Εστίες υπερμετάδοσης σε πλατείες, δομές, γηροκομεία - 229 τα νέα κρούσματα
Κορονοϊός

Εστίες υπερμετάδοσης σε πλατείες, δομές, γηροκομεία - 229 τα νέα κρούσματα

Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται αυτός ο μήνας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, αφού ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κρίνει αν θα ληφθούν νέα μέτρα στην Αττική κι όχι μόνο.

Μέχρι στιγμής στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των κρουσμάτων με τα είδη υπάρχοντα μέτρα, γι΄αυτό άλλωστε και η πρώτη συμβουλή που δίνουν είναι η ευλαβική τήρηση των κανόνων.

Την αυστηρή και καθολική τήρηση των υφιστάμενων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ώστε να να μην χρειαστεί η λήψη νέων επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως στην Αττική δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που επιτρέπει στους ειδικούς να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Αττική και αλλού αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησής τους από όλους.

«Πρώτα θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα και μετά θα δούμε αν θα πάρουμε άλλα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την διασπορά του κορονοϊού, την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συρροές, οι οποίες μένουν, είτε σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας όπως είναι τα γηροκομεία, κάτι που είναι εγκληματικό σε σχέση με τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας ιδίως απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, είτε σε χώρους εργασίας, όπως είναι το εργοστάσιο στη Σκύδρα», είπε ο κ. Πέτσας ενώ μίλησε και για «πηγές ανησυχίας» σε περιοχές που είχαν ένα ισχυρό επιδημιολογικό φορτίο το οποίο δεν φαίνεται να υποχωρεί τόσο γρήγορα, όπως είναι η περιοχή των Τρικάλων, η περιοχή της Πιερίας και το κέντρο της Αθήνας.

Σε αυτή τη φάση φαίνεται κάποιες συρροές να επιμένουν, όπως σε γηροκομεία και χώρους εργασίας, τόνισε.

Όσον αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10μ.μ. ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός.

Ωστόσο η ανησυχία δεν κρύβεται όταν μάλιστα μόλις σε ένα 24ωρο, την Πέμπτη, διασωληνώθηκαν επιπλέον 11 ασθενείς.

Μέχρι χτες μάλιστα, Σάββατο, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτανε τους 79, ενώ σήμερα έχουμε 82 ασθενείς  που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ο κορονoϊός έχει «περικυκλώσει» την Αττική

Η Αττική παραμένει το βασικό «μέτωπο» που πρέπει να αντιμετωπίσουν ειδικοί και κυβέρνηση.

Για τοπικά lockdown στην Αττική που θα γίνουν οπωσδήποτε αν προχωρήσουν οι αριθμοί αναφέροντας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει ο συνωστισμός σε πλατείες και κεντρικά σημεία του Λεκανοπεδίου.

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Μοναστηράκι, Παγκράτι και Εξάρχεια, παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ φέρεται να έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την τήρηση των μέτρων αυτών, ωστόσο οι εικόνες από το βράδυ του Σαββάτου φανερώνουν ότι η εφαρμογή τους θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.  

Αν και τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες έκλεισαν τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται από τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, η κάμερα της eurokinissi αποτύπωσε σκηνές συνωστισμού στο Μοναστηράκι και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Τα παραπάνω κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ειδικούς, καθώς όπως υπογραμμίζουν υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Η Μ. Παγώνη δήλωσε πως «αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων», ενώ σημείωσε πως «άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμένοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν». 

Σύμφωνα με την ίδια πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο. «Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε. 

Επιπλέον, η πρόεδρος τόνισε πως το βράδυ οι πλατείες είναι γεμάτες και δεν φοράνε μάσκες ούτε κρατάνε αποστάσεις. Παράλληλα υπογράμμισε πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ και επεσήμανε πως πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορόνοιο και γρίπη διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως επιβαρύνεται και «γι' αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και μετά και οι υπόλοιπες ομάδες».

Προβληματισμός για τα γηροκομεία και τους ασυμπτωματικούς

Την ίδια ώρα μεγάλος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς τους ιού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας, ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα.Στις εστίες αυτές συγκεντρώθηκε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα συνολικά 8 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Καρδίτσα, καθώς μετά τα έξι αρχικά κρούσματα της νόσου, στους ελέγχους που διενεργήθηκαν το Σάββατο διαπιστώθηκε πως ακόμα δύο εργαζόμενοι της Μονάδας έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Ειδικότερα, την Τρίτη 29/9, κατά τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις Περιφέρειες, βρέθηκαν δύο (2) θετικά αποτελέσματα σε προσωπικό ΜΦΗ στην περιοχή της Καρδίτσας.

Άμεσα ελήφθησαν δείγματα από το υπόλοιπο προσωπικό και τους ωφελούμενους με αποτέλεσμα τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων (4) κρουσμάτων από το προσωπικό της δομής. Σε επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 3/10, εντοπίστηκαν δύο (2) επιπλέον κρούσματα στο προσωπικό.

Σημειώνεται, πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν τους ελέγχους τις επόμενες μέρες.

Ανησυχία προκαλούν όμως και τα κρούσματα στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα τέσσερις ηλικιωμένοι  αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες ώρες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία από το Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε σημερινά rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.  

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης είχε ξεκινήσει η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εντοπιστήκαν 32 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς Αττικόν, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο. 

Να σημειωθεί πως τετρακόσια ογδόντα επτά rapit τεστ διενεργήθηκαν συνολικά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σήμερα το απόγευμα ανευρέθησαν είκοσι θετικά, εκ των οποίων πέντε αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε αλλοδαπούς, οκτώ γυναίκες, δώδεκα άνδρες και διάμεση ηλικία θετικών τα 41 έτη.

Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι υγειονομικές αρχές στην πόλη των Ιωαννίνων μετά την διαπίστωση πως υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών», ο οποίος επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ως εκ τούτου, έχουν ξεκινήσει άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι στους φιλοξενούμενους και στα δύο Γηροκομεία των Ιωαννίνων από Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ για να διαπιστωθεί, αν έχουν νοσήσει και άλλοι που ήρθαν σε επαφή με τον εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο «Ζωγράφειο», φιλοξενούνται περίπου 30 ηλικιωμένοι, το «Ζωσιμαδών» υποστηρίζει και φιλοξενεί 40 ηλικιωμένους, ενώ λειτουργεί Κλινική Χρονίων Παθήσεων η οποία προσφέρει φροντίδα σε περίπου 80 άτομα με λειτουργικές δυσκολίες, Ανοιχτό Κέντρο για την Προστασία των Ηλικιωμένων και πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ανησυχία για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων

Προβληματισμό προκαλούν και τα κρούσματα σε διάφορες δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπως αυτά στη Μόρια και στο Βύρωνα.

Έκτακτη σύσκεψη  άλλωστε για το εν λόγω ζήτημα πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στις αρχές του μήνα για να συζητηθεί η λήψη μέτρων αντιμετώπισης των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται στις δομές φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών της χώρας.

Σήμερα άλλωστε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό τέθηκε ως και τις 12 Οκτωβρίου η δομή φιλοξενίας Σκαραμαγκά, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιπλέον, παρατείνεται, έως και 12 Οκτωβρίου ο υγειονομικός αποκλεισμός της δομής φιλοξενίας Κουτσόχερου Λάρισας.

Nα σημειωθεί πως σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό είχαν τεθεί πριν λίγες μέρες, στις 26 Σεπτεμβρίου, οι δομές φιλοξενίας σε Θήβα και Σέρρες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στις συγκεκριμένες δομές θα είναι σε ισχύ έως και τις 9 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σε καραντίνα παραμένουν άλλωστε οι δομές του Ελαιώνα, Κουτσόχερου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Ριτσώνας, Σχιστού, καθώς και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, Σάμου και Φυλακίου.

Σε όλες τις υπόλοιπες δομές της χώρας ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εν αναμονεί νέων μέτρων – Αύριο θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς αν η κατάσταση ξεφύγει θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Αύριο άλλωστε, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Καθολική χρήση μάσκας αν δεν αλλάξει τίποτα σε 20 μέρες

«Ο Σεπτέμβρης και ο Αύγουστος με τις διακοπές ήταν δύσκολοι μήνες για την εξάπλωση του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη επισήμανε ότι πολλοί ασυμπτωματικοί μετέδωσαν τον ιό κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

«Οι ασυμπτωματικοί πρέπει εγκαίρως να βρίσκονται και να περιορίζονται στο σπίτι με μάσκα. Η επαφή με τους δικούς τους στο σπίτι να είναι με μάσκα και ανοιχτά παράθυρα και να μένουν μόνοι τους» είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως πρέπει να φοράμε μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους γιατί υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 10,1% δεν πιστεύει ότι υπάρχει κορονoϊός. «Αυτό το ποσοστό είναι σοκαριστικό», είπε η πρόεδρος ενώ έκανε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους  να προσέχουν ειδικά αν μένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με τα μέτρα υποστήριξε ότι αν γίνει υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας, θα πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις.

«Με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει μια ευθεία πορεία. Αν δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες 20 μέρες, πιστεύω ότι θα πάμε σε χρήση μάσκας παντού. Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πολύ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα με τις ιώσεις» υπογράμμισε.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 10 μ.μ.

Για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε μιλήσει στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως «όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία».

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στο Mega. Ακολούθως αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 22:00 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. «Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

229 νέα κρούσματα, τα 97 στην Αττική - Στους 82 οι διασωληνωμένοι, 4 ακόμα θάνατοι

Να σημειωθεί πως σήμερα 229 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με 28 εξ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 31 σχετίζονται με γνωστές συρροές.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 4 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 82 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 227 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα:

- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 9 κρούσματα στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε Εύβοιας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 2  κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,  συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3  συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

3.049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 409 θανάτους συνολικά στη χώρα. 153 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.349.123 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 15.019 δείγματα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Κυριακή έγινε γνωστό πως δύο ακόμα άντρες (ένας στην Αθήνα και ένας στην Αλεξανδρούπολη) έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα στους 409.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν 82χρονο που πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έναν 72χρονο που είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από τη Λήμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο άνδρες είχαν υποκείμενα νοσήματα.