Μαχητικά από ΗΠΑ, Βρετανία κατέρριψαν πάνω από 100 drones - Επιθέσεις και από Ιράκ, Υεμένη, Ν. Λίβανο
Shutterstock
Shutterstock

Μαχητικά από ΗΠΑ, Βρετανία κατέρριψαν πάνω από 100 drones - Επιθέσεις και από Ιράκ, Υεμένη, Ν. Λίβανο

Κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή μετά τη μαζική και κατά κύματα επίθεση του Ιράν και των δορυφόρων του κατά του Ισραήλ, με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους κρουζ κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ. 

Την ίδια στιγμή αμερικανικά F35, βρετανικά μαχητικά και ισραηλινά κατέρριψαν τα πρώτα drones που κατέφθασαν στο ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές πάνω από 200 drones εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράν προς το Ισραήλ.

Βρετανικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση της Κύπρου για να αναχαιτίσουν την ιρανική επίθεση, ενεργή εμπλοκή είχαν πολεμικά πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Γερμανά δηλώνει ότι θα στείλει πολεμικό υλικό στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, η επίθεση είναι μαζική και έχει εξαπολυθεί από διάφορες χώρες μέσω των πληρεξούσιων του Ιράν, δηλαδή από το Ιράκ, την Υεμένη, το Λίβανο και τη Συρία.

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού έχει τεθεί η παγκόσμια κοινότητα, και ενώ η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει πλάνα από drones που φτάνουν στο Ισραήλ και χτυπούν στόχους.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν- ανακοίνωσαν νωρίτερα πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρος της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει τη σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο.