Ως η τέχνη και η επιστήμη της ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών, η αρχιτεκτονική συμβάλλει επίσης στη δημιουργία αντίστοιχων συναισθημάτων. Τα κάθε λογής αρχιτεκτονικά κτίρια στεγάζουν άλλοτε για μικρότερο και άλλοτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την ανθρωπότητα· σε εκείνα δε, τα κτίρια, των οποίων η χρήση αποποιείται της οικιστικής ζωής και ενδύεται της ψυχαγωγίας ή της χαλάρωσης σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πλην του οίκου, τα κτίρια χαρακτηρίζονται τοπόσημα που διασυνδέουν όλους όσους παρευρίσκονται.
Τοπόσημα σαν αυτά που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής έχει δημιουργήσει η Lamda Development. Αναφέρομαι στα The Mall Athens, Golden Hall, Designer Outlet, Mediterranean Cosmos, Μαρίνα Φλοίσβου, Μαρίνα Αγίου Κοσμά και The Ellinikon τα οποία ξεπροβάλλουν μέσα από τη φωτογραφική ματιά επτά Ελλήνων καλλιτεχνών, στην έκθεση «Τοπόσημα διασύνδεσης» η οποία φιλοξενείται έως τις 20 Ιουλίου στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.
Οι 70 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, καταδεικνύουν ότι τα έργα της Lamda Development δεν είναι απλώς κάποιες εντυπωσιακές κατασκευές· αποτελούν φορείς αναμνήσεων, συναισθημάτων και κοινωνικών αξιών. Οικοδομούν την αίσθηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία, αποτελούν σύμβολα ευρύτερων περιοχών και είναι κόμβοι κοινωνικοποίησης. Χώροι οι οποίοι αποτελούν μέρος της συλλογικής αφήγησης μιας κοινωνίας που αναζητά διαρκώς νέες εμπειρίες και τον τρόπο να τις μετουσιώσει σε κάτι ελπιδοφόρο για τις επόμενες γενιές.
Άποψη της έκθεσης «Τοπόσημα Διασύνδεσης» στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
«Δημιουργούμε προορισμούς και εμπειρίες με έμπνευση την ίδια την κοινωνία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αναδιαμορφώνουμε τον σύγχρονο τρόπο ζωής φροντίζοντας για το σήμερα και το αύριο. Μεταμορφώνουμε κτίρια και σημεία σε τόπους που εμπνέουν ζωή. Επανασχεδιάζουμε το ελληνικό αστικό τοπίο. Μεταμορφώνουμε τόπους σε σημεία σύνδεσης. Δημιουργούμε Τοπόσημα Διασύνδεσης», όπως υπογραμμίζει η Lamda Development για την έκθεση.
Έφη Γούση, The Ellinikon Experience Park - Ελληνικό, Αθήνα, 2024
Σημαντικό ότι κάθε φωτογράφος έχει διαφορετική οπτική, κοινό στοιχείο η αφήγηση ανθρώπινων ιστοριών. Ο Διονύσης Ανδριανόπουλος καταπιάνεται με «Μέλλον και Καινοτομία», ο Γιώργης Γερόλυμπος εστιάζει σε «Εμπειρία και Χρόνο», η Έφη Γούση φωτογραφίζει «Πολιτισμό και Ροή», ο Πυγμαλίων Καρατζάς υπογράφει την ενότητα «Σχήμα και Ισορροπία», ο Νίκος Κοντοσταυλάκης την «Επίδραση και Σύνδεση», η Μαριάνα Μπίστη το «Όραμα και Φως» και η Ria Mort απαθανατίζει «Συναίσθημα και Μεταμόρφωση».
Ria Mort, Τhe Ellinikon Experience Park - Ελληνικό, Αθήνα, 2024
Οι φωτογραφίες της τελευταίας εμβαθύνουν στη συναισθηματική σχέση που αναπτύσσει η κοινωνία με τα έργα της Lamda καθώς και στη μεταμορφωτική αντίληψη που διακρίνει την εταιρεία στις πρακτικές της. Οι φωτογραφίες της κρατούν λίγο παραπάνω τον αμφιβληστροειδή μας, ενδεχομένως λόγω του φωτός που έχει απαθανατίσει, «υπαίτιο» για το αποτύπωμα του ανθρώπου στο τοπόσημο στο οποίο βρίσκεται. Όπως η σκιά δύο τεντωμένων χεριών που δημιουργεί το φως στο Golden Hall, το βάδισμα μίας κοπέλας σε σκαλιά του The Mall Athens.
Φωτογραφίες της Ria Mort στην έκθεση «Τοπόσημα Διασύνδεσης» @Νεκταρία Μαραγιάννη
Οι φωτογραφίες της Mort, όπως και των υπολοίπων φωτογράφων συνοψίζουν μία καταγραφή της καθημερινότητας, εκεί όπου το «εγώ» και το «εμείς» συνυπάρχουν και μετασχηματίζονται. «Στα σταυροδρόμια της καθημερινότητας, υπάρχουν τόποι που αναπνέουν. Χώροι που δεν είναι απλώς σημεία στον χάρτη, αλλά οικοσυστήματα γεμάτα ζωή, παλμό, και ανθρώπινες ιστορίες. Κτίρια που αποτελούν μέλη της κοινωνίας.
»Όταν ο χώρος γίνεται προορισμός, προσδίδει νέες δυνατότητες στην κοινωνία. Τα τοπόσημα διαθέτουν μια εκφραστική δύναμη, ''επικοινωνούν'' καθημερινά με τους πολίτες, εκπέμπουν οικειότητα, γεννούν συναισθήματα υπερηφάνειας, είναι ζωντανοί οργανισμοί που εμπνέουν την αίσθηση του ανήκειν.
Κάθε συνάντηση είναι μια μικρή πολιτισμική ανταλλαγή. Διαφορετικές ηλικίες, υπόβαθρα, εμπειρίες που συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται. Οι χώροι δεν είναι απλώς στατικά σημεία. Ένας παραλιακός πεζόδρομος δεν είναι μόνο διάδρομος μετακίνησης, αλλά σκηνή προσωπικών αφηγήσεων. Ένας διάδρομος δεν είναι απλώς πέρασμα, αλλά χώρος συνάντησης διαφορετικών ανθρώπων», όπως σημειώνει – μεταξύ άλλων – ο επιμελητής της έκθεσης, Φώτης Τσιμέλας.
Γιώργης Γερόλυμπος, The Mall Athens - Μαρούσι, Αθήνα, 2024. Τμήμα της φωτογραφίας στην κεντρική του παρόντος σημειώματος
Πλην της επιμέλειας της έκθεσης, ο κ. Τσιμέλας είναι επίσης υπεύθυνος έκδοσης του αντίστοιχου λευκώματος «LAMDA Development Universe», το οποίο αποτυπώνει το όραμα του ομίλου για τη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας του αστικού ευ ζην.
Άποψη της έκθεσης «Τοπόσημα Διασύνδεσης» στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Διακρίνονται φωτογραφίες της Ria Mort
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου, πραγματοποιείται με τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου του Πρώην Δημοσίου Καπνεργοστασίου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη.
Τοπόσημα Διασύνδεσης, Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218, Αθήνα. Έως τις 20 Ιουλίου 2025. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή στις 17:00–21:00 και Σάββατο και Κυριακή στις 11:00–21:00. Είσοδος ελεύθερη, με την επίδειξη Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης στοιχείων (διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης).
Για την πρόσβαση στον χώρο οι επισκέπτες περνούν από πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων. Δεν επιτρέπονται παιδικά ποδήλατα, τρίκυκλα ή πατίνια μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Στην έκθεση επιτρέπονται σκύλοι – οδηγοί.