Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι άλλη μια από τις πολλές κορυφές του παγόβουνου που ακούει στο όνομα «πελατειακό κράτος». Το πρόβλημα θα λυθεί αυτόματα μόλις όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων απαγορεύσουν σε όλους τους υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές και τους άλλους κομματικούς παραγονταραίους να μοιράζουν υποσχέσεις και να κάνουν ρουσφέτια. Επί ποινή εξαφανίσεώς τους από προσώπου γης! Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να οργιζόμαστε κάθε φορά με κάτι διαφορετικό.
Το πρόβλημα είναι ότι εκεί που οργίζεσαι με την κατάσταση και τους αηδιαστικούς διαλόγους – προϊόντα του πελατειασμού, έρχεται η αντιπολίτευση σε ρόλο αθώας περιστεράς και σε εξοργίζει ακόμη περισσότερο.
Ασφαλώς η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να είχε βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά. Ασφαλώς και υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και ασφαλώς πρέπει να το πράξει τώρα, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση της αρρωστημένης αυτής κατάστασης.
Πλην όμως, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί του γενικώς, αυτοί που στην κυριολεξία εκμαύλισαν τον λαό, προκαλούν νέα κύματα οργής. Παριστάνουν τους μεγάλους εξυγιαντές, ενώ είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Μας εξοργίζουν οι «φραπέδες» του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας εξοργίζουν και οι «αθώοι» του ΠΑΣΟΚ, στα πράσινα καφενεία του οποίου γεννήθηκαν όλοι αυτοί που επί δεκαετίες χλευάζουν τους «κουτόφραγκους».
Προφανώς επειδή θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει κουτόφραγκους διότι δεν... ανήκει στη Δύση!
Και δεν ισχύει ότι κρίθηκαν στις εκλογές. Διότι απλά δεν κρίθηκαν για την επί χρόνια κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων – που είναι και ελληνικοί!
Αντίθετα, είναι διαχρονικώς ένοχοι διότι εκπαίδευσαν σ’ αυτές τις πρακτικές γενιές και γενιές. Οι διεφθαρμένοι του σήμερα κάθισαν στα θρανία του χθες. Με πολύ καλούς δασκάλους...
Δεν είναι αθώοι του αίματος
Ας δούμε, λοιπόν, πόσο αθώοι του αίματος είναι οι κήνσορες του ΠΑΣΟΚ.
Το ΑΣΕΠ δημιουργήθηκε με τον νόμο 2190 του 1994. Πριν βγει η χρονιά, ο εμπνευστής του Αναστάσιος Πεπονής παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την καταστρατήγησή του. Από το 1994 μέχρι το 2004, επινοήθηκαν 49 τροποποιήσεις του νόμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικά ρουσφέτια.
Παράλληλα, επινοήθηκε και ο θεσμός των συμβασιούχων, με στρατιές ανθρώπων να τελούν επί χρόνια υπό ομηρία, χωρίς βέβαια να έχουν περάσει από την βάσανο του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα δε με όλες τις εκθέσεις του ΑΣΕΠ, από το 2001 ως το 2003 σημειώθηκαν σταθερά παράνομες προσλήψεις με συνάψεις συμβάσεων έργου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν τα έτη 1995, 1996, 2000, 2002 και 2003, ενώ το 2001 υπήρξε η χρονιά που εμφάνισε περισσότερες προσλήψεις ακόμη και από το ολυμπιακό 2004 – προφανώς λόγω των υποσχέσεων που είχαν δοθεί στις εκλογές του 2000.
Αυτό στάθηκε δυνατόν επειδή είχε ψηφιστεί ο νόμος 2839 του 2000, με τον οποίο, σύμφωνα με έγγραφα του ίδιου του ΑΣΕΠ «επήλθαν νέες σημαντικές μεταβολές στο σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ προς την κατεύθυνση περαιτέρω εξασθένισης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του».
Με τους νόμους 2527 του 1997 και 2830 του 2000, δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία να προσλαμβάνουν περί τα 15.000 άτομα το χρόνο στις κεντρικές υπηρεσίες τους, με συμβάσεις έργου και χωρίς διαγωνισμούς;
Με το νόμο 2956 του 2001 επινοήθηκε ο θεσμός των ενοικιαζομένων εργαζομένων, στους οποίους δόθηκε μάλιστα το προνόμιο να χαρακτηρίζεται η δουλειά τους ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2007 και αφορούσε στον έλεγχο των προσλήψεων κατά την δεκαετία 1994-2004, κατά το (εκλογικό έτος) 2000, εννέα στις δέκα προσλήψεις έγιναν κατά παράβαση του νόμου Πεπονή και στη δεκαετία 1994-2004 επτά στους δέκα διορισμούς ελέγχονταν για τη νομιμότητά τους.
ΠΑΣΟΚ είχαμε όταν συνέβαιναν κι’ αυτά!
ΠΑΣΟΚ είχαμε όταν η Μαραθώνια Διαδρομή πληρώθηκε 2,5 φορές.
Όταν, προκειμένου να παρακαμφθεί η κοινοτική νομοθεσία, ζητήθηκε η χρηματοδότηση για τα Σπάτα να σταλεί στη... διεύθυνση σουίτας ξενοδοχείου, όπου είχε την έδρα της εταιρία που είχε βαφτιστεί... Αρχή!
Όταν αποκαλύφθηκε ότι «πράσινη» αγροτοσυνδικαλιστική ομοσπονδία βρέθηκε με εικονικά τιμολόγια ύψους 100 εκατ. δρχ.
Όταν η Ελλάδα επέστρεψε 100 εκ. Ευρώ από την χρηματοδότηση για το Κτηματολόγιο, επειδή διαπιστώθηκε από την Κομισιόν ότι από το 1996 ως το 2002 είχε γίνει το μισό έργο με διπλάσια κονδύλια.
Όταν στις υπεράκτιες εταιρίες «Αίολος», «Αριάδνη» και «Άτλας», με έδρα το Λουξεμβούργο (στις οποίες καταβλήθηκαν προμήθειες ύψους 7 δισ. δρχ.) ανατέθηκε η προείσπραξη εσόδων του Δημοσίου (έσοδα από κρατικά λαχεία, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 2 δισ. από το Γ΄ ΚΠΣ κλπ.) μέχρι το 2019!
Όταν πληρώναμε πρόστιμα (1999-2004) για κακή εφαρμογή των σχετικών κανονισμών, ανεπαρκείς ελέγχους, υπερβάσεις και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
Όταν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I αγοράστηκε έναντι 285 εκατ. ευρώ, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ λόγω ατελειών στον εγκέφαλό του.
Όταν οι υπερβάσεις για τα 270 ασθενοφόρα και τις 25 Κινητές Μονάδες του ΕΚΑΒ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ολυμπιακές ανάγκες, έφθασαν τα 6 εκατ. ευρώ.
Όταν στην κατασκευαστική εταιρία του υπουργείου Δικαιοσύνης «Θέμις» μεταξύ των ετών 1997 και 2004, το ύψος της σπατάλης έφθασε τα 420 εκατ. ευρώ, με υπερκοστολογήσεις μεταξύ 85% και 330%.
Όταν η ΕΕ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο κατανομής των 58,7 δισ. ευρώ του Γ΄ ΚΠΣ.
Όταν η Αγροτική έχασε 1,1 δισ. ευρώ στις φούσκες του Χρηματιστηρίου, δια της θυγατρικής της ΑΤΕ-Συμμετοχών, με τα περίφημα «λαμπρόχαρτα», με αποτέλεσμα να κάνουν φτερά 450 εκατ. ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο αναγκάστηκε να καλύψει τα 250 με νόμο του Δεκεμβρίου 2004.
Όταν η Εμπορική πούλησε την Ιονική έναντι 273 δισ. δρχ. και «επένδυσε» τα χρήματα στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να χαθούν.
Όταν οι κοινοτικοί επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισές συμβάσεις της περιόδου 1996-2002 που συνήψε ο ΕΡΓΟΣΕ υπογράφηκαν κατόπιν απευθείας αναθέσεων ή διαγωνισμών με ελλιπείς κανόνες διαφάνειας, με αποτέλεσμα να πληρώσουμε πρόστιμο 266,6 εκατ. ευρώ.
Ειδικοί λογαριασμοί, εξοπλιστικά και οι εκθέσεις της ντροπής
Το ΠΑΣΟΚ ήταν στο τιμόνι της χώρα και...
Όταν το 2002 μέσω 99 ειδικών λογαριασμών διακινήθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.
Όταν, μετά το 2000, δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς 6 τρισεκατομμύρια δραχμές. Το 31% σε ποσοστό και το 54% σε αξία έγιναν με απευθείας αναθέσεις.
Όταν η ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ είχε την φαεινή ιδέα να πουλήσει όπλα στο... Ιράκ, οπότε τα χρήματα (129 εκ ευρώ που μαζί με τους τόκους υπερημερίας έφθασαν τα 213 εκ ) φυσικά δεν καταβλήθηκαν ποτέ.
Όταν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις, σε υπερδιπλάσιες τιμές, με υπερτιμολογήσεις και «καπέλα» (τζιπ τύπου Χάμμερ, πυροβόλα Ζουζάνα, μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, Zubr (πλοία ταχείας μεταφοράς).
Όταν όλες οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Διεθνούς Διαφάνειας που δίνονταν στη δημοσιότητα επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπολόγιζαν το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα μεταξύ 6 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, την παραοικονομία στα 35 δισ. ευρώ και την αντιπαραγωγική σπατάλη πόρων στα 16 δισ. ευρώ.
Όταν από την ετήσια Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το 2003, προέκυψε σωρεία αδικημάτων: Πλαστές συνταγές, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, παθητική δωροδοκία σε υποθηκοφυλακεία, παραβάσεις καθήκοντος, οικονομικά εγκλήματα από υπαλλήλους ΚΤΕΟ.
Όταν από έλεγχο της Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2003 προέκυψε όργιο παρατυπιών και κακοδιαχείρισης κατά την υλοποίηση του Γ΄ΚΠΣ κατά την περίοδο 2001-2003. Άλλωστε, οι διαχειριστικές αλλοιώσεις στο Γ΄ ΚΠΣ οδήγησαν σε παραίτηση, λόγω πιέσεων, τρεις προϊσταμένους ανεξάρτητων διοικητικών αρχών (Πληροφορίας, Προγράμματος Παιδείας, Προγράμματος Στερεάς Ελλάδος).
Όταν στις 13 Ιουλίου 2003 η Κομισιόν αποφάσισε την διακοπή της χρηματοδότησης των δημόσιων οδικών έργων και διακοπή πληρωμών των μελετών για το σύνολο των μελετών στην Ελλάδα που συγχρηματοδοτούνταν από τα διευρωπαϊκά δίκτυα, λόγω παραβίασης των κανόνων ανάθεσης μελετών δημοσίων έργων.
Όταν η τότε Επίτροπος κ. Διαμαντοπούλου παραλάμβανε έκθεση από όπου προέκυπτε ότι τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα μετά το 1994 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (2,4 τρισ. δρχ. για την επανένταξη των περιθωριοποιημένων στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας) δεν έφθασαν ποτέ στους αποδέκτες τους.
Όταν η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2000 διαπίστωνε παράνομες πληρωμές ύψους 2,7 δισ. δρχ., καθώς και απευθείας αναθέσεις προμηθειών και δημοσίων έργων, φορολογικές παραβάσεις, παράνομες αποζημιώσεις, παράνομες επιχορηγήσεις, κατατμήσεις έργων και προμηθειών για να αποφεύγονται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, παραλείψεις διενέργειας διαγωνισμών για τα δημόσια έργα, χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους, λανθασμένους υπολογισμούς αποδοχών, καταβολή διπλών μισθών και επιδομάτων, παράνομες συνθέσεις των επιτροπών διεξαγωγής διαγωνισμών, αναιτιολόγητες γνωμοδοτήσεις των επιτροπών, συμμετοχή σε διαγωνισμούς εργοληπτικών επιχειρήσεων χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όταν η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2001 διαπίστωνε παράνομες πληρωμές ποσών ύψους 6,6 δισ. δρχ., καταστρατήγηση της νομοθεσίας για τις κρατικές προμήθειες, τα δημόσια έργα, τα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων, απευθείας αναθέσεις, κατατμήσεις δαπανών, διαγωνισμοί με παραλείψεις και ασάφειες, παραλείψεις τήρησης νομίμων προθεσμιών, αναθέσεις συμπληρωματικών εργασιών στους αναδόχους των αρχικών έργων.
Απορροφήσεις στο ναδίρ και απώλειες κονδυλίων
Όταν, το καλοκαίρι του 2003, το πρόγραμμα του Γ΄ ΚΠΣ βρισκόταν ήδη στο μέσον της υλοποίησής του, αλλά οι απορροφήσεις δεν ξεπερνούσαν το 22%. Ήταν τότε που η Ελλάδα βρέθηκε στις 5 χώρες με τις περισσότερες αστοχίες, με αρνητικό ρεκόρ της τάξης του 75%.
ΠΑΣΟΚ είχαμε και όταν χάθηκε οριστικά από το Β΄ ΚΠΣ 1 δισ. ευρώ, καθώς δεν κατέστη εφικτό να κλείσουν τα επιχειρησιακά προγράμματα Οδικοί Άξονες και Σιδηρόδρομοι, λόγω διαχειριστικών και τεχνικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν ύστερα από ελέγχους της ΕΕ.
Όταν διατυπώθηκε η απειλή για περικοπή άνω των 2 δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ, με την ΕΕ να ζητά πίσω 1,25 δισ. ευρώ για «διορθώσεις» της περιόδου 2001-2004. Τελικά, γίνεται δεκτός ο διακανονισμός και η «ποινή» μειώνεται στα 518 εκατ. ευρώ.
Όταν, μετά από ελέγχους, σε δέκα νοσοκομεία που κατασκευάστηκαν με κονδύλια από το Β και το Γ΄ ΚΠΣ, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις ξεπέρασαν τα 4 χρόνια και οι υπερβάσεις κόστους έφτασαν το 28%.
Όταν από τα 22.760 έργα που ήταν ενταγμένα στο Γ΄ ΚΠΣ, τα 4.552 σημείωναν αστοχίες ή κακοτεχνίες.
Όταν η Ελλάδα κλήθηκε να επιστρέψει 14,5 εκατ. ευρώ, από χρήματα που είχαν καταβληθεί από το Γεωργικό Ταμείο, για διαχειριστικά λάθη της περιόδου 2001-2003 στον γεωργικό τομέα.
Όταν 585 εκατ. ευρώ χάθηκαν τη δεκαετία 1993-2003 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Εξ αυτών, τα τελευταία 5 εκ χάθηκαν με την απόφαση της 3ης Μαρτίου 2004 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω ελεγκτικών και διαχειριστικών παραλείψεων κατά την τριετία 1999-2001.
Όταν το ποσό που χάσαμε από το Γ΄ ΚΠΣ ήταν 837,61 εκατ. ευρώ (518 με απόφαση της ΕΕ και τα άλλα με ελληνική πρωτοβουλία για να αποφύγουμε τον έλεγχο που θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα). Την περίοδο 1994 – 1999 επιστρέψαμε για τους ίδιους λόγους 359,8 εκατ. ευρώ.
Ας αφήσει, λοιπόν, το εισαγγελικό ύφος ο κ. Ανδρουλάκης.
Και ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.
Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε ντροπιαστικούς διαλόγους...
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, δημοσιογράφος