Κοινή γραμμή UEFA – FIBA για «ανοικτές» ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Κοινή γραμμή UEFA – FIBA για «ανοικτές» ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Μία συνάντηση με κοινή ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και δώρων. Αλλά, κυρίως, με την επιβεβαίωση ότι υπάρχει επίσης κοινή πεποίθηση για την ανάγκη προστασίας του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου στις διασυλλογικές διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, υποδέχθηκε στο «House of Basketball» της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Ελβετία, τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφέριν, συζητώντας για θέματα που αφορούν τα ομαδικά αθλήματα και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Σλοβένος επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δήλωσε αρχικά ενθουσιασμένος που αντίκρισε στον εκθεσιακό χώρο την υπογεγραμμένη φανέλα του συμπατριώτη του, Γκόραν Ντράγκιτς, από το Ευρωμπάσκετ του 2017, το οποίο η Σλοβενία κατέκτησε, με πολυτιμότερο παίκτη του τουρνουά τον γκαρντ των Μαϊάμι Χιτ. Ο Τσέφεριν τόνισε ότι «»FIBA και UEFA μοιράζονται κοινές αρχές, που βασίζονται στην αλληλεγγύη και τις “ανοικτές” διοργανώσεις».

Ο Ζαγκλής επισήμανε από την πλευρά του πως «υπάρχει μία μακροχρόνια και καθιερωμένη συνεργασία μεταξύ των δύο ομοσπονδιών, οι οποίες δεν είναι απλώς γείτονες στην Ελβετία. Είμαστε περήφανοι που μοιραζόμαστε ίδιες ιδέες και δουλεύουμε μαζί για την προώθησή τους». Η FIBA βρίσκεται σε πολυετή «πόλεμο» με την Ευρωλίγκα για τον θέμα των ημερομηνιών αγώνων Εθνικών ομάδων και την απροθυμία των μπασκετικών κλαμπ, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που παίζουν στην κορυφαία διοργάνωση, να διαθέσουν τους διεθνείς τους για τα παιχνίδια των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ ή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ επιμένει ότι το μοντέλο του Basketball Champions League στο οποίο αγωνίζονται μεταξύ άλλων η ΑΕΚ, και φέτος το Περιστέρι, με συμμετοχή βάσει κατάταξης στα εθνικά πρωταθλήματα, είναι πιο αξιοκρατικό από τις «κλειστές» λίγκες». Τις ίδιες ανησυχίες αντιμετωπίζει πλέον και η UEFA, με την πρόθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ ποδοσφαίρου να ιδρύσουν την ευρωπαϊκή Super League. Οι εγχώριες λίγκες είναι στο πλευρό του Τσέφεριν, ο οποίος προ ημερών πρότεινε τις δικές του αλλαγές στο Champions League.