H «νέα» μάχη γύρω από το Champions League

H «νέα» μάχη γύρω από το Champions League

Οι προτάσεις της UEFA για την αναδιάρθρωση του Champions League από το 2024 προκαλούν αντιδράσεις. Δύσκολο να είναι όλοι οι ικανοποιημένοι, παρόλο που για την ώρα φαίνεται να ανατρέπονται τα σχέδια ορισμένων εκ των κορυφαίων συλλόγων για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην ποδοσφαιρική βιομηχανία. Η «συμμαχία» FIFAUEFAΚομισιόν τους σταμάτησε.

Ωστόσο, ο «πόλεμος» δεν έχει τελειώσει. Αυτές τις μέρες άρχισε μια άλλη... μάχη: με τις μεγάλες λίγκες. Αν κι αυτές βλέπουν με καλό μάτι τις προτάσεις της UEFA, δεν είναι εύκολο να έρθουν σε συμφωνία μ' αυτή. Αφενός δεν τους αρέσει καθόλου που η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θέλει να περάσει έναν κανονισμό που θα εξασφαλίζει την παρουσία ομάδων στη φάση των ομίλων σύμφωνα με τα ιστορικά τους αποτελέσματα. «Δεν μπορεί η συμμετοχή να μην εξαρτάται απόλυτα από τα αθλητικά επιτεύγματα», ανέφερε ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Λαρς – Κρίστερ Ολσον.

Επ' αυτού τοποθετήθηκαν και κάποιες από τις «μικρές» ομάδες της Premier League που επίσης δεν το θέλουν αυτό. «Μας λένε, δηλαδή, πως για παράδειγμα η Λέστερ θα τερμάτιζε σε καλύτερη θέση από την Αρσεναλ, αλλά εκείνη θα έπαιζε λόγω του ιστορικού της στο Champions League, μα η Λέστερ όχι. Αυτό δεν είναι αποδεκτό». Θεωρούν πως θα δημιουργόταν μια de facto κλειστή λίγκα, κάτι που η UEFA καταδίκαζε όσον αφορά στη Super League.

Επειτα, είναι το θέμα του προγράμματος. Σύμφωνα με τις προτάσεις της UEFA οι αγωνιστικές της φάσης των ομίλων θα γίνουν δέκα, από έξι που είναι στο τρέχων φορμάτ. Οι λίγκες που έχουν και League Cup, όπως η αγγλική, η γαλλική και η πορτογαλική, θα έπρεπε ή να... ξεχάσουν τις ομάδες που αγωνίζονται στο Champions League ή να βολευτούν με μια πιο απαξιωμένη διοργάνωση μια και οι «μεγάλες» θ' αναγκάζονταν να κατεβούν με τα δεύτερα και τα τρίτα. Στην Αγγλία το League Cup αποφέρει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ στις χαμηλές Κατηγορίες.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, προκάλεσε νέα αναταραχή. «Οι λίγκες θ' αναγκαστούν να μειώσουν τις ομάδες τους», είπε. Αυτό δεν είχε τεθεί στο τραπέζι μέχρι στιγμής. Με το καλεντάρι του νέου Champions League, όμως, ανοίγει η κουβέντα, αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο τα μικρότερα κλαμπ ν' αποδεχθούν να μειωθούν οι θέσεις στις κορυφαίες Κατηγορίες για να βολευτούν ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και οι υπόλοιπες τέτοιου επιπέδου. Είναι πολλά τα χρήματα της συμμετοχής σε πρωταθλήματα όπως η Premier League, η LaLiga, η Bundesliga, η Serie A και η Ligue 1.

Η μόνη διέξοδος που φαίνεται σ' αυτόν τον λαβύρινθο είναι η μεγαλύτερη ροή χρημάτων από την UEFA προς τα κλαμπ που δεν συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μα αυτό θα σήμαινε λιγότερα ποσά σε έπαθλα γι' αυτούς που συμμετέχουν, που ήταν και εξαρχής ο λόγος που θέλησαν κάποιοι ν' αποσχιστούν και να δημιουργήσουν την Super League...