Πέντε χρόνια και 676 εκατομμύρια μετά, η Εβερτον είναι έτοιμη για το... κάτι παραπάνω

Πέντε χρόνια και 676 εκατομμύρια μετά, η Εβερτον είναι έτοιμη για το... κάτι παραπάνω

Το «5ετές πλάνο» του μεγαλομετόχου της Εβερτον, του Ιρανού δισεκατομμυριούχου Φαρχάντ Μοσίρι, είχε... γενέθλια το σαββατοκύριακο. Ο αγγλικός σύλλογος βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, ένα βήμα πιο κοντά στη μεταφορά του σε νέο γήπεδο και έτοιμος να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο ρόστερ του υπάρχουν, πλέον, σταρ του ποδοσφαίρου και διεθνείς σε μεγάλες δυνάμεις κα σιτον πάγκο του κάθεται ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς, ο Κάρλο Αντσελότι.

Η Εβερτον κοιτάζει το μέλλον νιώθοντας πως ήρθε η ώρα για ν' ανοίξει τα φτερά της, αλλά κανείς στον σύλλογο δεν ξεχνά τα προβλήματα που έζησαν από τις 27 Φεβρουαρίου του 2016 που ο Μοσίρι ανέλαβε τις τύχες του κλαμπ. Γιατί χωρίς αμφιβολία το... ταξίδι δεν ήταν εύκολο, ενώ ο ο ιδιοκτήτης και οι συνεργάτες του περίμεναν η ομάδα να βρίσκεται στη θέση που είναι τώρα χρόνια πριν – η διεκδίκηση της συμμετοχής στο Champions League και ως εναλλακτική στο Europa League ήταν ο στόχος τους από την πρώτη στιγμή.

Το εγχείρημα αποδεικνύεται κιόλας πιο ακριβό από όσο είχε φανταστεί. Μέχρι σήμερα, ο Μοσίρι έχει δώσει: 156 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του συλλόγου κι άλλα 520 εκατομμύρια σε μεταγραφές, μισθούς και αποζημιώσεις. Παράλληλα, φαίνεται να έχει βάλει στην... άκρη άλλα 140 εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της ομάδας στο λιμάνι Μπράμλεϊ – Μουρ, στις όχθες του Μέρσεϊ.

Η Εβερτον έλαβε την άδεια για να σχεδιάσει γήπεδο 52.888 θέσεων την περασμένη Τρίτη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λίβερπουλ, ενώ απομένει η τελική επιβεβαίωση από την κυβέρνηση, ώστε ν' αρχίσει η διαδικασία κατασκευής του που θα διαρκέσει για 150 εβδομάδες. Η ομάδα θέλει να μπει μέσα στο νέο «σπίτι» της την σεζόν 2024-25.

Η όλη επένδυση υπογραμμίζει τη φιλοδοξία και την αφοσίωση του Μοσίρι να πετύχει το πρότζεκτ του. Μετά τις αποτυχίες με τους κόουτς Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, Ρόναλντ Κούμαν, Σαμ Αλαρνταϊς και τον πρώην του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, βρήκε στο πρόσωπο του Κάρλο Αντσελότι έναν τεχνικό που να μπορεί να βάλει την ομάδα του στην ελίτ του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του Μαρσέλ Μπραντς, του αθλητικού διευθυντή, που θα μείνει στο κλαμπ παρά το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και άλλων πλουσιότερων κλαμπ.

Η πρόσφατη νίκη της Εβερτον επί της Λίβερπουλ με 2-0 – η πρώτη της στο «Ανφιλντ» από το 1999 – εδραίωσε την αίσθηση πως ο σύλλογος βαδίζει σε καλό μονοπάτι. Κυρίως, όμως, το έδειξε στον κόσμο του πως οι σωστές αποφάσεις για την ώρα υπερισχύουν των λανθασμένων. Οι οπαδοί της δεν είχαν και πολλά να χαρούν τα τελευταία χρόνια.

Ο 61χρονος Ιταλός τεχνικός έχει εργαστεί για απαιτητικούς ιδιοκτήτες και προέδρους στο παρελθόν. Ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν γεωπολιτικές ισορροπίες. Από την οικογένεια Ανιέλι στη Γιουβέντους, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Μίλαν, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, την QSI στην Παρί Σεν Ζερμέν και τον Φλορεντίνο Πέρεθ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ξέρει να πλέει σε ταραγμένα νερά. Ο «Καρλέτο» πιστεύει στην προσπάθεια του Μοσίρι και τόνισε πως θέλει να μείνει στον σύλλογο ώστε να είναι εκείνος που θα κάτσει στον πάγκο στο νέο γήπεδο. Κι ο Μοσίρι γνωρίζει πως χωρίς τις διασυνδέσεις του Αντσελότι η ομάδα δεν θα έπαιρνε, τζάμπα κιόλας, τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό Χάμες Ροντρίγκες από τη «βασίλισσα».

O Μοσίρι σ' όλη αυτή τη διαδικασία της 5ετίας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Εβερτον μπορεί να γίνει η... αγγλική εκδοχή της Ατλέτικο Μαδρίτης. Μια ομάδα που με σταθερότητα και πιστεύοντας σ' έναν προπονητή θα καταφέρει να γίνει από μια ομάδα της σειράς σε  διεκδικήτρια τίτλων εντός και εκτός συνόρων, με νέο γήπεδο και μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Με τον καιρό σκοπεύει να μετατρέψει την Εβερτον σε μια αυτάρκη ομάδα, δηλαδή να μην χρειάζεται να την στηρίζει εκείνος στο βαθμό που το κάνει τώρα. Με δεδομένο πως ανέλαβε σε μια εποχή όπου εφαρμόζονται οι ρυθμιστικοί κανόνες βιωσιμότητας στην Premier League, αλλά και από την UEFA μέσω του Financial Fair Play, ο Μοσίρι αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι ή της Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτό σημαίνει πως θ' αναγκαστεί να πουλήσει και παίκτες κι αυτό στις εξέδρες ίσως να μην γίνει αποδεκτό και να προκαλέσει γκρίνιες. Η ομάδα, όμως, τους έχει τάξει νίκες και διψούν γι' αυτές. Για την ώρα χαίρονται μ' αυτό που βλέπουν και ενθουσιάζονται με το όραμα του ιδιοκτήτη και του Κάρλο Αντσελότι για το μέλλον.