ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Ν. Χαρδαλιάς: Την ερχόμενη εβδομάδα ο σχεδιασμός για την άρση του lockdown

Ν. Χαρδαλιάς: Την ερχόμενη εβδομάδα ο σχεδιασμός για την άρση του lockdown

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός για την άρση του lockdown, γνωστοποίησε στην καθιερωμένη συνέντευξη για την πορεία εξέλιξης του πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συμβουλές των ειδικών.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης, τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στα βόρεια χερσαία σύνορα, ανακοινώνοντας ότι η είσοδος θα είναι εφικτή μόνο το διάστημα από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και ότι η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για Έλληνες πολίτες ή πολίτες κρατών μελών της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανάφερε:

1. Από τον Προμαχώνα η διέλευση θα επιτρέπεται από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

2. Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.

3. Από τους μεθοριακούς σταθμούς των Ευζώνων και των Κήπων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε Έλληνες πολίτες, για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

4. Από τα μεθοριακά περάσματα σε Νυμφαίο, Ορμένιο και η Εξοχή ΘΑ είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

5. Ο μεθοριακός σταθμός της Κρυσταλοπηγής από σήμερα παραμένει κλειστός.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από όλους τους μεθοριακούς σταθμούς όσοι εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό, που έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Επίσης, ερωτηθείς για τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε σούπερ μάρκετ τόνισε ότι «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει για συρροές σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείστε».

Για τα Ιωάννινα απάντησε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου και ότι σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως όταν οι πολίτες και η πολιτεία συνεργάζονται τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιορισθεί.