Απώλειες άνω του ενός δισ. για τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες

Απώλειες άνω του ενός δισ. για τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες

H έρευνα της KPMG, «The European Champions Report», αναφέρει πως οι 20 κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης είχαν απώλειες που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.

Μόνο η Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσίασαν κέρδη. Οι Βαυαροί εξαιτίας της εξαιρετικής οικονομικής πολιτικής τους εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες καθώς και από τα χρηματικά έπαθλα που πήραν με την κατάκτηση του Champions League και την ολοκλήρωση του treble, του δεύτερου στην ιστορία τους. Η επιτυχία αύξησε τις πωλήσεις των προϊόντων τους που φυσικά έπαιξε ρόλο στο να μην έχουν ζημιές. Η «βασίλισσα», από τη μεριά της, εμφάνισε πλεόνασμα επειδή δεν έκανε καμία μεταγραφική κίνηση, ενώ έβγαλε από πάνω τις βαριά συμβόλαια όπως αυτά του Γκάρεθ Μπέιλ και του Χάμες Ροντρίγκες. Ακόμη, δε, δεν έχει αρχίσει η διαδικασία αποπληρωμής του δανείου που πήρε για την ανακατασκευή του γηπέδου της «Σαντιάγο Μπερναμπέου» που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα και άλλες κατέγραψαν πτώση των εσόδων τους σε ποσοστά που ξεπερνούν το 10%. Η Πόρτο, πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, που ήταν και αντίπαλος του Ολυμπιακού στην φάση των ομίλων του Champions League, είδε τον τζίρο της να μειώνεται κατά 50,5%.

Τα μειωμένα έσοδα δίχως να υπάρχουν ριζικές αλλαγές στις αμοιβές των παικτών θα δημιουργήσουν σύντομα πρόβλημα στα μεγάλα κλαμπ, προβλέπει η KPMG. Μέσα στον επόμενο χρόνο οι ομάδες θα φτάσουν να δίνουν τουλάχιστον το 70% του μπάτζετ τους σε μισθούς ποδοσφαιριστών και αυτό μακροχρόνια, όπως φάνηκε από την περίπτωση της Μπαρτσελόνα που καταρρέει, δεν θα είναι βιώσιμο.