Η ευρωπαϊκή Super League, οι «βαριές» φανέλες και τα άλυτα προβλήματα του ποδοσφαίρου

Η ευρωπαϊκή Super League, οι «βαριές» φανέλες και τα άλυτα προβλήματα του ποδοσφαίρου

Τα μέρη που συνθέτουν το ποδόσφαιρο είναι πιο απομακρυσμένα από ποτέ. Η FIFA και οι Συνομοσπονδίες της θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ορισμένες από τις ομάδες της ευρωπαϊκής ελίτ σκέφτονται το πώς θα αυξήσουν τα έσοδά τους. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές παραπονιούνται για τα πολλά ματς και επισημαίνουν πως δεν έχουν λόγο στις αποφάσεις. Οι οπαδοί παρακολουθούν τις εξελίξεις από πιο μακριά. Κανείς δεν ρωτάει τον... πελάτη σε τελική ανάλυση.

Η ευρωπαϊκή Super League, ωστόσο, δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα γιατί επιτίθεται σε σημαντικές αξίες όπως η αξιοκρατία. Τί σημασία θα έχει ο τίτλος της διοργάνωσης όταν θα παίζουν σ' αυτήν επειδή έχουν «βαριά» φανέλα; Το ποδόσφαιρο έγινε το πιο δημοφιλές άθλημα βασισμένο στο ότι ο καθένας μπορεί να νικήσει τον καθένα.

Η FIFA του Τζάνι Ινφαντίνο, μαζί με τις άλλες Συνομοσπονδίες, κήρυξε πόλεμο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να είναι προνόμιο των πλούσιων και των δυνατών».

Τί θέλουν να κάνουν αυτοί; Μια λίγκα 20 ομάδων, με 15 «κλειστά» συμβόλαια από την Αγγλία (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμφωνούν, εικάζεται το ίδιο για την Σίτι, την Τσέλσι, την Αρσεναλ και την Τότεναμ), την Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα στον... αέρα λόγω εκλογών), τη Γερμανία (η Μπάγερν Μονάχου είναι αρνητική όπως και οι άλλες), την Ιταλία (Μίλαν) και τη Γαλλία (μένει να φανεί) και πέντε «προσκεκλημένες» τον χρόνο. Η σέντρα πάει για την σεζόν 2022-23.

Το σχέδιο προβλέπει να χωρίζονται σε δύο ομίλους των δέκα που θα τους εξασφαλίζει μίνιμουμ 18 ματς. Επειτα, οι τέσσερις πρώτες των δύο γκρουπ θα παίζουν τις νοκ άουτ φάσεις: προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό σε μονά ματς. Μάξιμουμ 23 αγώνες. Στόχος τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα με τα 3,1 να πηγαίνουν στις ομάδες, οι οποίες θα λαμβάνουν από 55 μέχρι 240 εκατομμύρια – θα προστεθεί κι ένα φιξ ποσό που θα παίρνουν τα... ιδρυτικά μέλη όπως η Ρεάλ Μαδρίτης του Φλορεντίνο Πέρεθ – και θα υπάρχει και salary cap: το 55% των συνολικών εσόδων τους.

Η Super League πηγαίνει κόντρα στα πλάνα της FIFA για το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που θα της αποφέρει ένα δισεκατομμύριο την φορά. Οσον αφορά στην UEFA ετοιμάζει πρόταση για το «νέο» Champions League, παρόλο που η νυν διοργάνωση έχει εξελιχθεί σε μια de facto Super League. Στην τρέχουσα διοργάνωση από τις 32 ομάδες των ομίλων οι 20 προέρχονταν από τα έξι καλύτερα πρωταθλήματα: Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Πορτογαλία, όπως και όσες πέρασαν στην φάση των «16» και θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Η διαφωνία των «μεγάλων» με την συμπεριφορά των οργανισμών έχει βάση. Μέρος από τα χρήματα που παράγουν οι σύλλογοι και πηγαίνουν στην FIFA και στην UEFA – άμεσα με την συμμετοχή τους, έμμεσα με την παραχώρηση των παικτών τους στις εθνικές – διοχετεύονται στις χαμηλότερες βαθμίδες του αθλήματος. Θα προτιμούσαν να τα κρατούν εκείνες από το να δίνονται σε δράσεις που πολλές φορές έχουν γίνει αντικείμενο ερευνών για διαφθορά.

Κι αυτό είναι ένα σκέλος. Το άλλο έχει να κάνει με το ότι η FIFA και η UEFA έχουν πολλαπλούς ρόλους. Ρυθμίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και πωλώντας κεντρικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυτομάτως ρυθμίζουν και την αγορά, ανταγωνίζονται τις ομάδες και τις λίγκες σ' αυτόν τον τομέα. Η τρίτη διαφωνία έχει να κάνει με τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων. Θέλουν να μειωθούν.

Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει προ των ευθυνών τούς τους εμπλεκόμενους και κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος. Τα όσα γίνονται τώρα υπολόγιζαν πως θα συνέβαιναν σταδιακά έως το 2024. Κι όλοι τους ένιωθαν άτρωτοι αφού στην προηγούμενη κρίση η βιομηχανία γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική άνθηση της ιστορίας της. Το μοντέλο θέλει αλλαγή, κρατώντας τα καλά που είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη και οι επενδύσεις, ενώ είναι απαραίτητη και η προσαρμογή του Financial Fair Play που από το 2011 έχει ανοίξει περισσότερο την «ψαλίδα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών κλαμπ.

Στο μεταξύ, η «φούσκα» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι έτοιμη να σκάσει. Συμβαίνει στην Γαλλία. Η Premier League έλαβε λιγότερα από όσα περίμενε. Σειρά έχει η Ιταλία και μετά η Ισπανία. Οι Over The Top πλατφόρμες, δε, δεν είναι διατεθειμένες να μπουν σε διαδικασία δημοπρασίας και να ανεβάσουν τις τιμές.

Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους, και της ECA, του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων, με ισχυρή επιρροή στην UEFA, ζητά από τα συνεργαζόμενα μέρη να αναλώσουν την ενέργειά τους στην εύρεση νέων πόρων και άντλησής τους και πως να έρθουν πιο κοντά στη νέα γενιά των οπαδών. Στον πρώτο τομέα, μια ιδέα με την οποία πειραματίζονται εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο είναι να φορολογούνται όλοι οι επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι με ενιαίο ποσοστό που θα επιβάλλει η Ε.Ε. και όχι ανά χώρα. Στον δεύτερο, η ιδέα είναι τα κλαμπ να έρθουν και πάλι κοντά με το κοινό τους, να είναι πιο ανοιχτά και προσβάσιμα, να δημιουργήσουν συνδέσμους τοπικά και παγκοσμίως.