Πώς οι Χούθι προκαλούν εμπλοκή στον εφοδιασμό στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης
Shutterstock
Shutterstock
Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Πώς οι Χούθι προκαλούν εμπλοκή στον εφοδιασμό στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στη διεθνή ναυτιλία, λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και των αμερικανικών αντιποίνων στην Υεμένη, έχει δημιουργήσει αντίξοες συνθήκες στην αλυσίδα εφοδιασμού στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Από την αύξηση της πίεσης στις τιμές στη Μεγάλη Βρετανία έως τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προϊόντων στη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη Βρετανία έδειξε «εκτεταμένες αναφορές για υψηλότερο κόστος μεταφοράς» που συνέβαλαν στην ώθηση του πληθωρισμού στη μεταποίηση στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, ενώ οι χρόνοι παράδοσης των προμηθευτών επιμηκύνθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 12 μήνες.

Άλλες εκθέσεις PMI έδειξαν διαφορετικού βαθμού επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή. Στη Γερμανία ο ρυθμός μείωσης του κόστους των εργοστασιακών εισροών ήταν ο ασθενέστερος των τελευταίων εννέα μηνών. Οι χρόνοι παράδοσης στη Γαλλία έφτασαν στην πιο «φτωχή» μέτρηση του τελευταίου έτους.

Ο βιομηχανικός τομέας της Ευρώπης, ο οποίος ήδη αγωνίζεται να αποκτήσει δυναμική εν μέσω χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης, απορροφά τις επιπτώσεις μιας σοκαριστικής προσφοράς που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου. Τότε ήταν που τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία στον κόσμο άρχισαν να κάνουν παράκαμψη γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής για να αποφύγουν τις ρουκέτες των Χούθι, που έχουν ως στόχο να διακόψουν το εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Τα μεγαλύτερα δρομολόγια ανατρέπουν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και διαταράσσουν τις ροές των αποθεμάτων, καθώς και τετραπλασιάζουν τις τιμές σποτ (τρέχουσες αγοραίες τιμές) για τη μεταφορά αγαθών από την Ασία στη Βόρεια Ευρώπη.

«Οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα ασκούν διακριτές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, σε δήλωση που συνοδεύει την τελευταία έκθεση PMI για την Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκε για όγδοο μήνα τον Ιανουάριο, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν ένα δύσκολο ξεκίνημα στο νέο έτος.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα προβλήματα εφοδιασμού που έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ήταν μια «κηλίδα» σε μια κατά τα άλλα ευνοϊκή έκθεση για τον Ιανουάριο, που ενίσχυσε την υπόθεση ότι η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση.

Ωστόσο, η αναταραχή σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να είναι υψηλός στους κλάδους των υπηρεσιών, μπορεί να δώσουν στην Τράπεζα της Αγγλίας μια ανάσα όταν θα εξετάσει αν θα μειώσει τα επιτόκια, όπως δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence. «Συνεπώς, ο πληθωρισμός ενδείκνυται να παραμείνει πεισματικά υψηλότερα στην περιοχή του 3-4% στο εγγύς μέλλον», σχολίασε.