Νικήτριες και χαμένες στην Premier League

Νικήτριες και χαμένες στην Premier League

Η Premier League ολοκληρώθηκε. Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την φιέστα της για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τώρα στρέφει το βλέμμα της στον τελικό του Champions League κόντρα στην Τσέλσι στις 29 Μαΐου. Ωστόσο, η τελευταία αγωνιστική ήταν γεμάτη νικήτριες και χαμένες κι ο αντίκτυπος θα φανεί άμεσα καθώς αρχίζει η διαδικασία κατάρτισης των ρόστερ ενόψει της επόμενης σεζόν. Θα επηρεαστούν μπάτζετ τους, αλλά και το τί μπορούν να προσφέρουν αγωνιστικά σε νυν παίκτες και πιθανούς μεταγραφικούς στόχους.

Λίβερπουλ και Τσέλσι στο Champions League

H Λίβερπουλ και η Τσέλσι εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League. Για τους «κόκκινους», η σημασία είναι διπλή: αφενός κοιτάζουν στον ορίζοντα περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ και αφετέρου ξέρουν πως διατηρούν ένα μεγάλο κίνητρο ώστε να πείσουν κάποιους παίκτες που μπορεί να είχαν δεύτερες σκέψεις για την παραμονή τους στον σύλλογο ή όχι. Επιπλέον, θα έχουν και χρήματα να ενισχυθούν. Το σερί των πέντε νικών με το οποίο έκλεισαν το πρωτάθλημα προκαλεί αισιοδοξία στον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ πως με την επιστροφή του Φίρχιλ φαν Ντάικ και περισσότερη υγεία την επόμενη σεζόν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και πάλι την Premier League.

Για την Τσέλσι σημαίνει πως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την κατάκτηση του Champions League για να παίξουν στους ομίλους της διοργάνωσης την επόμενη σεζόν. Κι αυτοί προβλέπεται να πάρουν τουλάχιστον το ίδιο ποσό με την Λίβερπουλ. Ο προπονητής Τόμας Τούχελ πέτυχε και με το παραπάνω τον στόχο που του έθεσε η διοίκηση όταν τον προσέλαβε τον Ιανουάριο κι αυτό τον ενισχύει ενόψει της σεζόν 2021-22. Η ομάδα σκοπεύει να κάνει μια πολύ μεγάλη και ακριβή μεταγραφή και να δυναμώσει την επιθετική της γραμμή. Ενδιαφέρεται για τον Ρομέλου Λουκάκου της Ιντερ και τον Χάρι Κέιν της Τότεναμ.

Παράλληλα, η πρόκρισή στους ομίλους του Champions League από το αγγλικό πρωτάθλημα επηρεάζει και τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» αντί για τον πρώτο προκριματικό γύρο (6-7 και 13-14/7), πλέον θ' αρχίσουν από το δεύτερο προκριματικό (20-21 και 27-28/7). Με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην καλύτερη προετοιμασία, στις καλύτερες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση, στα οικονομικά μεγέθη που θα λάβει καθώς και στους παίκτες που θα μπορέσει να προσελκύσει.

Λέστερ και Γουέστ Χαμ στο Europa League

Η Λέστερ «άγγιξε» το όνειρο της δεύτερης συμμετοχής στην ιστορία της στο Champions League, ενώ η Γουέστ Χαμ για καιρό το κρατούσε στα χέρια της. Τόσο η μια όσο και η άλλη θα παίξουν στο Europa League. Τα χρηματικά έπαθλα είναι σαφώς μικρότερα (10-15 εκατομμύρια ευρώ για αρχή και μπορεί να τα διπλασιάσουν με πολύ καλή πορεία). Ωστόσο, δεν μπορούν να θεωρηθούν χαμένες. Εδειξαν σε όλη την Ευρώπη πόσο καλή δουλειά γίνεται στα κλαμπ και πως υπάρχει περιθώριο εξέλιξης. Επιπλέον, η Λέστερ κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο. Δεν μπορεί να είναι κακή αυτή η σεζόν παρόλο που έχασε τα πολλά λεφτά. Οσον αφορά στα «σφυριά»: «πλέον, πρέπει να επικεντρωθούμε να κάνουμε καλύτερη την ομάδα πάνω στη βάση που έχουμε ήδη και να παλέψουμε ξανά», είπε ο προπονητής Ντέιβιντ Μόις.

Νίκησε η Τότεναμ, αλλά μπορεί να... χάσει

Η Τότεναμ, νίκησε. Θα παίξει στην Ευρώπη. Στο νεοσύστατο Europa Conference League. Περιμένει χρηματικό έπαθλο μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση μ' αυτό του Europa League. Στον σύλλογο, όμως, ετοιμάζονται να... χάσουν. Ο Χάρι Κέιν είναι... φευγάτος και θέλει να πάει σε ομάδα που όχι μόνο να παίζει στο Champions League, αλλά να το διεκδικεί όπως και τα υπόλοιπα σημαντικά τρόπαια. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζουν να είναι οι σύλλογοι που προτιμά. Οι «σπερς» θέλουν 175 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν είναι εύκολο να τα πάρουν.

Πισωγύρισμα για την Αρσεναλ και την Εβερτον

Αυτή που έχασε τα περισσότερα είναι δίχως αμφιβολία η Αρσεναλ. Επαιζε στην Ευρώπη αδιάκοπα από την σεζόν 1995-96, αλλά το... σερί της έφτασε στο τέλος του. Χωρίς τα χρηματικά έπαθλα και τα έσοδα από τα έξτρα παιχνίδια και με τον προπονητή Μίκελ Αρτέτα να προειδοποιεί πως χρειάζεται εκ βαθέων ανανέωση το ρόστερ, η ομάδα αναμένεται να πουλήσει παίκτες – ίσως και κάποιους που σε ιδανικές συνθήκες θα ήθελε όχι μόνο κρατήσει, αλλά και «χτίσει» γύρω τους, όπως ο Μπουκάγιο Σάκα. Βέβαια, με περιορισμένα έσοδα δεν υπάρχουν άλλες πηγές για να μπορέσει να φέρει εις πέραν το πλάνο της. Η Εβερτον από τη μεριά της με τη φιλοδοξία να γίνει «η Ατλέτικο Μαδρίτης της Αγγλίας» θα πρέπει να... περιμένει.

Ερχονται «καμπάνες»

Τώρα που τέλειωσε η σεζόν είναι η ώρα να σημάνουν και οι... καμπάνες στ' αυτιά των έξι μεγάλων της Premier League. Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει ο κύκλος συζητήσεων με την λίγκα για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Λίβερπουλ, στη Μάντσεστερ Σίτι, στην Τσέλσι, στην Αρσεναλ και στην Τότεναμ επειδή συμμετείχαν στην ίδρυση της Super League. Σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ θα κληθούν να πληρώσουν ως και 17,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και να αναγκαστούν να δώσουν κάποιο ποσοστό από τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.