Η ευκαιρία του Αντετοκούνμπο απέναντι στον... «απρόσκλητο επισκέπτη» των ανατολικών τελικών

Η ευκαιρία του Αντετοκούνμπο απέναντι στον... «απρόσκλητο επισκέπτη» των ανατολικών τελικών

Οι συνήθειες του Τύπου στην Αμερική δεν είναι συχνά διαφορετικές από τις ακραίες υπερβολές ενθουσιασμό ή κριτικής στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν πρόλαβε να το βιώσει στα μέρη μας, καθώς από 18 ετών και με μικρή επαγγελματική εμπειρία στην Α2 βρέθηκε στο ΝΒΑ. Από την εποχή που άρχισε να δείχνει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες των σωματικών προσόντων και του ταλέντου του, κατάλαβε κι εκείνος πόσο επηρεάζει την κοινή γνώμη η απόδοση και οι νίκες. Το ένιωσε και στη σειρά με τους Νετς, πριν από τον θρίαμβο του 7ου ματς...

Το Μιλγουόκι βρέθηκε στο 0-2, χάνοντας μάλιστα το 2ο ματς στο Μπρούκλιν με 39 πόντους διαφορά. Τα «Ελάφια» εμφάνισαν ξανά τις δυσκολίες του 2019 και του 2020 στα Playoffs και στον 5ο αγώνα, στον οποίο ηττήθηκαν «σπαταλώντας» ένα μεγάλο προβάδισμα. Από τη βραδιά που οι Μπακς, όμως, απέκλεισαν τους Νετς με 4-3, τα Μ.Μ.Ε. των Η.Π.Α., παρά την αποθέωση, δεν «μάσησαν τα λόγια τους». «Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία των Μπακς και του “Αντέτο” να φτάσουν στους Τελικούς», ήταν η διαπίστωση και η πρόβλεψη για τους ανατολικούς τελικούς με την Ατλάντα, που αρχίζουν στο Μιλγουόκι τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/6). Η πίεση, πάντως, θα είναι στο πλάι αυτής της ευκαιρίας.

Οι Μπακς κατόρθωσαν να «ξορκίσουν» τους «δαίμονες» του Μαϊάμι στον 1ο γύρο και να αφήσουν έξω το φαβορί των Νετς, έστω και με το πλεονέκτημα που απέκτησαν από τους τραυματισμούς των Τζέιμς Χάρντεν και Κάιρι Ιρβινγκ. Στον δρόμο τους για τους πρώτους Τελικούς στην ιστορία της ομάδας μετά το 1974 δεν θα είναι τελικά η Φιλαδέλφεια, που είχε το καλύτερο ρεκόρ της regular season στην Ανατολή. Οι άπειροι αλλά ενθουσιώδεις Χοκς (5οι στην κανονική σεζόν), μετά την πρόκριση επί των Νικς με μειονέκτημα έδρας στον 1ο γύρο, άφησαν εκτός και τους Σίξερς και εκτός από έκπληξη των Playoffs, είναι και ο... «απρόσκλητος επισκέπτης» των τελικών της Περιφέρειας.

Το συναπάντημα των δύο ομάδων φέρνει στην επιφάνεια κάποιες συνδέσεις. Η κυριότερη είναι ο προπονητής του Μιλγουόκι, Μάικ Μπούντενχολζερ, ο οποίος μετά τη θητεία ως βοηθός του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σπερς, έκανε το ντεμπούτο του ως χεντ κόουτς στην Ατλάντα, από το 2013 ως το 2018. Το 2015, οδήγησε τους Χοκς σε ρεκόρ 60-22 (το καλύτερο στην Ανατολή) και την παρουσία στους τελικούς Περιφέρειας, στους οποίους ηττήθηκαν 4-0 από το Κλίβελαντ του ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο έγκυρος δημοσιογράφος, Εϊντριαν Βοϊνιαρόουσκι, έγραψε πως παρά τις φήμες περί απόλυσης, η πρόκριση επί του Μπρούκλιν μάλλον διασφαλίζει τη θέση του Μπούντενχολζερ για την επόμενη σεζόν.

Τον περασμένο χειμώνα, οι Μπακς σχεδόν ολοκλήρωσαν την απόκτηση του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς από το Σακραμέντο, όμως μία παράβαση κανονισμών ανάγκασε το ΝΒΑ να απορρίψει την ανταλλαγή και ο Σέρβος γκαρντ βρήκε συμβόλαιο στην Ατλάντα... Ο πρώην παίκτης της Φενερμπαχτσέ έδωσε «βάθος» στην περιφέρεια των Χοκς, καταγράφοντας μ.ό. 13,8 πόντους και 30,4% στα τρίποντα στην post season. Και είχε 19 πόντους ανά ματς στα τέσσερα πρώτα με τους Σίξερς, πριν «πέσει» στους 5,6 στα τρία τελευταία, λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο.

Η άνοδος του «Μπόγκι» θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ατλάντα και τον μεγάλο σταρ της, τον 22χρονο γκαρντ, Τρέι Γιανγκ, ο οποίος στα πρώτα Playoffs της καριέρας του μετρά μ.ό. 29,1 πόντους και 10,4 ασίστ, με 33% στα τρίποντα και 49,7% στα λεγόμενα «floater» (λέι απ με καμπύλη), τα οποία είναι το «όπλο» του από μέση απόσταση. Οι Μπακς θέλουν να σταματήσουν τον ρυθμό που δίνει ο Γιανγκ και περιμένουν την άμυνα του – μέλους της κορυφαίας αμυντικής πεντάδας της σεζόν – Τζρου Χόλιντεϊ, καθώς οι Χοκς έχουν «γεμάτη» περιφέρεια και με τους Λου Ουίλιαμς και Κέβιν Χέρτερ (είχε 27π. στο Game 7 στη Φιλαδέλφεια!). Παράλληλα, θέλουν επιθετική «αφύπνιση» του Χόλιντεϊ, ο οποίος έχει μεν 15,2 πόντους στην post season, αλλά σουτάρει με το χαμηλό 24,6% από τα 7,25μ..

Τα επιθετικά ατού των Μπακς, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους καλούς σουτέρ τους είναι γνωστά. Τα «Ελάφια», όμως, έφτασαν ως τους ανατολικούς τελικούς χάρη στην άμυνά τους, την κορυφαία σε επιδόσεις στα Playoffs. Στους δύο πρώτους γύρους κράτησαν τους Χιτ στους 95,4 πόντους ανά 100 κατοχές, κατά 15,2 λιγότερους από όσους σκόραραν στη regular season και τους Νετς στους 107,3, ενώ στη σεζόν πετύχαιναν 117,2! Το Μιλγουόκι, επίσης είναι στις πέντε πρώτες θέσεις και των τεσσάρων αμυντικών στατιστικών κατηγοριών.

Δεν αποκλείεται ο κόουτς Μπούντενχολζερ να «ρίξει» πάνω στον Τρέι Γιανγκ και τον «ημί-ψηλο» Πι Τζέι Τάκερ, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σειράς απέναντι στον Κέβιν Ντουράντ. Η Ατλάντα, η οποία έπειτα από ρεκόρ 14-20 απέλυσε τον περασμένο Μάρτιο τον Λόιντ Πιρς και με υπηρεσιακό προπονητή τον Νέιτ ΜακΜίλαν πέτυχε επιμέρους 27-11 στη regular season και 8-4 στα Playoffs, έχει από την πλευρά της «μεγάλα κορμιά» (Κλιντ Καπελα, Τζον Κόλινς, Ονιέκα Οκόνγκου) να «ρίξει» στον «Αντέτο». Επειτα από δύο χρόνια, οι Μπακς μπαίνουν σε σειρά πλην 1ου γύρου με την «ταμπέλα» του φαβορί. Στοχεύοντας στους Τελικούς και την αποφυγή νέας περιόδου ανυπομονησίας και ενοχλητικής κριτικής.