Σε διαφορετικές φάσεις το άνοιγμα των σχολείων - Αποφάσεις από εβδομάδα
Προς παράταση της καραντίνας

Σε διαφορετικές φάσεις το άνοιγμα των σχολείων - Αποφάσεις από εβδομάδα

Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για την οριστικοποίηση του σχεδίου άρσης του lockdown και την επαναφορά λειτουργίας της αγοράς μετά τις 30 Νοεμβρίου, με όλες τις ενδείξεις να υποδεικνύουν την πιθανότητα παράτασης της καραντίνας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και το επιδημιολογικό φορτίο βεβαρυμμένο. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμα των σχολείων με την Νίκη Κεραμέως να γνωστοποιεί ότι θα γίνει σε δυο φάσεις, πρώτα τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια» επισημαίνοντας ότι ο χρόνος  επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων εξαρτάται από τους λοιμωξιολόγους».

«Οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων» και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά όσο οι ειδικοί μας λένε ότι πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, είναι αναγκαστική η τηλεκπαίδευση».

Ο προβληματισμός των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως τις τελευταίες ημέρες, όπως και αντίστοιχα των επιδημιολόγων διότι μετά από δυο εβδομάδες lockdown τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τα αρνητικά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι διπλό αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε την Παρασκευή η χώρα μας με 72 νεκρούς από επιπλοκές της covid-19 και 519 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Στα 2.581 ανέρχονται τα νέα ημερήσια κρούσματα με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει θλιβερή πρωτιά και πάλι, με 673 νέες μολύνσεις, και την Αττική να ακολουθεί με 582.Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε Μαγνησία, Πέλλα και Λάρισα. Η χώρα μας παραμένει «στο μάτι του κυκλώνα», με ρυθμό 310 ημερησίων κρουσμάτων στο 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα και «σκληρό» lockdown τύπου Κίνας. «Ζήτησα να ξεκινήσει μια συζήτηση άμεσα για το πόσο είναι ρεαλιστικό να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή ποια θα είναι η επίδραση στην ελληνική κοινωνία και κατά πόσο θα συμφωνήσει σε σκληρότερα μέτρα. Σαν να μην το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το δεύτερο lockdown, παρά το ότι είναι σοβαρότερο από το πρώτο. Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε αν είναι δυνατόν να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα», τόνισε.

Ενδεικτική είναι και η παραδοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ότι «τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού»

Αναφορά στη δυσάρεστη κατάσταση έκανε και ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά βαρύ» το ιικό φορτίο του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα , παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με την τελευταία να καταγράφει 5πλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική.

Παρομοίως η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαυευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε πως «προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα». «Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαυευαγγέλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα υπό προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλείει παράταση του απαγορευτικού. Στην κυβέρνηση πάντως είναι απολύτως σαφές πως «η 1η Δεκέμβρη δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για άρση των περιοριστικών μέτρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι όλα αυτά καθώς προβληματίζει η μη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Αντίστοιχα για τις μελλοντικές εξελίξεις προϊδέασε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε χθες ότι «η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα», προσδιορίζοντας την επόμενη εβδομάδα ως το χρονικό σημείο, οπότε «θα γίνουν εκτεταμένες αναλύσεις των δεδομένων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε πως «είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα», εκτιμώντας ότι τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα σχολεία και εν συνεχεία λιανικό εμπόριο και εστίαση.

Δείγμα της ορμής της πανδημίας στη χώρα μας, είναι και τα αποτελέσματα του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, που ο δείκτης θετικότητας των γρήγορων τεστ αντιγόνου πλησίασε το 12%. Η κορύφωση καταγράφηκε στην Ξάνθη όπου διαπιστώθηκε ακραίο ποσοστό θετικότητας 44,2%. Υπενθυμίζεται ότι με δείκτη θετικότητας 22% η Θεσσαλονίκη μπήκε σε κατάσταση lockdown μια εβδομάδα πριν την υπόλοιπη χώρα. Κατά μέσο όρο, η χώρα εμφανίζει δείκτη θετικότητας 10,2% και τοποθετείται στην 20 θέση μεταξύ των λοιπών χωρών της Ευρώπης.

Υπό αυτές τις συνθήκες το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται αφόρητες πιέσεις, παρότι μέσα σε δυο μέρες, δημιουργήθηκαν 17 νέες κλίνες εντατικής και άνοιξαν άλλες 10 για περιστατικά covid, που προηγουμένως κάλυπταν γενικά περιστατικά. Συνολικά διαθέτουμε πλέον 1.220  κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 651 αφορούν περιστατικά covid. Επίσης, το ποσοστό διαθεσιμότητας μέσα στο διήμερο, μειώθηκε από 21% σε 18%, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ - covid το ποσοστό διαθεσιμότητας είναι μόλις 15%.

Στη Β. Ελλάδα, για τα περιστατικά της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, το ποσοστό διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ - covid είναι μόλις 6%, ενώ το αντίστοιχο για την Αττική είναι 25%.