Μετάλλαξη «Όμικρον»: Οκτώ πιθανά κρούσματα στη Γαλλία

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Οκτώ πιθανά κρούσματα στη Γαλλία

Οκτώ πιθανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον» εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας αργά το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για άτομα που είχαν μεταβεί στη Γαλλία από χώρες της νότιας Αφρικής.

Όπως επισημαίνεται πάντως, θα χρειαστούν ακόμα αρκετές μέρες για να επιβεβαιωθούν πλήρως τα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Όμικρον» έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία και Δανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πάντως ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η «Όμικρον» είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο εντοπισμός της Όμικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη –με τελευταία στη σειρά, απόψε, τη Ρουάντα– επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.