Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Φρέντερικ Φορσάιθ - Είχε γράψει «Τα σκυλιά του πολέμου»
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Πέθανε ο Βρετανός συγγραφέας Φρέντερικ Φορσάιθ - Είχε γράψει «Τα σκυλιά του πολέμου»

Συγγραφέας βιβλίων όπως «Τα σκυλιά του πολέμου», πρώην ανταποκριτής των Reuters και BBC καθώς και πληροφοριοδότης της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας MI6, ο Βρετανός, Φρέντερικ Φορσάιθ, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδότης του. Ο αποθανών έγινε γνωστός χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες του ως δημοσιογράφος στο Παρίσι για να γράψει την ιστορία μιας αποτυχημένης συνωμοσίας δολοφονίας του Σαρλ ντε Γκωλ.

Το βιβλίο «The Day of the Jackal» (Η ημέρα του τσακαλιού), στο οποίο ένας Άγγλος δολοφόνος προσλαμβάνεται από Γάλλους παραστρατιωτικούς οργισμένους με την αποχώρηση του Ντε Γκωλ από την Αλγερία, εκδόθηκε το 1971, αφού ο Φόρσιθ βρέθηκε άφραγκος στο Λονδίνο. Γραμμένο μέσα σε μόλις 35 ημέρες, το βιβλίο απορρίφθηκε από πολλούς εκδότες που ανησυχούσαν ότι η ιστορία ήταν ελαττωματική και δεν θα πουλούσε καθώς ο ντε Γκωλ δεν είχε δολοφονηθεί. 

Όμως το θρίλερ του Φορσάιθ με τον καταιγιστικό ρυθμό, γεμάτο με δημοσιογραφικές λεπτομέρειες, έγινε αμέσως επιτυχία. Ο κάποτε φτωχός δημοσιογράφος έγινε πλούσιος συγγραφέας μυθιστορημάτων.

«Δεν είχα ποτέ την πρόθεση να γίνω συγγραφέας. Εξάλλου, οι συγγραφείς είναι παράξενα πλάσματα, και αν προσπαθούν να ζήσουν από αυτό, ακόμη περισσότερο», έγραψε αργότερα ο Φορσάιθ στα απομνημονεύμά του, «The Outsider - My Life in Intrigue».

Τα βιβλία του, φανταστικές πλοκές που σχεδόν χαίρονταν με τον κυνισμό ενός υπόκοσμου κατασκόπων, εγκληματιών, χάκερ και δολοφόνων, πούλησαν περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα. Η θλίψη δεν απουσίαζε από τις σελίδες, με τον ίδιο, να δηλώνει αργότερα, ότι στράφηκε στην απομόνωση και συνάμα η φαντασία του κάλπαζε ως μοναχοπαίδι, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα από τη λήξη του.

Ο απομονωμένος Φορσάιθ ανακάλυψε το ταλέντο του στις γλώσσες: ισχυρίστηκε ότι μιλούσε γαλλικά ως μητρική γλώσσα σε ηλικία 12 ετών και γερμανικά ως μητρική γλώσσα σε ηλικία 16 ετών. Πήγε στο Tonbridge School, ένα από τα αρχαία σχολεία της Αγγλίας που πλήρωναν δίδακτρα, και έμαθε ρωσικά από δύο Γεωργιανές πριγκίπισσες στο Παρίσι. Στην ηλικία των 18 ετών πρόσθεσε και τα ισπανικά.

Έμαθε επίσης να πετάει και υπηρέτησε την εθνική του θητεία στη Βασιλική Αεροπορία, όπου πέταξε μαχητικά όπως μια μονοθέσια έκδοση του de Havilland Vampire.

Ο ρεπόρτερ

Εντυπωσιάζοντας τους συντάκτες του Reuters με τις γλώσσες του και τις γνώσεις του ότι η Μπουζουμπούρα ήταν μια πόλη στο Μπουρούντι, του προσφέρθηκε δουλειά στο πρακτορείο ειδήσεων το 1961 και τον έστειλαν στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου η μυστική αστυνομία Stasi τον παρακολουθούσε στενά.

Έφυγε από το Reuters για το BBC, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία του. Ήταν το 1968 όταν ο Φορσάιθ προσεγγίστηκε από τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, γνωστή ως MI6, και του ζητήθηκε από έναν αξιωματικό με το όνομα «Ronnie» να ενημερώσει για το τι πραγματικά συνέβαινε στη Μπιάφρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα διατηρούσε επαφές με την MI6, την οποία αποκαλούσε «the Firm», για πολλά χρόνια. Τα μυθιστορήματά του έδειχναν εκτεταμένες γνώσεις για τον κόσμο των κατασκόπων και μάλιστα, όπως είπε, είχε επεξεργαστεί κομμάτια από το Τέταρτο Πρωτόκολλο (1984), ώστε οι μαχητές να μην ξέρουν πώς να πυροδοτήσουν μια ατομική βόμβα.

Ο συγγραφέας

Αφού βρήκε επιτέλους έναν εκδότη για την «Ημέρα του τσακαλιού», του προσφέρθηκε συμβόλαιο τριών μυθιστορημάτων από τον Χάρολντ Χάρις του Χάτσινσον. Ακολούθησε ο «Φάκελος της Οδησσού» το 1972, η ιστορία ενός νεαρού Γερμανού ανεξάρτητου δημοσιογράφου που προσπαθεί να εντοπίσει τον άνθρωπο των SS Eduard Roschmann, ή αλλιώς τον «Χασάπη της Ρίγας».

Στη συνέχεια, «Τα σκυλιά του πολέμου» (1974) όπου αναφέρεται σε μια ομάδα λευκών μισθοφόρων που προσλαμβάνονται από έναν Βρετανό μεγαλοεφοπλιστή ορυχείων για να σκοτώσουν τον τρελό δικτάτορα μιας αφρικανικής δημοκρατίας –βασισμένο στον Φρανσίσκο Ματσιά Νγκουέμα της Ισημερινής Γουινέας– και να τον αντικαταστήσουν με μια μαριονέτα.

Πηγή φωτ.: Shutterstock

Χωρισμένος από την Κάρολ Κάνινχαμ το 1988, παντρεύτηκε τη Σάντι Μολόι το 1994. Έχασε όμως μια περιουσία σε μια επενδυτική απάτη και αναγκάστηκε να γράψει περισσότερα μυθιστορήματα για να συντηρηθεί. Με την πρώτη του σύζυγο απέκτησε δύο γιους.

Τα μεταγενέστερα μυθιστορήματά του θέτουν ποικιλοτρόπως χάκερ, Ρώσους, μαχητές της Αλ Κάιντα και λαθρέμπορους κοκαΐνης εναντίον των δυνάμεων του καλού – σε γενικές γραμμές της Βρετανίας και της Δύσης. Αλλά τα μυθιστορήματα δεν έφτασαν ποτέ στο επίπεδο του «Τσακαλιού».

Υποστηρικτής της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φορσάιθ επέπληττε τις ελίτ της Βρετανίας για αυτό που χαρακτήριζε προδοσία και αφέλεια.

Στις στήλες του για την Daily Express, έδωσε μια σειρά από καυστικές εκτιμήσεις του σύγχρονου κόσμου από μια διανοητική δεξιά οπτική γωνία. Ο κόσμος, έλεγε, ανησυχεί υπερβολικά για την «ανατολίτικη πανδημία» (γνωστή στους περισσότερους ως COVID-19), ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «διαταραγμένος», ο Βλαντιμίρ Πούτιν «τύραννος» και οι «φιλελεύθεροι λουββί της Δύσης» έκαναν λάθος στα περισσότερα πράγματα.

Ήταν, μέχρι τέλους, ένας δημοσιογράφος που έγραφε μυθιστορήματα.

«Σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο παθιάζεται με τους θεούς της εξουσίας, του χρήματος και της φήμης, ένας δημοσιογράφος και ένας συγγραφέας πρέπει να παραμείνει αποστασιοποιημένος», έγραψε. «Η δουλειά μας είναι να θέτουμε την εξουσία προ των ευθυνών της».