Η «σκούπα» επί του Μαϊάμι μοιάζει με «δήλωση» των «νέων»(;) Μπακς του Αντετοκούνμπο

Η «σκούπα» επί του Μαϊάμι μοιάζει με «δήλωση» των «νέων»(;) Μπακς του Αντετοκούνμπο

Τις τελευταίες δύο σεζόν, οι Μιλγουόκι Μπακς «γάβγιζαν» στην κανονική περίοδο, αλλά δεν «δάγκωναν» στα Playoffs του ΝΒΑ. Το ξεκίνημά τους στη φετινή post season είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μπήκε σε παρκέ με τη... «σκούπα» στα δόντια. Τα «Ελάφια» κατόρθωσαν να «σκουπίσουν» το Μαϊάμι στον 1ο γύρο και αν ένα «sweep» σε αυτό το σημείο δεν λέει πολλά, για τους Μπακς είχε τη δική του σημασία. Αφενός, μετά τη σαββατιάτικη (29/5) εύκολη νίκη με 120-103 στη Φλόριντα, με το παρθενικό τριπλ νταμπλ (20π., 15ασ. 12ριμπ.) του «Αντέτο» στην post season, πήραν ρεβάνς για τον περσινό αποκλεισμό τους. Αφετέρου, αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση που έδειχναν να χάνουν πέρσι και πρόπερσι...

Για τις top ομάδες στη regular season, ο 1ος γύρος είναι συνήθως μία ευκαιρία να «χτίσουν» ρυθμό και αυτοπεποίθηση, με συχνά αδύναμους αντιπάλους. Το «σταύρωμα» θέσεων «3-6», όμως, έφερε το Μιλγουόκι απέναντι στους φιναλίστ του 2020, που στη «φούσκα» του Ορλάντο «ξεγύμνωσαν» κάθε αδυναμία των Μπακς. Σχεδόν εννέα μήνες αργότερα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Μετά το αγχώδες 1-0, που φάνηκε να προμηνύει μία «μακριά» σειρά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνέχισε πάνω στο μαρκάρισμα του σταρ των Χιτ, Τζίμι Μπάτλερ – που τόσο ήθελε από πέρσι – και έθεσε το αμυντικό τόνο που χρειαζόταν.

Οι τρεις εύκολες και ευρείες νίκες στη συνέχεια αυξάνουν και πάλι τις προσδοκίες στο Μιλγουόκι, το οποίο είχε απάντηση σε κάθε ερώτηση του Μαϊάμι. Οι Μπακς κράτησαν τους Χιτ σε 39,5% στα σουτ σε όλη τη σειρά και στο 33,6% στα τρίποντα. Η άμυνα του «Giannis» στον Μπάτλερ περιόρισε τον Αμερικανό γκαρντ σε μ.ό. 14,5π. με 29,7% στα σουτ, εκ των οποίων 26,7% από τα 7,25μ.! Οι σουτέρ Τάιλερ Χίρο και Ντάνκαν Ρόμπινσον έμειναν στο 31,6% και 37% στα τρίποντα και ο Τρέβορ Αρίζα (μ.ό. 4,8π.) δεν επανέλαβε τις λύσεις του προκατόχου του, Τζέι Κράουντερ, ούτε στην επίθεση ούτε στην άμυνα.

Το βασικό για το Μιλγουόκι ήταν πως έμεινε και προσκολλημένο στο δικό του πλάνο, με τον Αντετοκούνμπο να μοιράζει τη μπάλα μπροστά στον αμυντικό «τοίχο» των Χιτ, αλλά και ήρεμο τις στιγμές έντασης που προκλήθηκαν. Ο περσινός MVP κατέγραψε δίχως να «πατήσει γκάζι» μ.ό. 23,5π., μαζί με 15ριμπ. και 7,8ασ. και μπόλικη βοήθεια και από τον «συνήθη ύποπτο», Κρις Μίντλτον (μ.ό. 21,5π. με 41% στα τρίποντα και το νικητήριο καλάθι στην πρεμιέρα) και από τους ρολίστες.

Ο σέντερ Μπρουκ Λόπεζ, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν προτιμά να παίζει μακριά από τη ρακέτα, σουτάροντας «άνευρα» τρίποντα, ήταν κυρίαρχος κοντά στο καλάθι, με μ.ο. 15π. αλλά κυρίως ένα 4ο ματς με 25π., 11/15διπ., 8ριμπ. και καμία προσπάθεια για τρίποντο. Την πρώτη «απόσβεση» της ανταλλαγής του έκανε ο Τζρου Χόλιντεϊ, με 15,3π., 9,8ασ. και 6,8ριμπ. στα τέσσερα ματς και σημαντική και η συμβολή του αναπληρωματικού γκαρντ, Μπριν Φορμπς, που είχε 22π. – 7/14τριπ. στο 4-0!

Ο Λόπεζ και οι υπόλοιποι ψηλοί των «Ελαφιών» (Μπόμπι Πόρτις, Πι Τζέι Τάκερ), «έκρυψαν» και το καλάθι από τον σέντερ των Χιτ, Μπαμ Αντεμπάγιο. Ο τελευταίος είχε φέτος στην κανονική σεζόν 47,8% σε σουτ από απόσταση ενός – 2,5μ., 46,8% από 2,5 – 4μ. και 38,2% από 4 – 5,5μ.. Οι αντίστοιχες επιδόσεις του στα Playoffs του 2021 ήταν μόλις 37,5%, 40% και 0%! Αυτή είναι η «σκληρή» ομορφιά των Playoffs, στα οποία συχνά οι αδυναμίες «φωτίζονται» περισσότερο από τα προτερήματα και τα ταλέντα...

Οι Μπακς μπορούν να ξεκουραστούν τώρα σχεδόν για μία εβδομάδα, αναμένοντας τον νικητή του ζευγαριού Μπρούκλιν Νετς – Μπόστον Σελτικς, που θα φτάσει τουλάχιστον στα πέντε ματς. Χωρίς τις παλαιότερες «φανφάρες» της κανονικής περιόδου, πέτυχαν μία πρόκριση – «δήλωση» επί του Μαϊάμι και ετοιμάζονται πιθανότατα για τη «σύγκρουση» με την «Big – 3» των Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν και Κάιρι Ιρβινγκ των Νετς. Οι Μπακς «φουσκώνουν» από αυτοπεποίθηση με την αμυντική προσήλωσή τους εναντίον των Χιτ και μάλλον απολαμβάνουν τον ρόλο του «αουτσάιντερ», θέλοντας να «δαγκώσουν», χωρίς να «γαβγίσουν».