Ξεκλείδωμα της Οικονομίας: Μέχρι 15 Ιουνίου, η διάρκεια της πρώτης φάσης

Ξεκλείδωμα της Οικονομίας: Μέχρι 15 Ιουνίου, η διάρκεια της πρώτης φάσης

Ο κύβος ερρίφθη και όπως όλα δείχνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε «το πράσινο φως» για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας από τα περιοριστικά μέτρα. Με κύριο γνώμονα των  επερχόμενων  κινήσεων την  προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο πρωθυπουργός συμπληρώνει ένα ένα τα κομμάτια του παζλ της επόμενης μέρας, το οποίο και θα παρουσιάσει εκτός απροόπτου το βράδυ της Δευτέρας στους πολίτες μέσα από ένα νέο τηλεοπτικό μήνυμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εσωτερική σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με κεντρικό θέμα την κατάρτιση του πλάνου εξόδου της χώρας από τα μέτρα του κορονοϊού. Στην συνάντηση εκτός από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού συμμετείχε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων αλλά και ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων. Μάλιστα ειπώθηκε ότι μέσα στις επόμενες ώρες τα αρμόδια υπουργεία π.χ. Υγείας και Παιδείας θα αποστείλουν τις εισηγήσεις τους για μία σειρά ζητημάτων όπως αυτό του ανοίγματος των σχολείων, το οποίο παραμένει μία δύσκολη εξίσωση. Επιδίωξη πάντως του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η επανέναρξη όλων των σχολικών βαθμίδων με τα απαραίτητα ασφαλώς μέτρα προστασίας. 

Ένα από τα στοιχεία του υπό κατάρτιση σχεδίου είναι ότι σε πρώτη φάση θα εκτείνεται χρονικά μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Θα περιγράφει βήμα βήμα τις απαραίτητες κινήσεις, οι οποίες πιθανότατα θα απέχουν χρονικά η μία από τις άλλη εφτά μέρες. Αν και δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της ανά δεκαπενθημέρου κίνησης, δείχνει να προκρίνεται τελικά το «ξεμπλοκάρισμα» σε εβδομαδιαία βάση.

Η ημέρα έναρξης άλλωστε της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα έχει ήδη επιλεγεί η 27η Απριλίου, μια και τότε θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, μαζί με τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες.

«Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη, ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, να μην τεθούν σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει» επιμένει πηγή κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκης, η οποία συμπληρώνει με νόημα ότι χρέος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πάντως οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχει πάντως ενδιαφέρον να σημειώσουμε, κάτι που πιθανόν να το βρούμε μπροστά μας: Το σχέδιο που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο θα έχει πάντα έναν αστερίσκο. Οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο εξαιτίας των επιστημονικών δεδομένων θα μπορεί να υπάρξει προσαρμογή του ως προς το αυστηρότερο...