Το μυστικό των Μπακς θέλει τη μπάλα... εκτός των χεριών του Αντετοκούνμπο

Το μυστικό των Μπακς θέλει τη μπάλα... εκτός των χεριών του Αντετοκούνμπο

Αν επιχειρήσει κάποιος να βρει λογική στα αναλυτικά – πιο πολύ από ποτέ – στατιστικά του ΝΒΑ, ενδεχομένως να χάσει την ουσία ή το... μυαλό του. Οι ομάδες και οι παίκτες, βεβαίως, στηρίζονται ιδιαιτέρως στα analytics και οι λειτουργίες περιστρέφονται γύρω από αυτά, με επιτυχία ή όχι. Για τους Μιλγουόκι Μπακς, η φετινή χρονιά δεν είναι στην regular season όσο κυρίαρχη όσο η αντίστοιχη της τελευταίας διετίας, ωστόσο αυτό δεν πανικοβάλει ακόμα τα «Ελάφια». 

Μετά την ήττα με 125-124 στο Φίνιξ, τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/2) και παρά τους 47 πόντους του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μπακς «έπεσαν» σε ρεκόρ 16 νικών και 9 ηττών και βρίσκονται στη 2η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας, στην οποία προπορεύονται οι Φιλαδέλφεια Σίξερς (18-7). Μία ανάλυση του δικτύου CBS, πάντως, έδειξε πως το Μιλγουόκι είναι επιθετικά καλύτερο από πέρσι και μάλιστα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μπάλα δεν «ακουμπά» το ίδιο συχνά στα χέρια του Αντετοκούνμπο....

Ο δις MVP της Λίγκας είναι φέτος 35ος σε κατοχές και 66ος σε επαφές με τη μπάλα μέσα στη ρακέτα. Μείωση αισθητή σε σχέση με την περσινή κατάταξή του, στην οποία ήταν 13ος και 10ος αντίστοιχα. Ο «Αντέτο» παραμένει, φυσικά, το κέντρο κάθε επίθεσης της ομάδας του, αν και γι’ αυτό δεν απαιτείται να κρατά πολύ την πορτοκαλί «θεά». Ο «Giannis» στήνει τα περισσότερα σκριν στην καριέρα του, οδηγώντας συχνά σε ελεύθερα (χωρίς αντίπαλο στα 2 μέτρα απόσταση) τρίποντα, στα οποία οι Μπακς έχουν ποσοστό 43,4%. 

Τα στατιστικά του Αντετοκούμπο είναι ελαφρώς μειωμένα σε σύγκριση με το 2019-2020, αν και παίζει 33΄, τρία περισσότερα από πέρσι. Μάλιστα δεν σημείωσε την πρόοδο που περίμενε σε βολές και τρίποντα. Ο Ελληνας σταρ μετρά στην τρέχουσα σεζόν μ.ο. 28,1 πόντους, 11,1 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ ανά ματς, ενώ την περασμένη χρονιά είχε αντίστοιχα 29,5 – 13,6 – 5,6. Καταγράφει μόλις 27,6% στα τρίποντα (30,4% πέρσι) και αρνητικό ρεκόρ καριέρας με 63,3% στις βολές. 

Το παιχνίδι του από μέση απόσταση εξακολουθεί να μην τρομάζει τις αντίπαλες άμυνες, οι οποίες επιχειρούν να του κλείσουν κάθε διάδρομο κοντά στο καλάθι, όπου συνήθως παραμένει ασταμάτητος. Πάντως, αν και επιχειρεί δύο λιγότερες προσπάθειες από πέρσι, έχει υψηλότερο ποσοστό (56,3% από το 55,3% του 2019-2020) στα σουτ. Οι λιγότερες «υπερωρίες» του, επίσης έχουν αυξήσει την αποδοτικότητα του Κρις Μίντλτον, σε πολλούς τομείς.

Ο Αμερικανός σκοράρει 20,7 πόντους μ.ο. (πέρσι είχε 20,9), αλλά έχει και καλύτερα ποσοστά ενώ αποδεικνύεται πιο δημιουργικός. Ο Μίντλτον μοιράζει 6,2 ασίστ ανά ματς, που είναι ρεκόρ καριέρας και μετρά 51,6% στα δίποντα, 45% στα τρίποντα και 91,6% στις βολές! Σε μία πιο αναλυτική πτυχή, μάλιστα, έχει μ.ο. 30 πόντους, 7,2 ασίστ και 67,3% στα σουτ, σε διαίρεση 48 λεπτών, όταν ο Αντετοκούνμπο είναι στον πάγκο. 

Η μοιρασιά στις επιθετικές ευθύνες μεταξύ των δύο All Star παικτών επιτρέπει στους Μπακς να καταγράφουν μ.ο. 119,2 πόντους ανά 100 κατοχές, αριθμός που είναι καλύτερος κατά +3 πόντους από το περσινό ρεκόρ των Ντάλας Μάβερικς! Με αυξημένη εδώ και καιρό βοήθεια από τον πάγκο, το Μιλγουόκι παραμένει αποδοτικό στη μία πλευρά του παρκέ και κρύβει τις αδυναμίες του στην άμυνα. 

Τα «Ελάφια» έχουν μεν την 7η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (109,2 πόντοι ανά 100 κατοχές), ωστόσο είναι 21οι σε άμυνα σε παιχνίδι 5 εναντίον 5 και 27οι σε «κλειστά» ματς με ομάδες που είναι στο Top-10  της κατάταξης. Κάτι που, προφανώς, θα χρειαστεί βελτίωση στα ανταγωνιστικά πλέι οφς, στα οποία απέτυχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.