Το Champions League είναι ο κοινός παρονομαστής της ΑΕΚ

Το Champions League είναι ο κοινός παρονομαστής της ΑΕΚ

Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ μετέχει φέτος σε τέσσερις διοργανώσεις. Ωστόσο ξεκίνησε την τρέχουσα σεζόν με... πέντε στόχους. Για τους «κιτρινόμαυρους», που άρχισαν να καλομαθαίνουν σε τίτλους, με την κατάκτηση του Champions League (BCL) του 2018, του Διηπειρωτικού του 2019 και των Κυπέλλων Ελλάδας το 2018 και το 2020, ο στόχος ενός ελληνικού πρωταθλήματος δείχνει να μοιάζει πια πιο κοντά. 

Η απουσία του Ολυμπιακού – του οποίου η λεγόμενη «αναπτυξιακή ομάδα» παίζει στην Α2 – και το μειωμένο μπάτζετ του μόνιμου πρωταθλητή Παναθηναϊκού, τον οποίο ο «Δικέφαλος» νίκησε πέρσι, έχουν ανοίξει τον δρόμο προς αυτή τη φιλοδοξία. Για την Ενωση, όμως, οι μεγάλοι στόχοι παραμένουν σταθερά βραχυπρόθεσμοι. Η ομάδα του κόουτς Ηλία Παπαθεοδώρου άρχισε την αγωνιστική χρονιά με το νέο (ελληνικό) Σούπερ Καπ, στο οποίο έχασε στον ημιτελικό από τον μετέπειτα τροπαιούχο Προμηθέα Πάτρας.

Το μεγάλο «στοίχημα» της ΑΕΚ, πάντως, ήταν εξαρχής το Final – 8 του περσινού Champions League, το οποίο αναβλήθηκε την περασμένη άνοιξη λόγω κορονοϊού και μετατέθηκε για το φθινόπωρο, στο ΟΑΚΑ. Οι «κιτρινόμαυροι» επικέντρωσαν την προετοιμασία τους σε αυτό τον στόχο και γέμισαν το ρόστερ με παίκτες σχετικά μεγάλης ηλικίας, αλλά και αντίστοιχης εμπειρίας.

Ο Παπαθεοδώρου αποφάσισε να ρισκάρει με την προσωρινή απόκτηση του άλλοτε πρωταθλητή Ευρώπης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τάιρις Ράις. Ο Αμερικανός, πάντως, ξεκαθάρισε πως θα αγωνιστεί μόνο στο Final – 8, κάτι που εύλογα θα προκαλούσε θέματα στη «χημεία» για τη συνέχεια της σεζόν. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη βασική επιδίωξή της, καθώς έχασε στον τελικό από την ισπανική Μπούργκος. Βρήκε, όμως, ρυθμό στις εγχώριες διοργανώσεις, παρά τα προβλήματα τραυματισμών ή κρουσμάτων κορονοϊού...

Στο νέο Champions League πέτυχε τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς και στη Basket League το αρχικό 6-0 διεύρυνε το (από πέρσι) αήττητο σερί στο πρωτάθλημα στα 21 ματς! Η ΑΕΚ έμεινε χωρίς ήττα για 14 μήνες, ωστόσο από τα τέλη του Δεκεμβρίου και την ήττα στο Λαύριο, έχασε τέσσερις φορές σε επτά ματς της Α1, σε 33 μέρες. Το τεχνικό τιμ δεν έψαξε δικαιολογίες στις πολλές απουσίες.

Ο Ματ Λοτζέσκι και ο Λίνος Χρυσικόπουλος έχασαν μεγάλο διάστημα λόγω θετικού τεστ στον Covid-19. Ο πρώτος είχε επιπλέον κι έναν τραυματισμό. Ο «Δικέφαλος» υποχρεώθηκε να αγωνιστεί σε αρκετά παιχνίδια και χωρίς τον Μάρκους Σλότερ, που χτύπησε μάλιστα δύο φορές. Εκτός έμειναν επίσης οι Γιόνας Ματσιούλις, Βλάντο Γιάνκοβιτς αλλά και οι Νίκος Ζήσης, Δημήτρης Κατσίβελης και Νίκος Γκίκας - κοινώς, οι τρεις από τους τέσσερις οργανωτές της. Θεωρήθηκε επομένως απαραίτητη η προσθήκη στην περιφέρεια, με την επερχόμενη απόκτηση του Ντάριλ Μέικον από τη Γαλατασαράι. 

Μετά τις δύο σερί ήττες και στο Champions League, η ΑΕΚ κατόρθωσε να σώσει την παρτίδα με τη νίκη στο φινάλε της 1ης φάσης, στο Μινσκ, και να προκριθεί στους «16». Η προ δύο ημερών κλήρωση με τις γαλλική Στρασμπούρ, την τουρκική Τουρκ Τέλεκομ και τη ρωσική Νίζνι Νόβγκοροντ αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, με τους δύο πρώτους να προκρίνονται στο φετινό Final – 8, όπου θα κριθεί το τρόπαιο.  

Οι Γάλλοι δεν είναι φέτος στην καλή κατάσταση των τελευταίων ετών και βρίσκονται στην 7η θέση του πρωταθλήματος της χώρας, με έξι νίκες σε δέκα ματς. Η Νίζνι είναι στην 6η θέση της VTB League (ρεκόρ 6-6), στην οποία προπορεύονται η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του κόουτς Δημήτρη Ιτούδη και του Μάικ Τζέιμς. Η Τουρκ Τέλεκομ, όμως, έχει εντυπωσιάσει στην ανταγωνιστική τουρκική λίγκα. Με 11 νίκες σε 19 ματς είναι 4η, πίσω μόνο από τις υπερδυνάμεις Αναντολού Εφές (19-0), Φενέρμπαχτσέ (14-5) και την Καρσίγιακα (16-3).

Η ΑΕΚ, που αναμένει και την οριστική μετακόμισή της στο νέο γήπεδο της, στα Λιόσια, είναι μέσα και στους τρεις στόχους που έχουν απομείνει στη σεζόν. Στις 10 Φεβρουαρίου αντιμετωπίζει στον προημιτελικό Κυπέλλου το Λαύριο και σειρά θα πάρει στις αρχές Μαρτίου η 2η φάση του Champions League, το οποίο όπως και στην αρχή της χρονιάς είναι η μεγάλη επιδίωξή της. Μέχρι, προφανώς, την επόμενη, που θα είναι η προσπάθεια για διεκδίκηση του τίτλου στη Basket League, πρώτου μετά το 2002.