8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φτάσει στην Ευρώπη: Σε 12 χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φτάσει στην Ευρώπη: Σε 12 χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα
φωτογραφία αρχείου
AP newsroom

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη έχει φτάσει η μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΠΟΥ «πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος λόγω της νέας παραλλαγής» και κάλεσε τα 194 μέλη του ΟΗΕ «να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και να καταρτίσουν σχέδια μετριασμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον περιλαμβάνει Σουηδία, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία, Δανία, Πορτογαλία, Σκωτία και Αυστρία, ενώ με ερωτηματικό παραμένει ακόμα η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, ελπίδες για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού γεννά δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, σύμφωνα με την οποία, τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τη νέα παραλλαγή. Στην ίδια γραμμή φαίνεται να κινείται και ο ΠΟΥ, που πρότεινε την επιτάχυνση των εμβολιασμών ως μέσο αναχαίτισης της νέας μετάλλαξης.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Η Σουηδία ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Σουηδία, έγινε σήμερα γνωστό από τη Δημόσια Αρχή Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα τεστ που έγινε πριν από μία και πλέον εβδομάδα σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική, αναφέρει η Αρχή σε μια ανακοίνωση.

Στην Ισπανία η μετάλλαξη «Όμικρον»: Βρέθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ένα πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως, εντοπίστηκε στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ένα νοσοκομείο στη Μαδρίτη.

«Το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gregorio Marañon της Μαδρίτης ανακοίνωσε την πρώτη ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία», ανέφερε το κρατικό αυτό ίδρυμα στο Twitter, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Δεκατρία κρούσματα στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όλα σχετιζόμενα με παίκτες και προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισσαβώνας, Belenenses, ανακοίνωσε η αρχή δημόσιας υγείας DGS.

Έξι κρούσματα στη Σκωτία

Έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα η σκωτσέζικη κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας εργάζονται για να διακριβώσουν τις συνθήκες.

Πρώτο περιστατικό στην Αυστρία

Η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οκτώ πιθανά κρούσματα στη Γαλλία

Οκτώ πιθανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον» εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας αργά το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για άτομα που είχαν μεταβεί στη Γαλλία από χώρες της νότιας Αφρικής.