Οι «μεγάλοι» κέρδισαν τον... πόλεμο του νέου Champions League

Οι «μεγάλοι» κέρδισαν τον... πόλεμο του νέου Champions League

«Δυστυχώς χάσαμε». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι «μικρότερες» ομάδες της Ευρώπης και οι σημαντικότερες λίγκες ενόψει της σημερινής τελευταίας, όπως όλα δείχνουν, συζήτησης της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA για τις μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων από την σεζόν 2024-25 και μετά. Παρά την σθεναρή αντίσταση και κάποια εμπόδια που έβαλε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία τουλάχιστον το νέο Champions League να μην φαίνεται σαν μια de facto κλειστή Super League, οι «μεγάλοι» νίκησαν.

Βέβαια κι εκείνοι δεν πήραν όλα τα... λάφυρα, αλλά κέρδισαν στις σημαντικότερες μάχες του πολέμου. Ποιες ήταν αυτές; Η αύξηση των αγωνιστικών της φάσης των ομίλων από έξι σε δέκα, αν και χωρίς εντός – εκτός αγώνες. Ηθελαν 14 αγωνιστικές συνολικά. Αλλη παραχώρηση δεν φαίνεται να έκαναν. Θα αυξηθούν και οι ομάδες από 32 σε 36 - άλλη απαίτησή τους - αλλά με τουλάχιστον δύο θέσεις να πηγαίνουν σε ομάδες που δεν θα εξασφαλίζουν το εισιτήριο από το πρωτάθλημα της χώρας τους, αλλά θα συμμετέχουν εξαιτίας της θέσης τους στην ιστορική κατάταξη της UEFA. Λίγκες και ομάδες ήθελαν να μοιραστούν οι τέσσερις νέες θέσεις σε χώρες που έχουν μικρή ή καμία παρουσία στους ομίλους του Champions League. Αν θα... περνούσε αυτό, δυνητικά θα μπορούσε να κάνει καλό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τώρα, μπορεί η Λίβερπουλ να τερματίσει στην Premier League και η Εβερτον, αλλά οι «κόκκινοι» θα παίξουν στο Champions League. Για να το «καμουφλάρουν» κάπως, αναμένεται να πουν πως η «ιστορική ομάδα» θα πρέπει να έχει τερματίσει σε θέση που οδηγεί σε μια από τις άλλες δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή το Europa League ή το Europa Conference League.. Η αξιοκρατία και το «κέρδισε το δικαίωμα στο γήπεδο» κουνάει μαντήλι στο βωμό της εμπορικότητας. Kι ας ήταν η UEFA υπέρ των «ανοιχτών» λιγκών. «Τρομερά άδικη απόφαση», την χαρακτήρισε ο CEO της Αστον Βίλα, Κρίστιαν Πέρσλοου. Η UEFA «λύγισε» και στο ζήτημα της συνεργασίας για την πώληση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων και της εύρεσης χορηγών. 

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία μπορεί να λέει πως υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για να διευθετηθούν όσον αφορά στις διοργανώσεις. Το σημαντικότερο μέρος, ωστόσο, δείχνει να έχει «κλείσει». «Ελβετικό μοντέλο» με 36 ομάδες στη φάση των ομίλων με μια κοινή βαθμολογία, αλλά να έχει προηγηθεί κλήρωση ώστε να καθοριστεί το πρόγραμμα κάθε ομάδας. Θα δώσουν, δηλαδή δέκα ματς, πέντε μέσα και πέντε έξω. Από την κατάταξη θα προκρίνονται απευθείας οι πρώτες οχτώ και στην συνέχεια θα υπάρχουν πλέι οφ από τις θέσεις 9 ως 24 για τις υπόλοιπες. Για την ώρα δεν αναμένεται «υποβιβασμός» στο Europa League κι αυτή είναι μια ακόμη ήττα των «μικρότερων». Το ίδιο «μοντέλο» θα έχουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League.

Εφόσον θα εδραιωθεί αυτό το «σύστημα», οι λίγκες και οι εθνικές ομάδες θα χάσουν και τη μάχη για το καλεντάρι προτού καν αυτή αρχίσει. Οσες χώρες έχουν League Cup είτε θα το κρατήσουν γνωρίζοντας πως οι μεγάλοι θα έχουν και ματς Champions League μέσα στον Ιανουάριο, άρα θα κατεβάζουν αποδυναμωμένες ομάδες ή θα πρέπει να τα σταματήσουν. Αυτό στην Αγγλία και στη Γαλλία που έχουν τα πιο ισχυρά σημαίνει απώλειες κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ για τις «μικρές». Ο Λαρς Κρίστερ Ολσον, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, τόνισε πως η δύναμή του για να κάνει αλλαγές είναι περιορισμένη.