«Φρουροί της Επανάστασης»: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ
AP Photo
AP Photo

«Φρουροί της Επανάστασης»: Θα απαντήσουμε σε όποια επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

«Οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη», δήλωσαν οι «Φρουροί της Επανάστασης», σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης», επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου (13/03) προς Κυριακή «εκτενή επίθεση, με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, που την ονόμασαν «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε ένα «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων, με στόχους βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών».

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των "Φρουρών της Επανάστασης" εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων του σώματος.

Η επιχείρηση διεξάγεται «σε ανταπόδοση της επίθεσης εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση».

Δεν έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής δημόσια κάποιος από τους Ιρανούς ηγέτες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης αυτής - της πρώτης που εξαπολύεται απευθείας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, το 1979.

Διεξάγεται με «την έγκριση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως οι λεπτομέρειες σύντομα θα ανακοινωθούν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Παλαιστίνης, από τις μεγαλύτερες στο κέντρο της Τεχεράνης, για να πανηγυρίσουν την επιχείρηση, ανεμίζοντας ιρανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Κομ.

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνισε πως «το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί».

Ο αγιατολάς Χαμενεΐ είχε ήδη διαμηνύσει την 3η Απριλίου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, που απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

Διαβάστε Περισσότερα

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ

Μπάιντεν: Συνεχείς διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας