Η Μπάρτσα, τα χρέη και οι εκλογές...

Η Μπάρτσα, τα χρέη και οι εκλογές...

Η Μπαρτσελόνα θα έπρεπε ήδη από την Κυριακή να έχει νέο πρόεδρο. Αντ' αυτού, η προεκλογική καμπάνια συνεχίζεται με τους υποψηφίους Τζουάν Λαπόρτα, Βίκτορ Φοντ και Τόνι Φρέισα να περιμένουν την 7η Μαρτίου ώσπου να ψηφίσουν τα μέλη – ιδιοκτήτες του συλλόγου. Οσο περνάει ο καιρός, τόσο «φουσκώνει» και το χρέος που ήδη έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι συνολικές ζημιές των «μπλαουγκράνα» ανέρχονται στα 1,173 δισεκατομμύρια ευρώ. Με διάφορες φόρμουλες, ο σύλλογος παρουσιάζει πως το «καθαρό» χρέος είναι 488,3 εκατομμύρια ευρώ. Αλλες αναλύσεις παρουσιάζουν πως η Μπάρτσα βραχυπρόθεσμα πρέπει να ξεπληρώσει 730 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση του κλαμπ δεν είναι απλά εύθραυστη. Βέβαια, δεν φαίνεται να είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ή της αναγκαστικής αλλαγής του στάτους της, δηλαδή από σύλλογος με λαϊκή βάση να γίνει Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία. Αυτό γιατί διαπραγματεύεται με όσους χρωστάει την παράταση της καταβολής δόσεων. Μεταξύ αυτών των εταιριών βρίσκεται και η Goldmann Sachs, η οποία θέλει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου γηπέδου. Από την άλλη, εγγυητές του χρέους είναι «δυνατά χαρτιά» της Μπαρτσελόνα όπως το Licensing & Merchandising της.

Αυτές τις μέρες, δε, τα καταλανικά ΜΜΕ προσπαθούν να εντοπίσουν τους μεταγραφικούς στόχους που έχουν οι υποψήφιοι και τους παίκτες που θα πάρουν σε περίπτωση που εκλεγούν ώστε να πλαισιώσουν τον Λιονέλ Μέσι και να τον πείσουν να μείνει μια και ο Αργεντινός μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Ωστόσο, μόλις δουν πως το ταμείο είναι... μείον μάλλον θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το πλάνο τους.