Θα αλλάξει η Τεχνητή Νοημοσύνη την αναγνωστική πρόσληψη και τη συγγραφική σύλληψη; Ποιος θα είναι γενικότερα ο ανθρώπινος ρόλος στο μέλλον αναφορικά με το βιβλίο και ποιες μορφές θα λάβει η Τεχνητή Νοημοσύνη; Πρόκειται για ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία θα τεθούν κατά την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, υπό το σύνθημα «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα» και με τιμώμενη χώρα την Ιταλία.
Εμπεριέχοντας στον τίτλο της –και δημιουργώντας συνάμα ένα λεκτικό παιχνίδι με– τις λέξεις «Ανθρώπινη Δημιουργικότητα» και «Τεχνητή Νοημοσύνη-ΑΙ», η εφετινή γιορτή του βιβλίου θέτει επί τάπητος «ένα μείζον θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο», όπως υπογράμμισε, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού - ΕΛΙΒΙΠ, Νίκος Μπακουνάκης. Αντίστοιχες εκδηλώσεις –περί βιβλίου και Τεχνητής Νοημοσύνης– θα προσεγγίσουν το ζήτημα από οπτικές που εκτείνονται από τον βοηθητικό ρόλο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στον άνθρωπο και στην καθημερινότητά του, τα fake news, μέχρι το ότι μπορεί –όπως έχει ειπωθεί– να θεωρηθεί και απειλή για επαγγελματικούς χώρους του βιβλίου.
Πλην της ΑΙ που ολοένα και περιλαμβάνεται στα αφιερώματα ή συνθήματα σημαντικών διοργανώσεων –όπως στο πρόσφατο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης– η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και για έναν άλλο σημαντικό λόγο: είναι η πρώτη που διοργανώνει ο νέος φορέας βιβλίου που δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο και ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2024.
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση ΔΕΒΘ
«Η έκθεση είναι μια από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και εντάσσεται στο πρόγραμμά του για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου, της λογοτεχνίας, της εκδοτικής παραγωγής και των συγγραφέων, της μετάφρασης της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, της φιλαναγνωσίας και της παραγωγής εργαλείων για τον εκδοτικό χώρο», όπως τόνισε ο κ. Μπακουνάκης.
Μιλώντας με αριθμούς
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν πάνω από 1.000 Έλληνες και ξένοι ομιλητές και περισσότεροι από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς. Οι 112 από τις συνολικά 450 εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς καθότι και η ύπαρξη της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς της Έκθεσης Βιβλίου.
Το πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης εκτείνεται στις κατηγορίες «γενικό», «παιδικό» και «εφηβικό» και πραγματοποιείται σε αναβαθμισμένο κεντρικό χώρο της έκθεσης στο περίπτερο 13. Μία επιπλέον κατηγορία είναι το επαγγελματικό, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί και το ThinkPub, ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των επαγγελματιών του βιβλίου με τη συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών.
Η γειτονική μας Ιταλία ως τιμώμενη χώρα υπενθυμίζει τις κοινές αξίες, τους κοινούς ιστορικούς αλλά και λογοτεχνικούς δεσμούς που μας ενώνουν. Πλην της ΑΙ, έμφαση δίνεται επίσης σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, καθώς και σε θέματα ψυχικής υγείας. Η ποίηση έχει κεντρικό ρόλο, οι «σκοτεινοί ήρωες» αναλύονται και η Ιστορία με τις αθέατες, συχνά μυστηριώδεις πλευρές της, φωτίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις.
Στις επετειακές εκδηλώσεις και αφιερώματα τιμώνται προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Λόρδος Βύρωνας. Συνεχίζονται, επίσης, και φέτος, διοργανώσεις της που πλέον αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της: Το 11ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, οι Λέσχες Ανάγνωσης, το 9ο Φεστιβάλ Μετάφρασης καθώς και η πλατφόρμα LEILA, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συντονισμό της Γαλλίας, που από το 2023 προωθεί τη σύγχρονη αραβική λογοτεχνία στην Ευρώπη, με πάνω από 90 συγγραφείς και 70 τίτλους.
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση ΔΕΒΘ
Με ολοένα και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο να διοργανώνουν εκθέσεις βιβλίου, καθώς αναγνωρίζουν την επίδρασή τους στην οικονομία τους, αλλά και στο μεγάλο άυλο κεφάλαιο που ονομάζεται πολιτιστική διπλωματία, η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, μας υπενθυμίζει τη δύναμη αλλά και τη μαγεία του βιβλίου σε έναν κόσμο ευμετάβλητο με πρότυπα κυρίως κίβδηλα.
Ας μη λησμονούμε ότι «το διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου» (Ζοζέ Σαραμάγκου, 1922-2010), το διάβασμα είναι μία ανάσα δροσιάς ενάντια στη σκόνη της καθημερινότητας. Το καλό βιβλίο –μεταξύ άλλων– ακονίζει τη σκέψη, ομοίως και διοργανώσεις όπως η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Εν τέλει, η ανθρώπινη δημιουργικότητα συνάδει με την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Πηγή φωτ.: Shutterstock
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 21ής ΔΕΒΘ στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, εδώ.
Η κεντρική φωτογραφία του παρόντος σημειώματος δημιουργήθηκε με τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης. Πηγή φωτ.: Shutterstock