Εμβόλιο κατά της COVID-19: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες - Παρουσιάστηκαν οι υπερκαταψύκτες στην Αττική

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες - Παρουσιάστηκαν οι υπερκαταψύκτες στην Αττική
Πηγή: ΕΡΤ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την υποδοχή και φύλαξη του εμβολίου, καθώς η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα θ’ αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου. Τέσσσερις υπερκαταψύκτες βρίσκονται στην Αττική σε ασφαλές σημείο που θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. Στον κάθε υπερκαταψύκτη, που μπορεί να φτάσει έως τους -80 βαθμούς Κελσίου, θα αποθηκευτούν περίπου 80.000 δόσεις των εμβολίων.

Παράλληλα, κυβέρνηση και επιστήμονες απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι ενδεχόμενη χαλάρωση θα τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε ελπίδα για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση για τον μαζικό εμβολιασμό, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, μετά την έγκριση που αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer. 

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ώστε να γίνει κατανοητό σ’ όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και για τα οφέλη του, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι οι διαπιστώσεις σ` αυτή την κατεύθυνση από κορυφαίους καθηγητές ιατρικής της χώρας μας, που μίλησαν σε διαδικτυακή ημερίδα για τον κορονοϊό.

«Ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ο καθηγητής Παθολογικής - Φυσιολογίας - Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορονοϊό, που οργάνωσε απόψε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας. Αντίστοιχα o καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία».

Ακολούθως ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός,υπογράμμισε ότι «μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ» και συμπλήρωσε: «Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα. Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια. Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας».

Σημειώνεται πως σεε πρώτη φάση θα φτάσουν 300.000 δόσεις για τον εμβολιασμό 150.000 ατόμων, ενώ συνολικά οι δόσεις για τη χώρα μας θα φτάσουν τα 25 εκατομμύρια.

Οι πρώτες παρτίδες θα δοθούν στα νοσοκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Διαβάστε ακόμα:

- Γρ. Ζαριφόπουλος: Μέσα Ιανουρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Διανομή εμβολίων: Το στοίχημα είναι να μην χαθεί ούτε ένα ραντεβού