Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα
Στ. Πέτσας

Παρατείνονται έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα

Μέχρι τις 4 Μαΐου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού, τα οποία ίσχυαν έως 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι τα μέτρα του σχεδίου μετάβασης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. 

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα. Όπως έχουμε πει, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού.

«Επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».

«Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια γυάλα», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορονοϊού».

Στη λογική αυτή, τόνισε πως «επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

  • Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.
  •  Τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε, εξηγώντας ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η απαίτηση από τις ηγεσίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη υγειονομική κρίση που σαφώς προκαλεί και οικονομική κρίση. «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινές πολιτικές κι ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο», είπε, «για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο».

«Στόχος είναι να πείσουμε τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε. 

Διαβάστε ακόμα:

- Ξεκλείδωμα της Οικονομίας: Μέχρι 15 Ιουνίου, η διάρκεια της πρώτης φάσης

- Κ. Αχ. Καραμανλής: Υπό εξέταση η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

- Κορονοϊός: Η εξέλιξη της καμπύλης στην Ελλάδα