Το Κύπελλο Μπρεάλ του Σπύρου Λούη ξανασυστήνεται στο κοινό
AP Photo/Petros Giannakouris
AP Photo/Petros Giannakouris

Το Κύπελλο Μπρεάλ του Σπύρου Λούη ξανασυστήνεται στο κοινό

Με μια ανανεωμένη έκθεση και ύστερα από σύντομο διάστημα απουσίας του καθώς είχε «ταξιδέψει» στο Μουσείο του Λούβρου με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παπαολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», το Κύπελλο Μπρεάλ, το ιστορικό έπαθλο, που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη για τη νίκη του στον Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, επιστρέφει στο κοινό και εκτίθεται εκ νέου στον Εκθεσιακό Χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η νέα παρουσίαση, αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέροντας μια διαδραστική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

(βλ. Το κύπελλο του Σπύρου Λούη «ταξιδεύει» στο Μουσείο του Λούβρου)

Σε επιμέλεια της μουσειολόγου Ερατούς Κουτσουδάκη και με την επιστημονική αρωγή της Δρ. Χριστίνας Μητσοπούλου, Καθηγήτριας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ανανεωμένη έκθεση ξεδιπλώνει την πλούσια ιστορία του Κυπέλλου. Από το 1835 μέχρι και σήμερα, η έκθεση φωτίζει, μεταξύ άλλων, γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, επώνυμους και αφανείς ήρωες, κυρίως όμως, το πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες γεννήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ιδέα του Μαραθώνιου Δρόμου, αλλά και το Ασημένιο Κύπελλο ως έπαθλο του νικητή και την επιτυχία ενός θεσμού που γίνεται όλο και πιο επίκαιρος και δημοφιλής. 

Ιδιοκτησία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «το Κύπελλο Μπρεάλ του Σπύρου Λούη δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό τεκμήριο αλλά και ένα ζωντανό σύμβολο έμπνευσης και συλλογικής μνήμης. Ευελπιστούμε ότι μέσα από την ανανεωμένη και διαδραστική παρουσίασή του θα προσεγγίσει ακόμη περισσότερο κόσμο κάθε ηλικίας, προσκαλώντας τον να εμβαθύνει στις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας του. Η επιλογή για την παρουσίασή του σε έναν πλήρως προσβάσιμο, δημόσιο χώρο, όπως σε αυτόν του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), αντανακλά τη σταθερή μας δέσμευση,  για τη διάδοση και ανάδειξη αυτής της μοναδικής ιστορικής κληρονομιάς», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, με αφορμή τον σχεδιασμό της νέας έκθεσης.  

Ένας χειριστής έργων τέχνης προετοιμάζει το Κύπελλο Σπύρου Λούη για να μεταφερθεί στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι για έκθεση που θα συμπέσει χρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου). H φωτογραφία τραβήχθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και η πρόσβαση στον χώρο πραγματοποιείται κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ. Η νέα διαδραστική παρουσίαση του Κυπέλλου Μπρεάλ του Σπύρου Λούη θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ, καθώς και από εμπλουτισμένες σύντομες ξεναγήσεις που αναδεικνύουν την ιστορία του Κυπέλλου, προσφέροντας μια νέα διάσταση στο ιστορικό κειμήλιο και ένα «ταξίδι» από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες έως το σήμερα. 

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες μέσω κατάλληλου εξοπλισμού που διατίθεται στο ΚΠΙΣΝ. Επίσης, μέσω της εφαρμογής Smartify τα κείμενα της έκθεσης είναι διαθέσιμα σε πληθώρα διαφορετικών γλωσσών, καθώς και σε ακουστική περιγραφή μέσω AI.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέκτησε το Κύπελλο το 2012 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, με τη σαφή δέσμευση να το κρατήσει στην Ελλάδα και παράλληλα να το καταστήσει προσιτό σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, διατηρώντας ως σταθερή βάση το ΚΠΙΣΝ, το Κύπελλο έχει ταξιδέψει σε κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, και στο Μουσείο του Λούβρου με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Ένας χειριστής έργων τέχνης προετοιμάζει το Κύπελλο Σπύρου Λούη για να μεταφερθεί στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι για έκθεση που θα συμπέσει χρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου). H φωτογραφία τραβήχθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ο σχεδιασμός-επιμέλεια έκθεσης είναι της Ερατώς Κουτσουδάκη (μουσειολόγος), επιστημονική σύμβουλος η Χριστίνα Μητσοπούλου (Δρ. Αρχαιολόγος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Γαλλική Σχολή Αθηνών), βοηθός επιμελήτριας η Eυγενία Ευθυμιάδου, οι μεταφράσεις είναι της Δάφνης Καψάλη, ακουστική περιγραφή η Κερασία Μιχαλοπούλου. Στον γραφιστικό σχεδιασμό το ITIS - Βασίλης Παπαδόπουλος, στον σχεδιασμό animation ο Μπάμπης Αλεξιάδης, ψηφιακός σχεδιασμός και ανάπτυξη ο Θοδωρής Ράντος. Eπιζωγραφισμοί - Τεχνοτροπίες ο Δημήτρης Σελίμης, ψηφιακές εκτυπώσεις η Whale Graphics AE. Σήμανση η Κληρονόμος ΑΕ, μουσειακές κατασκευές ο Μάνος Λιγνός, στους χρωματισμοί ο Ευθύμιος Μακαρούνας, στις κατασκευαστικές εργασίες η CORDIA, Facility & Energy Solutions. Παραγωγή & Συντονισμός: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη