Κορονοϊός: 229 νέα κρούσματα, τα 97 στην Αττική - Στους 82 οι διασωληνωμένοι, 4 ακόμα θάνατοι

Κορονοϊός: 229 νέα κρούσματα, τα 97 στην Αττική - Στους 82 οι διασωληνωμένοι, 4 ακόμα θάνατοι

229 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, με 28 εξ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 31 σχετίζονται με γνωστές συρροές.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 4 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 82 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 227 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα:

- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 97 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 9 κρούσματα στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε Εύβοιας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 2  κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,  συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 3  συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

- 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 229 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.842, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

3.049 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.083 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (30.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 223 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 409 θανάτους συνολικά στη χώρα. 153 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.349.123 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 15.019 δείγματα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Κυριακή έγινε γνωστό πως δύο ακόμα άντρες (ένας στην Αθήνα και ένας στην Αλεξανδρούπολη) έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα στους 409.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν 82χρονο που πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έναν 72χρονο που είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης από τη Λήμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο άνδρες είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σε νοσοκομείο ακόμα 4 ηλικιωμένοι από τον οίκο ευγηρίας στον Αγ. Παντελεήμονα

Ακόμα τέσσερις ηλικιωμένοι  αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες ώρες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία από το Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν θετικοί σε σημερινά rapid test που διενήργησε ο ΕΟΔΥ.   

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης είχε ξεκινήσει η επιχείρηση μεταφοράς στα νοσοκομεία ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εντοπιστήκαν 32 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς Αττικόν, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο. 

Ιωάννινα: Θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος που επισκεπτόταν δύο γηροκομεία της πόλης

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι υγειονομικές αρχές στην πόλη των Ιωαννίνων μετά την διαπίστωση πως υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών», ο οποίος επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ως εκ τούτου, έχουν ξεκινήσει άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι στους φιλοξενούμενους και στα δύο Γηροκομεία των Ιωαννίνων από Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ για να διαπιστωθεί, αν έχουν νοσήσει και άλλοι που ήρθαν σε επαφή με τον εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο «Ζωγράφειο», φιλοξενούνται περίπου 30 ηλικιωμένοι, το «Ζωσιμαδών» υποστηρίζει και φιλοξενεί 40 ηλικιωμένους, ενώ λειτουργεί Κλινική Χρονίων Παθήσεων η οποία προσφέρει φροντίδα σε περίπου 80 άτομα με λειτουργικές δυσκολίες, Ανοιχτό Κέντρο για την Προστασία των Ηλικιωμένων και πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».