Γκ. Μαγιορκίνης: Πενταπλάσιο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη συγκριτικά με την Αττική

Γκ. Μαγιορκίνης: Πενταπλάσιο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη συγκριτικά με την Αττική

«Εξαιρετικά βαρύ» χαρακτήρισε το ιικό φορτίο του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η μεγαλύτερη διασπορά εντοπίζεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με την τελευταία να καταγράφει 5πλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική.

Ο Επίκουρος Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκτίμησε πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά με τη Θεσσαλονίκη να διατηρεί υψηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη Οκτωβρίου», όπως τόνισε, ενώ αντίθετα η Αττική παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

«Η Αττική αυτή τη βδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη βδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωσης του δείκτη Rt», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ακόμα ότι ο ιός «χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας» και πως «η εξάπλωση συντηρείται εντός των οικογενειών». Προχώρησε δε στην έκκληση ότι τώρα όσο ποτέ είναι η στιγμή να προστατεύσετε τους μεγαλύτερους.

«Η πανδημία έχει ξεπεράσει πλέον σε παγκόσμια κλίμακα τις 57 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων δείχνει να έχει υποχωρήσει ελαφριά τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από 600 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα», ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο αριθμός των ατόμων συνεχίζει να ενισχύεται και έχει πλησιάσει πλέον τις 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα»,

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τις 15 εκατομμύρια διαγνώσεις και με ρυθμό νέων διαγνώσεων που βρίσκεται πλέον σταθεροποιημένος περίπου στις 250 χιλιάδες ανά ημέρα» εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής.

«Η σταθεροποίηση της επιδημίας που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρχίσει να διαφαίνεται την προηγούμενη εβδομάδα είναι εμφανής, σε αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες, είπε πως τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η ομάδα 40-65 ετών, ακολουθούμενη από την ομάδα 19-39 ετών.  «Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε «η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ' όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος» καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων».

«Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε ο καθηγητής.