο της «στάμπας» του ηγέτη για τον Αντετοκούνμπο

Το ΝΒΑ είναι διαχρονικά μία Λίγκα αστέρων. Τα φώτα πάνω τους, όπως, βεβαίως, τόσο τα εύσημα όσο και οι ευθύνες. Υπάρχουν στιγμές που, κυρίως, σε σημαντικά ματς και με «κλειστά» σκορ στα οποία κάθε άμυνα, κάθε πάσα και κάθε σουτ έχουν τη δική τους σημασία, θαρρεί κανείς ότι όλα τα φώτα στα γήπεδα σβήνουν και ένας προβολέας πέφτει αποκλειστικά πάνω στον σταρ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (πρέπει να) έχει μάθει να ζει με αυτό. Αυτό «λένε» τα βραβεία και η προοπτική του. Αυτό επιτάσσει το «πρέπει» των Μπακς...

Στις 15 Μαρτίου 2021, στη νίκη του Μιλγουόκι επί της Ουάσινγκτον, ο «Αντέτο» αποφάσισε αντί να σουτάρει στην τελευταία επίθεση, να πασάρει στον Κρις Μίντλτον για το νικητήριο σουτ. Αμέσως μετά ρωτήθηκε (φυσικά) σχετικά και απάντησε ότι «δεν είμαι ο Κόμπι Μπράιαντ. Δεν λέω πάντα “αφήστε με να πάρω το ματς μόνος μου”. Θέλω να λάβω τη σωστή απόφαση».

Τα ξημερώματα της Τρίτης (20/4), τα «Ελάφια» (ρεκόρ 35-22, 3οι στην Ανατολή) ηττήθηκαν εντός έδρας από το Φίνιξ (41-16, 2ο στη Δύση) στην παράταση. Τα τελευταία τέσσερα λεπτά του έξτρα πενταλέπτου ο «Giannis» τα είδε από τον πάγκο, λόγω μίας κράμπας που δεν του επέτρεψε να επιστρέψει στο παρκέ. Ο σταρ του Μιλγουόκι, ο οποίος σκόραρε 33 πόντους σε 35 λεπτά με 12/21 δίποντα, ξεκαθάρισε στο φινάλε, κυρίως λόγω και του πρόσφατου τραυματισμού του στο γόνατο, πως «δεν είναι κάτι άλλο, πιο σοβαρό».

Ο Αντετοκούνμπο παραδέχθηκε για άλλη μία φορά την αδυναμία της ομάδας του να «καθαρίσει» ένα ανταγωνιστικό ματς στο τέλος, ωστόσο δεν ανησυχεί και τόνισε πως «φέτος έχουμε πάρει μερικά “κλειστά” παιχνίδια και έχουμε χάσει κάποια άλλα. Ομως έχουμε έναν εξαιρετικό γκαρντ, τον Τζρου Χόλιντεϊ, τον Μίντλτον κι εμένα και πιστεύω ότι στο τέλος αγώνων μπορούμε να εμφανίσουμε διαφορετικές λύσεις».

Για τους αριθμολάγνους Αμερικανούς, πάντως, μετρούν κυρίως τα δικά του στατιστικά στις λεγόμενες «clutch» στιγμές. Ως τέτοιες ορίζονται τα τελευταία πέντε λεπτά αγώνων στους οποίους η διαφορά είναι μικρότερη των πέντε πόντων. Ακόμη πιο αναλυτικές είναι οι αναφορές για τα τρία τελευταία λεπτά παιχνιδιών με σκορ μέχρι τους τρεις πόντους και στα οποία στην καριέρα του ο «Αντέτο» έχει 22/48 σουτ.

Στα 17 φετινά clutch παιχνίδια, ο Αντετοκούνμπο έχει οκτώ νίκες και εννέα ήττες, με μ.ό. 2,7 πόντους σε 3,8 λεπτά και 60 % στα σουτ. Στα τελευταία 24΄΄ σε ματς που ένα σουτ ισοφαρίζει ή κερδίζει τον αγώνα, ο διεθνής φόργουορντ μετρά 9/21 σουτ και μόνο το νικητήριο καλάθι στη Νέα Υόρκη το 2017 και ένα άστοχο στο πρώτο φετινό ματς με το Φίνιξ ήταν εκτός ρακέτας.

Οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν ότι και στην πρώτη συνάντηση της σεζόν με τους Σανς, στις 10 Φεβρουαρίου, ο «Giannis» είχε αστοχήσει στο τέλος για τη νίκη, με σουτ από τα έξι μέτρα. Ο προπονητής του, Μάικ Μπούντενχολζερ, δεν είχε μελαγχολήσει, εξηγώντας πως «θέλουμε ο Γιάννης να ωριμάζει και να εξελίσσει τις κινήσεις του. Συνήθως επιτίθεται κοντά στο καλάθι, αλλά ήταν ένα σουτ που θα χρειαστεί να μάθει να πετυχαίνει. Μακροπρόθεσμα, αυτό που συνέβη θα μας ωφελήσει».

Την τελευταία τριετία, κυρίως λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας των Μπακς στα πλέι οφς του 2019 και του 2020, τα αμερικανικά μέσα αμφισβητούν την ικανότητα τόσο του Μιλγουόκι όσο και του Αντετοκούνμπο να «κλείσουν» τα κρίσιμα ματς. Αυτό συνέβη στη φετινή πρεμιέρα με τους Σέλτικς, στην οποία ο «Αντέτο» αστόχησε σε μία βολή στην εκπνοή με την οποία θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση... Στις 25/2, πάντως, πέτυχε 1/2 και χάρισε τη νίκη στα «Ελάφια» εναντίον των Πέλικανς.

Ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπρούκλιν Νετς, Μπόμπι Μαρκς, παραδέχεται ότι στη δική του ομάδα, παρουσία των σταρ Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν και Κάιρι Ιρβινγκ, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας ηγέτης θα σουτάρει στο τέλος. Στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης είναι πάντα στο μικροσκόπιο. Ακόμη και αν κάνει τη σωστή πάσα, αντί για σουτ, πολλοί θα πουν ότι φοβήθηκε και άφησε την ευθύνη στον Χόλιντεϊ ή τον Μίντλτον». Πάντως, εξέφρασε την απορία «στα πλέι οφς θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της regular season; Θα εμπιστευτεί τον εαυτό του;»...

Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο, όμως, επιμένει πως «ξέρω για ποια πράγματα είμαι ικανός. Στο τέλος της μέρας, αυτό που μετρά είναι η αυτοπεποίθηση και συχνά να αφήνεις και το ένστικτό σου να αναλάβει τα υπόλοιπα». Ξεκαθαρίζοντας πως δεν τον ενοχλεί ούτε η κριτική ούτε οι υπόνοιες. Ο τρόπος να «απαντήσει» για τα καλά, βεβαίως, είναι ο τίτλος.