Στις πανανθρώπινες γλώσσες των συναισθημάτων η μουσική και ο χορός, κατά τον συνδυασμό τους βιώνεται η δύναμή τους καθότι ήχος και σώματα πάλλονται σε έναν ρυθμό. Η ματιά που παρατηρεί τη χορογραφία πάλλεται κι αυτή, κάτι το οποίο οφείλεται στην αμεσότητα. Επίκειται να υπάρχει για να είναι δυνατό το τράνταγμα σε ανθρώπινο νου και ψυχή, καθότι η Τέχνη δεν παύει να εκφράζει ανησυχίες για όσα διαδραματίζονται, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών.
Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αυστραλία στα τέλη του 2019 όπως και η φωτιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων, επίσης το 2019, αποτέλεσαν τη δυστοπική πηγή έμπνευσης της παράστασης «Impermanence», την οποία παρουσίασε η ομάδα σύγχρονου χορού Sydney Dance Company στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του επετειακού, 70ου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Στην πανελλήνια πρώτη της παρουσίαση, στην Ελλάδα, η 17μελής ομάδα σύγχρονου χορού ξετύλιξε (04/07) τη χορογραφία του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Rafael Bonachela, και «συμπορεύθηκε» με τη μουσική του βραβευμένου με Grammy συνθέτη, Bryce Dessner, αποδιδόμενη ζωντανά επί σκηνής από το κουαρτέτο εγχόρδων Zaide Quartet. Οι χορευτές «έγραψαν» επί σκηνής την εφήμερη φύση της ζωής, την αντιπαράθεση της ομορφιάς και της καταστροφής – κατ’ επέκταση, τους κινδύνους που εγκυμονούν και την υπεροχή της αδάμαστης φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτη κατακαίοντας τα πάντα στο διάβα της.
Από την παράσταση «Impermanence»@PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Ένας κόσμος απανθρακωμένος δεν ηδύνατο να κατοικηθεί καθώς η ανθρωπότητα και όλη η πλάση (ζωικό και φυτικό βασίλειο) δεν μπορεί να αναπνεύσει εκεί. Η χορογραφία ολοκληρώθηκε με μια έκκληση για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε κι αυτή η επιθυμία δεν παύει να κατακλύζει την ανθρωπότητα, καθώς είναι επιθυμία για ζωή. Η ζωή μπορεί να αναδυθεί μετά την καταστροφή αρκεί να της επιτραπεί, αρκεί η ανθρωπότητα να αφουγκραστεί τους χτύπους της καρδιάς του πλανήτη και να συνειδητοποιήσει ότι η ύπαρξη της Γης και η επιβίωσή της, προϋποθέτει τη δική μας επιβίωση και ύπαρξη.
Μπορεί η Τέχνη, εν προκειμένω ο χορός, να μας ταρακουνήσει για περιβαλλοντικά θέματα που συνάδουν άρρηκτα με τον άνθρωπο; Μία πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι το σχόλιο της Sydney Dance Company, ότι «ο χορός αλλάζει τους ανθρώπους. Είναι κάτι περισσότερο από το να βλέπεις απλά κάτι όμορφο ή να ασχολείσαι με τον πολιτισμό. Η εμπειρία του χορού σημαίνει να μεταβάλλεσαι θετικά».
Από την παράσταση «Impermanence»@PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Στο Ηρώδειο, έναν χώρο όπου το κάλλος συνυπάρχει με την αρμονία, η Sydney Dance Company ανήγε το κοινό σε σφαίρες ιδεαλιστικές, προκαλώντας του συγκίνηση κατά τη ζωντανή εκτέλεση του χορού και της μουσικής. Η ματιά κινούνταν ταυτόχρονα ανάμεσα στις κινήσεις των χορευτών και εκείνων των μουσικών που αναμετριούνταν με το δοξάρι τους σε βιολί και τσέλο. Αναμφίβολα, το «Impermanence» αποτέλεσε μία ποιητική παράσταση και συνάμα μία από τις πιο σπουδαίες παραγωγές που το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συμπεριέλαβε στον φετινό, επετειακό προγραμματισμό του.
«Impermanence» και Sydney Dance Company
Από την παράσταση «Impermanence»@PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Παγκόσμια πρεμιέρα το 2019, στην Αυστραλία, έκανε το «Impermanence», κι έπειτα παρουσιάστηκε σε μεγάλες σκηνές μεγάλων πόλεων του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Η μουσική σύνθεση «Ιmpermanence» έχει τη δική της ιστορία· είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δύο ετών και η σύνθεσή της έγινε ειδικά για να συνοδεύσει τη χορογραφία του Rafael Bonachela για τη Sydney Dance Company. Εν μέσω κορονοϊού, οι μουσικοί του Australian String Quartet πραγματοποίησαν την ηχογράφηση ενώ οι χορευτές και οι χορεύτριες εξασκούνταν κατ’ ιδίαν, μέχρι που, τον Φεβρουάριο του 2021, το έργο «Impermanence» έκανε πρεμιέρα στο Σίδνεϋ και στη συνέχεια περιόδευσε σε όλη την Αυστραλία.
Από την παράσταση «Impermanence»@PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Από τις πιο δυναμικές και διάσημες ομάδες σύγχρονου χορού στην Αυστραλία η Sydney Dance Company, ιδρύθηκε το 1969 και χαρακτηρίζεται από την ένταση των έργων που παρουσιάζει, τον πειραματισμό και την καινοτομία, την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος και των δυνατοτήτων του, καθώς και την ενσωμάτωση παραδοσιακών στοιχείων.
Αποτελούμενη σήμερα, από 17 εκπληκτικούς χορευτές, η Sydney Dance Company έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση και περιοδεύει δίνοντας παραστάσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο. Είναι δε, η πρώτη ομάδα σύγχρονου χορού της Δύσης που έδωσε παράσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Παράλληλα με τις παραστάσεις, προσφέρει το μεγαλύτερο δημόσιο πρόγραμμα μαθημάτων χορού στην Αυστραλία.
Σχετικά με το Australian String Quartet (ASQ) είναι ένα από τα κορυφαία κουαρτέτα εγχόρδων στην Αυστραλία. Είναι διάσημο για την εξαιρετική μουσική του ποιότητα και τη δυναμική παρουσία του στη διεθνή μουσική σκηνή. Ιδρύθηκε το 1985 και από τότε έχει αναγνωριστεί για τις μοναδικές του ερμηνείες και την εκτελεστική του δεινότητα. Αναμιγνύει κλασικό ρεπερτόριο με σύγχρονα έργα και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες και καλλιτέχνες.
Κεντρική φωτ.: Από την παράσταση «Impermanence»@PedroGreig, πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου