Οι ΗΠΑ «βαθιά ανήσυχες» για όσα κατήγγειλε η Βρετανία

Οι ΗΠΑ «βαθιά ανήσυχες» για όσα κατήγγειλε η Βρετανία

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία περί σχεδίου της Ρωσίας να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Φόρεϊν Όφις.

«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

 Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας, την επομένη των αμερικανορωσικών συνομιλιών, με τη Μόσχα να διαψεύδει, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις καταγγελίες του Λονδίνου.

«Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες», ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της σε εξαιρετικά οξύ τόνο, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, η Λιζ Τρας, κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία».

Σύμφωνα μάλιστα με το Φόρεϊν Όφις, «ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος», όμως δεν είναι ο μόνος: «οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».

Σημειώνεται πως το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργό από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό), τον Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), τον Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και τον Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργό από το 2010 ως το 2014).

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το Φόρεϊν Όφις.

Το σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία μπορεί να καταλάβει τη γειτονική της χώρα χαρακτηρίστηκε «παραλογισμός» από τον επικεφαλής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, τον αντιναύαρχο Κάι-Άχιμ Σένμπαχ. Αυτό και άλλα σχόλια που έκανε οδήγησαν στην ανακοίνωση, από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, της παραίτησής του χθες βράδυ.

 Διαβάστε ακόμα:

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της

DW: Η Βρετανία επιδεικνύει αποφασιστικότητα έναντι της Ρωσίας

Τύμπανα πολέμου στα ρωσο - ουκρανικά σύνορα

Τι θα σήμαινε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν μπλοφάρει

Γκουτέρες: «Πεπεισμένος» ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές» λέει η Ουκρανία στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν

Ισχυρές ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, πυραύλους στο Κίεβο στέλνουν οι χώρες της Βαλτικής

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουκρανία εντός ολίγων εβδομάδων