Τα φαινόμενα συνωστισμού φέρνουν νέα μέτρα - Με 4.000 κρούσματα «κλείνει» ο Σεπτέμβριος

Τα φαινόμενα συνωστισμού φέρνουν νέα μέτρα - Με 4.000 κρούσματα «κλείνει» ο Σεπτέμβριος

Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Μοναστηράκι, Παγκράτι και Εξάρχεια, παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ φέρεται να έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την τήρηση των μέτρων αυτών, ωστόσο οι εικόνες από το βράδυ του Σαββάτου φανερώνουν ότι η εφαρμογή τους θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.  

Αν και τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες έκλεισαν τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται από τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, η κάμερα της eyrokinissi αποτύπωσε σκηνές συνωστισμού στο Μοναστηράκι και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των μέτρων που ισχύουν υπάρχει ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο περιπολικά τα οποία θα πηγαίνουν διαδοχικά σε πλατείες της Αττικής, με έμφαση σε αυτές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα συνωστισμού. Αρχικά, θα κάνουν χρήση των μεγαφώνων, μέσω των οποίων θα απευθύνουν συστάσεις.

Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ για συγχρωτισμό στους παραβάτες. Μέτρα θα λαμβάνονται και για όσους φέρνουν ποτά από το σπίτι τους.

Στη σύσκεψη που έγινε στη ΓΑΔΑ αποφασίστηκε, επίσης, ότι θα εφαρμόζεται αυτόφωρο και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες που δεν θα εφαρμόζουν τα μέτρα.




Διπλασιάστηκαν σε ένα μήνα τα κρούσματα στην Αττική- Στα 4.000 μόνο τον Σεπτέμβριο

Το σκηνικό αυτό διαμορφώνεται ενώ η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο«. Μόνο τον Σεπτέμβριο κατεγράφησαν περίπου 4.000 έναντι 1.992 τον Αύγουστο. Δηλαδή σημείωσαν αύξηση 95%.

Δείγμα της έξαρσης που γνωρίζει τον Σεπτέμβριο ο ιός στο Λεκανοπέδιο, έχοντας θέσει σε συναγερμό το ΕΣΥ, είναι ότι τα επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα των τελευταίων τριάντα ημερών αντιστοιχούν στο 23% του συνόλου όλων όσων έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί πανελλαδικά. Δηλαδή και των 17.228 από τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα κατά πόσο θα μπει φρένο η έξαρση που γνωρίζει η Αττική, κρίσιμη για την απάντηση θα είναι η εικόνα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή στις 4 Οκτωβρίου. Τότε εκπνέει - εφόσον δεν ανανεωθεί- το πρώτο πακέτο μέτρων που είχε ανακοινωθεί την περασμένη Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου για το λεκανοπέδιο, με τηλεργασία, προσέλευση στην εργασία σε «κύματα» και περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Τότε θα φανεί κατά πόσο τις δύο τελευταίες εβδομάδες απέδωσαν ή όχι τα μέτρα και αν θα χρειασθούν καινούργια, πέραν αυτών που ισχύουν από σήμερα τα μεσάνυχτα. Δηλαδή η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες με εξαίρεση τα φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων) , από τα μεσάνυχτα έως και τις 05:00 και με διάρκεια μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου. 



Τα τριψήφια φυσικά νούμερα στα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονται από την 1η Αυγούστου οφείλονται κυρίως στην αύξηση των διενεργούμενων εξετάσεων. Ενώ τον Μάρτιο διενεργούνταν περίπου 800 μοριακές εξετάσεις ημερησίως, αυτές τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 15.000. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο η Ελλάδα διενήργησε 1,61 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 11,46 στη Γερμανία. Εκτοτε και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Ελλάδα έφτασε να πραγματοποιεί συνολικά 91,8 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιταλία (85,35) και η Τσεχία (85,20), παραμένοντας ωστόσο ακόμη κάτω από την Γερμανία (147,80).

Tα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία εξάπλωσης του ιού στην Αττική, την πορεία του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων, χωρίς στην πραγματικότητα να μπορεί κανείς να αποκλείσει ακόμη και την λήψη του πλέον απευκταίου μέτρου, δηλαδή ενός lockdown. 

Κρίσιμη επίσης είναι και η πορεία μετάλλαξης του ιού και κατά πόσο πιο ανθεκτικός αυτός γίνεται, Μεγάλη γενετική μελέτης που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές, έδειξε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post ότι ένα στέλεχος του ιού, που είναι πιο μεταδοτικό, έχει εκτοπίσει όλα τα υπόλοιπα. Η μετάλλαξη που ενισχύει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, συνδέεται ταυτόχρονα με την ανίχνευση υψηλότερου ιικού φορτίου στα νέα κρούσματα.


«Β. Κικίλιας :  Αν συνεχιστούν τέτοια φαινόμενα η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει»

«Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία, που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό», ανέφερε το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι από τη μία η οργανωμένη πολιτεία, η κοινωνία, η Πολιτική Προστασία, η ΕΛΑΣ θα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά από την άλλη πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε και πρόσθεσε: «Προσωπικά, αξιολογώ πολύ πάνω από όλα τα άλλα την ανθρώπινη ζωή και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».

Στη συνέχεια τόνισε πως είναι ιερή υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως «η μάσκα έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι προστατεύει από τους ιούς και σίγουρα από τον κορονοϊό. Η χρήση της μάσκας, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υγιεινή των χεριών μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα ανασχέσουμε την επιδημία. Ακούω για τους 65 άνω, σαν να είναι  δημοσκόπηση, σαν είναι καταναλωτική μέτρηση. Δεν το δέχομαι. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως την επιχείρησή τους, είναι μάχιμοι, δουλεύουν ακόμα ή είναι συνταξιούχοι. Προφανώς και πρέπει να προσέξουν περισσότερο γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 69 ετών, έχουμε 68 διασωληνωμένους συμπολίτες μας από τον κορονοϊό αυτήν τη στιγμή. Και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι, συνολικά, από τον κορονοϊό στη χώρα και η μέση ηλικία αυτών που έφυγαν είναι τα 78 έτη. Νομίζω ότι είναι ιερή υποχρέωση όλη της ελληνικής κοινωνίας, ως συνέχεια και αλληλεγγύη των γενεών, να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μόχθησαν για μια ολόκληρη ζωή».

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε τι συμβούλευσε τους γονείς του και είπε ότι αυτό συμβουλεύει όλους τους πολίτες: «Τους είπα ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο -σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται- τις κοινωνικές τους συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. Ξέρω ότι έχουν την ανάγκη να δουν τα παιδιά τους, να δουν την οικογένειά τους, να δουν προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει με τόσο μεγάλη προσοχή και όσο πιο λίγο γίνεται αυτούς τους δύσκολους μήνες, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Νομίζω ότι μπορούμε. Έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ξέρω ότι όλοι θέλουμε να τα πάμε καλά. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η επιστήμη προχωράει. Θα έχουμε τη δυνατότητα σε κάποιους μήνες να έχουμε και εμβόλια, ενδεχομένως και άλλες φαρμακευτικές λύσεις. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτόν τον χειμώνα και να ενώσουμε την κοινωνία σε αυτήν την προσπάθεια».

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όσο προσέχουμε δεν χρειάζονται νέα μέτρα και πως «όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα». Όπως παρατήρησε, εάν και εφόσον δεν προσέχουμε, εάν παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια, τα οποία λειτουργούν ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προφανώς και η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει.

«Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και κατέληξε: «Ο πρώτος κύκλος του κορονοϊού μάς γέμισε εμπειρίες. Έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης, παγκοσμίως και εμείς στη χώρα μας, στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει "κλείστε όλοι". Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτήν τη στιγμή. Και εμείς θα προσπαθήσουμε, με βάση τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν, να προστατέψουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά. Υπάρχει η κοινωνική συναίσθηση και η κοινωνική ευθύνη, η ευθύνη τού ενός να στηρίξει τον άλλον».



 

Ν. Σύψας: Αν η κατάσταση το επιβάλλει θα εισηγηθούμε περιορισμό για τους άνω των 65

Αν η διασπορά του κορονοϊου είναι σημαντική και η κατάσταση το επιβάλλει τότε θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της αρμόδιας επιτροπής Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Ν. Σύψας ανέφερε πως το σχετικό σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.