Στ. Πέτσας για άρση lockdown: Η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος

Στ. Πέτσας για άρση lockdown: Η 1η Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός στόχος

Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε  πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου», και πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωσε ως προς την άρση του lockdown θα ξεκινήσει από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. «Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν μείωση στο εισόδημά τους λόγω της πανδημίας. Και τους στηρίζει δίνοντας 24 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σχετικά με την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα Υγείας, ενώ επισήμανε πως η συζήτηση για επίταξη -εφόσον δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, τις οποίες είχαμε ανάγκη- υπάρχει εδώ και 10 μέρες. «Είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλος και ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και υπήρχαν επικοινωνίες, όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν  κλίνες -απλές και όχι Μ.Ε.Θ.- οικειοθελώς», τόνισε.

«Εφόσον δεν το έπραξαν και επειδή βλέπουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίταξη δυο κλινικών -όχι και των εννέα- στη Θεσσαλονίκη- για 200 κρεβάτια, που δεν θα είναι Μ.Ε.Θ., αλλά απλές κλίνες για κορονοϊό», συνέχισε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρχει καμία μίξη των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία ότι κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κολλήσει κορονοϊό από κάποιον που θα έρθει να νοσηλευτεί εκεί από το Ε.Σ.Υ.».

Επίσης υπογράμμισε ότι η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια, τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τη λήξη του lokdown κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός είπε ότι «είναι λάθος να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα των Χριστουγέννων»

«Πέρσι το Πάσχα το κάναμε σπίτι μας. Τα καλά νέα είναι να σώζονται οι ανθρώπινες ζωές. Να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα που θα λάβουμε τα εμβόλια. Με 60 νεκρούς την ημέρα είμαστε φειδωλοί για τη λήξη του lockdown» πρόσθεσε.