Τι μας λέει η έρευνα της Deloitte για το ποδόσφαιρο;

Τι μας λέει η έρευνα της Deloitte για το ποδόσφαιρο;

Αρχικά, η έρευνα της Deloitte, η περίφημη Money League, που βάζει στο μικροσκόπιο τις 20 ομάδες με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο, μας αποκαλύπτει πως υπήρξε πτώση 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στα χρήματα που πήραν οι ομάδες την σεζόν 2019-20 σε σχέση με την προηγούμενη. Μας προϊδεάζει, δε, πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου οι συνολικές απώλειες θα φτάσουν – ίσως και θα ξεπεράσουν – τα δύο δισεκατομμύρια.

Επίσης μας λέει πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας τις αναλύσεις άλλων οργανισμών αυτό ήταν το συμπέρασμα. Για παράδειγμα: η Mediapro, μια από τις σημαντικότερες εταιρίες παραγωγής και κάτοχος τηλεοπτικών δικαιωμάτων διάφορων διοργανώσεων στον κόσμο, υπολόγιζε πως οι απώλειες στην Ευρώπη θα ήταν επτά δισεκατομμύρια αν δεν ολοκληρώνονταν τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία), το Champions League και το Europa League. Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της ECA (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και της Γιουβέντους, πρόσφατα ανέφερε πως η... ζημιά στα ευρωπαϊκά κλαμπ έφτασε στα τέσσερα δισεκατομμύρια. Η FIFA, από τη μεριά της, υποστηρίζει πως παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους συλλόγους όσο και τις εθνικές, αλλά και τις μεταγραφές, «χάθηκε» σχεδόν το τριπλάσιο ποσό!

Η Money League υπογραμμίζει πως παρά την τεράστια πτώση – και η ελίτ της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου προερχόταν από έσοδα 9,3 δισεκατομμυρίων ευρώ... - το Τop 20 «μάζεψε» 8,2 δισεκατομμύρια, που είναι η 3η μεγαλύτερη συγκομιδή από την έναρξη αυτών των ετήσιων αναφορών!

Αυτό σημαίνει πως η ποδοσφαιρική βιομηχανία και πάλι θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση, όπως συνέβη με την προηγούμενη; Θα είναι πιο δύσκολο. Οι μεταθέσεις πληρωμών ή και το «ψαλίδι» στα τηλεοπτικά συμβόλαια οδήγησαν σε μείωση των εσόδων αυτών των κλαμπ κατά 937 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά 257 εκατομμύρια μειώθηκαν τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις εμπορικές χρήσεις τις ημέρες των εντός έδρας αγώνων. Την... πτώση φρέναρε η έναρξη νέων συμφωνιών με σπόνσορες που γνώρισε αύξηση 3%.

Αυτός, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας που βοήθησε τα κλαμπ να... μακιγιάρουν τους αριθμούς τους. Η πλειονότητα των 20 ομάδων συμφώνησε σε μειώσεις ή μεταθέσεις πληρωμών των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών τους και των υπαλλήλων τους. Παρόμοιες συμφωνίες έκαναν κάποιες και με τους πιστωτές τους. Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης – οι ομάδες με τα μεγαλύτερα έσοδα 715,1 και 714,9 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα – πήραν δάνεια ή και παραχώρησαν σε επενδυτικά fund μέρος των εμπορικών δικαιωμάτων τους ώστε ν' αποκτήσουν ρευστότητα. Αλλωστε, γι' αυτό οι «μπλαουγκράνα» προτού αλλάξουν διοίκηση ανέβηκαν στο... άρμα της Ρεάλ Μαδρίτης που θέλει να δημιουργηθεί πάση θυσία η ευρωπαϊκή Super League που βραχυχρόνια θα αποφέρει μεγαλύτερα εξασφαλισμένα έσοδα από ότι το Champions League. Αυτά τα δάνεια, δε, ακόμη δεν έχουν αρχίσει να τα ξεπληρώνουν όπως συμβαίνει στην περίπτωση της «βασίλισσας» με αυτό που πήρε για την ανακατασκευή του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, η Μπάγερν Μονάχου και η Ντόρτμουντ κατέγραψαν τις μικρότερες απώλειες – 4% και 2% η καθεμία. Γιατί; Εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας τους τα προηγούμενα χρόνια που υπάγεται στη γενικότερη φιλοσοφία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Πάντοτε κοιτούν να ισορροπεί η οικονομική υγεία με την ανταγωνιστικότητα εντός αγωνιστικού χώρου. Από τα τέσσερα κλαμπ της Bundesliga στο Top 20, η προβληματική Σάλκε διπλασίασε το ποσοστό των απωλειών των άλλων τριών (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Αϊντραχτ Φρ.) μαζί. Επιπλέον, η Μπάγερν Μονάχου είχε ρευστό, ενώ η κατάκτηση του treble την βοήθησε να εκμεταλλευτεί την στιγμή και να αυξήσει τα έσοδά της από το merchandising και άλλες εμπορικές συμφωνίες.

Η Premier League, παραμένει δυνατή παρά τις απώλειες που κατέγραψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (19%), η Λίβερπουλ (8%), η Μάντσεστερ Σίτι (11%), η Τσέλσι (9%), η Τότεναμ (15%) και η Αρσεναλ (13%). Ολες τους βρίσκονται στην πρώτη 11άδα της κατάταξης. Στην Ιταλία, πάλι, ένιωσαν πιο ισχυρά το χτύπημα. Η Γιουβέντους έπεσε κάτω από τα 400 εκατομμύρια, η Ιντερ από τα 300 και η Νάπολι από τα 200. 

Χωρίς να προβλέπεται σύντομα η επιστροφή θεατών στις εξέδρες, δεν θα αναμένεται και σύντομα περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, εκτός κι αν σε κάποιες χώρες παρέμβουν οι κυβερνήσεις και βοηθήσουν. Τουναντίον. Ολοένα και περισσότερες εταιρίες θα ζητούν να μειώσουν τα χρήματα που δίνουν στα κλαμπ ή να μεταθέσουν τις πληρωμές, ενώ οι σύλλογοι θα κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν τα έξοδά τους αναγκασμένα να υιοθετήσουν άλλη πολιτική και διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας. Γι' αυτό και κύριο μέλημα των οργανισμών, αλλά και των κλαμπ είναι να συνεχίσουν να παίζουν παρά την εξάπλωση του ιού.

ΟΜΑΔΑ ΕΣΟΔΑ*
Μπαρτσελόνα 715,1
Ρεάλ Μαδρίτης 714,9
Μπάγερν Μονάχου 634,1
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 580,4
Λίβερπουλ 558,6
Μάντσεστερ Σίτι 549,2
Παρί Σεν Ζερμέν 540,6
Τσέλσι 469,7
Τότεναμ 445,7
Γιουβέντους 397,9
Αρσεναλ 388,0
Ντόρτμουντ 365,7
Ατλέτικο Μαδρίτης 331,8
Ιντερ 291,5
Ζενίτ 236,5
Σάλκε 222,8
Εβερτον 212,0
Λιόν 180,7
Νάπολι 176,3
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 174,0

*Σε εκατ. ευρώ.