Αν κάτι επιμένει να αναδύεται από τη συνάντηση του χρόνου με τον τόπο, είναι η σιωπηλή ώσμωση του πνεύματος με την ύλη. Η Άνδρος, νησί αρχοντικό και ευγενές, χρόνια τώρα είναι στα μάτια του φιλότεχνου κοινού μια «Ωγυγία» της τέχνης· η τέχνη –όπως και η Κίρκη– λειτουργεί, εν τέλει, αποκαλυπτικά: απογυμνώνει, γοητεύει, ακινητοποιεί. Αλλά ταυτόχρονα, δείχνει δρόμους. Στα μεγάλα ιδρύματα, αλλά και στα λιγότερα γνωστά ανδριώτικα αρχοντικά, η τέχνη δεν εκτίθεται απλώς αλλά αναπνέει, συνομιλεί, και, το σπουδαιότερο, δεν θορυβεί αλλά σημαίνει.
Η Ιερά Μονή Παναχράντου –ούτως ή άλλως ένα σταυροδρόμι αιώνων, μνήμης και προσευχής στις πλαγιές του Γερακώνα– μας καλεί σε μια νέα εμπειρία. Το ιστορικό της σώμα φιλοξενεί πλέον ένα νέο ζωτικό όργανο: την Πινακοθήκη «Τέχνης Φυλακτήριον». Εδώ, το πνευματικό δεν περιορίζεται στο τελετουργικό ή το δόγμα· επεκτείνεται στη μορφή, στο χρώμα, στην ύλη που μεταστοιχειώνεται διά της τέχνης σε βίωμα και, ίσως, σε αποκάλυψη.
Λήψη της Ιεράς Μονής Παναχράντου
Μέσα στον αναστηλωμένο πύργο, άλλοτε χώρος σιωπής και μοναστικής απομόνωσης, τώρα φωλιάζει η σύγχρονη δημιουργία. Σαράντα επτά σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν έργα που επιχειρούν να αγγίξουν το άυλο. Σχήματα και γραφές συνομιλούν με το παρελθόν αλλά και με την πιο ριζική απορία του παρόντος: υπάρχει άραγε ακόμη χώρος για το πνευματικό; Κι αν ναι, πώς μορφοποιείται μέσα στον πολύσημο και συχνά αντιφατικό κόσμο της σύγχρονης τέχνης;
Λήψη της εικαστικής συλλογής της Ιεράς Μονής Παναχράντου
Η επιλογή των έργων, υπό την επιμέλεια του αγαπημένου καλλιτέχνη Χρήστου Κεχαγιόγλου, δεν προσφέρει απαντήσεις, μα ενεργοποιεί ερωτήματα. Όπως κάθε αυθεντική πνευματική εμπειρία, δεν οδηγεί σε «κατανόηση» αλλά σε ενσυναίσθηση. Δεν καταλήγει σε συμπεράσματα, αλλά σε άνοιγμα. Το «Φυλακτήριον της Τέχνης» φιλοδοξεί να γίνει κι αυτό πεδίο μετάβασης: από το εφήμερο στο διαρκές, από το ορατό στο άκτιστο.
Σε αυτή τη σύζευξη παλαιού και νέου, ίσως αναγνωρίσουμε και μια ανάγκη πιο επίκαιρη από ποτέ: να δούμε αλλιώς. Να αισθανθούμε αλλιώς. Να πιστέψουμε πως κάτι μπορεί ακόμη να μεταμορφώσει τον κόσμο.
Έργο του Γιάννη Μόραλη
Στην αξιέπαινη προσπάθεια του μπροστάρη ζωγράφου έβαλαν τον δικό τους «λίθο» δημιουργοί από όλες τις γενιές, δίνοντας το αίσθημα μιας συνέχειας: Ηώ Αγγέλη, Σπύρος Αγγελόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Αναστάσιος (ιερομόναχος), Γιάννης Βαμβούρας, Ανδρέας Βουσούρας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Μαρία Γιαννακάκη, Χρήστος Γουσίδης, Μιχάλης Δοκουμετζάκης, Γιάννης Ζήκας, Νίκος Ζήβας, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Χάρης Κακαρούχας, Μάρκος Καμπάνης, Ειρήνη Κανά, Βασιλική Κεχαγιόγλου, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιώργος Κόρδης, Ράλλης Κοψίδης, Ελένη Κρίκκη, Κυριάκος Κρόκος, Αλέκος Κυραρίνης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Κώστας Λαβδάς, Χάρης Λάμπερτ, Μαριάννα Λούρμπα, Γιάννης Μαθιουδάκης, Γιάννης Μόραλης, Χρήστος Μποκόρος, Μπάμπης Νεονάκης, Χρήστος Παλλαντζάς, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Κώστας Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Δημήτρης Ρουσέτος, Κυρίλλος Σαρρής, π. Σταμάτης Σκλήρης, Γιώργος Σταθόπουλος, Βαγγέλης Τζερμιάς, Αλέκος Φασιανός, Fikos, Μανώλης Χάρος, Νίκος Χουλιαράς, Νικόλαος Χούτος.
Έργο του Χρήστου Κεχαγιόγλου
Χρήσιμες πληροφορίες για την επίσκεψη
Τα εγκαίνια της Πινακοθήκης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στις 18:00, στην Ιερά Μονή Παναχράντου. Απέχει περίπου 7 χλμ. από τη Χώρα (Άνδρος) – δηλαδή 15-20 λεπτά με το αυτοκίνητο, και προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς την ανατολική ακτογραμμή του νησιού και το Αιγαίο.
Η διαδρομή προς τη Μονή είναι ήσυχη και γραφική, μέσα από την ανδριώτικη φύση, με τοπίο που συνδυάζει βραχώδεις πλαγιές και τρεχούμενα νερά – στοιχείο σπάνιο για κυκλαδονήσι, αλλά χαρακτηριστικό της Άνδρου.
Λήψη της Ιεράς Μονής Παναχράντου
Η έκθεση στεγάζεται στον ανακαινισμένο παλαιό πύργο της Μονής και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 10:00 έως 18:00. Συμμετέχουν 47 Έλληνες καλλιτέχνες με έργα αφιερωμένα στο πνευματικό και το μυσταγωγικό στοιχείο της σύγχρονης δημιουργίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και εικαστικών προσεγγίσεων. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Κεντρική φωτ.: Λήψη έργου του Χρήστου Μποκόρου στη συλλογή της Ιεράς Μονής Παναχράντου