Έρευνα διαΝΕΟσις: Δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο

Έρευνα διαΝΕΟσις: Δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο

Τις στάσεις των Ελλήνων ενόψει της επερχόμενης έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού καταγράφει έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την Metron Analysis.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου, σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο («σίγουρα ναι» το 32,5% και «μάλλον ναι» το 33,8%), ενώ αρνητικά απαντά το 27,4% (το 13,1% «μάλλον όχι» και το 14,3% «σίγουρα όχι»), ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 42% που είχε καταγραφεί σε έρευνα τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των ευρημάτων της έρευνας, θετικά στην ερώτηση για εμβόλιο απαντά το 80% των ηλικίας άνω των 65 ετών, το 72% όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και το 84% όσων έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, σχετικά με την αλλαγή άποψης για το εμβόλιο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σημειώνει ότι «η έρευνα του Δεκεμβρίου έλαβε χώρα σε ένα διάστημα όπου στην Ελλάδα είχαμε σταθερά χιλιάδες κρούσματα, περίπου 600 Έλληνες στις ΜΕΘ και περίπου 100 νεκρούς από Covid-19 κάθε ημέρα, οπότε ο υγειονομικός κίνδυνος ήταν πολύ πιο έντονος και προφανής. Το σημαντικότερο όμως είναι το ότι στις αρχές Νοεμβρίου μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 3η φάση δοκιμών».

Ο κ. Γεωργακόπουλος προσθέτει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρό κίνημα αντιεμβολιαστών ή αρνητών του ιού, με την έρευνα να δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (94%) των Ελλήνων συμφωνούν ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές» και το 61% να απαντά «συμφωνώ απόλυτα».

  

Σε όσους δηλώνουν ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνουν το εμβόλιο, κυριότερη αιτία με διαφορά συνιστά η ανησυχία ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές, ή μπορεί να έχει παρενέργειες» (σε ποσοστό 68,6%). Σχεδόν ένας στους 5 (ποσοστό 20,5%) απαντά ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο γιατί δεν πιστεύει ότι θα είναι αποτελεσματικό ενώ «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» απαντά μόλις το 5,5% ( ποσοστά 2,6% και 2,9% αντίστοιχα). 

Όπως επισημαίνει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, «ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Από όσους προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, δηλώνουν ότι «θα το έκαναν από τους πρώτους» περίπου ένας στους τέσσερις (το 26%), ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα ήθελαν πρώτα να το συζητήσουν περισσότερο με γιατρούς ή συγγενείς.

Σύμφωνα με την έρευνα δε, το 40,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες, ενώ στις ηλικίες άνω των 65 δηλώνουν πως έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης 8 στους 10.